A tavaszi fagyok jelentős kiesést okoztak a legnagyobb európai uniós almatermelő tagállamban, emiatt keresleti piac alakult ki – mondta el a Magyar Időknek Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács gyümölcstermelői főbizottságának vezetője, a FruitVeb alelnöke. A hiány elsősorban az ipari feldolgozásra szánt alapanyagnál jelentkezik, hiszen amit csak tudnak, étkezési almaként dobnak piacra a termelők. A hazai termés közepesnek mondható, ami Apáti Ferenc szerint szűkösen ugyan, de fedezni fogja a belpiaci igényeket.
Emellett nyilván külföldről is érkezik majd áru a magyar boltokba, az elmúlt évekhez képest azonban arányaiban kevesebb lehet az import. – A lengyel alma az utóbbi időben már a belső fogyasztás 20-30 százalékát tette ki. Mivel Lengyelországban az idén nagyon rossz a termés, vélhetően kevesebb almát kapunk onnan – hangsúlyozta az alelnök. Nem lesz azonban hiánycikk az alma, az idén is mindenki megtalálhatja az ízlésének és a pénztárcájának megfelelő gyümölcsöt.
Az elmúlt években átlagosan 250–500 forintot kértek a kereskedők egy kiló almáért. A konkrét árat nyilván a fajta, a minőség és a csomagolás is befolyásolja. Egy ritkább fajta ízlésesen, négyesével vagy hatosával tálcán csomagolva a magasabb kategóriába tartozik, míg egy kevésbé kedvelt fajta, szerényebb kiszereléssel, szerényebb minőségben lesz az olcsóbb. Az alelnök szerint ettől az intervallumtól az idén sem szakadnak el a fogyasztói árak. Ennek oka, hogy a kereslet határozza meg az árakat.
– A kereskedők megtehetnék, hogy 6-700 forintig emelik az árakat, azonban félő, hogy a vásárlók alma helyett más, elérhetőbb árú gyümölcsöt tennének a kosarukba – jegyezte meg. Mivel ez senkinek sem érdeke, így az idén is a még megfizethető tartományban maradnak az árak. – Az ugyanakkor elképzelhető – folytatta –, hogy a 250-350 forintos kategóriában szűkebb lesz a kínálat, több almafajta kapható majd 400-500 forintért.
A szakember szerint a termelői ár az utóbbi években a betakarítást követően 40–140 forint volt kilónként. Egy bő terméssel zárult szezon után a gazdák 40-60 forintot kapnak egy kiló gyümölcsért, amikor gyenge termés van, akkor a 100–120 forintot is elérhetik az árak. A 140 forintos ár már szélső érték, általában csak a különleges, ritka fajtákért fizetnek ennyit a felvásárlók. Apáti Ferenc szerint az első osztályú termelői alma ára a megszokott szint tetején van, 100–120 forint. – Bár a termelők között is terjednek olyan pletykák, hogy egy-két hónapon belül 200 forintra emelkedik az alma termelői ára, ennek azonban nincs valóságalapja. A piac ugyanis egyszerűen nem tud 200 forintot fizetni a termelőnek, hiszen ebben az esetben olyan drágán kellene kirakni a boltok polcaira a gyümölcsöt, hogy azt már a fogyasztó nem fizetné meg – jegyezte meg.
A hazai almát az idén is marketingkampánnyal népszerűsítik majd, a fogyasztásösztönző akció még ebben a hónapban kezdetét veszi. A kóstoltatással egybekötött promóció célja, hogy megkedveltesse a magyar fogyasztókkal a hazai almát, és megismertesse velük a különböző fajták tulajdonságait.