Minőségi magyar hal tanúsító védjegyet vezethet be a szaktárca, a minősítési rendszerrel könnyebbé válhat a vásárlók dolga, a tanúsítvánnyal rendelkező termelők, kereskedők vagy feldolgozók esetében ugyanis biztosak lehetnek abban, hogy a kínált hal minősége kifogástalan, a termék megfelel az élelmiszer-biztonsági és a nyomon követhetőségi előírásoknak is – értesült a Magyar Idők.
A védjegy tulajdonosa a Földművelésügyi Minisztérium lesz. A tárca már benyújtotta a védjegybejelentést a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához, az elbírálás folyamatban van. A jelenlegi ütemterv szerint a tárca a tanúsító céggel, valamint az ágazati érdekképviseleti szervek illetékeseivel a jövő év közepére dolgozza ki a tanúsítási szabályzatot, a kapcsolódó ellenőrző listákat és a védjegybizottság ügyrendjét.
A védjegyhasználatra minden olyan haltermelő, -feldolgozó, -forgalmazó vagy vendéglátóipari vállalkozás pályázhat, amelyik magas minőségű termékeket állít elő és forgalmaz, megfelel a szabályozott tanúsítási feltételeknek, valamint a magyar és az európai uniós forgalomba hozatali elvárásoknak.
A lap szerint az FM úgy kívánja kialakítani a követelményeket, hogy a termék magyarországi származása mellett igazolják azt is, hogy minden technológiai és jogszabályi követelmény betartásával állították elő, illetve forgalmazták.
A tervek szerint az első védjegyes halak és feldogozott termékek jövő karácsonykor kerülhetnek a piacra.