Hogyan lehet növelni a talaj vízmegtartó képességét?

Agro Napló
Juhász Anikó Pozsonyban kétoldalú szakmai egyeztetésen vett részt, amelyen a szlovák államtitkár bemutatta azt a nemrég kialakított stratégiát, amellyel a talaj vízmegtartó képességét növelni lehet.

Az eseményen Martin Kováč, a szlovák Agrár- és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára bemutatta, hogy a talaj vízmegtartó képességét a hidrológiai viszonyok javításával érik el. A kisebb területek vízkörforgásai azáltal tarthatók fenn, hogy a területeken agrotechnikai műveletekkel hosszabb lefolyási utakat biztosítanak a hirtelen nagy mennyiségben lezúduló csapadéknak. Ezzel együtt garantálják a folyamatos növényborítottságot, így a párolgás és párologtatás hosszabb ideig kiegyenlített hőmérsékletet biztosít, ami a természetes és épített környezetre egyaránt pozitív hatással van. Az egyeztetésen hangsúlyozták, hogy a megvalósításban fokozott szerepe van a gazdák összefogásának helyi szinten, miközben stratégiájuk országosan is hozzájárul a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

A találkozó során szó esett az Agro-ökológiai Program vállalásainak népszerűségéről, a KAP Stratégiai Terv eddigi tapasztalatairól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarák és falugazdász-hálózatok szerepéről, továbbá a szén-dioxid eltávolítás uniós tanúsítási keretrendszerének létrehozásáról szóló rendelettervezet mezőgazdasági kérdéseiről. Utóbbihoz szorosan kapcsolódik a talajélet élénkítése, amelyhez a vízháztartás javítása elengedhetetlen.

Mindkét fél pozitívan értékelte az egyeztetést, így várhatóan a közeljövőben további együttműködésekre kerülhet sor a két minisztérium között.

(Forrás: Agrárminisztérium)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!