Még tíz évig engedélyezik egy rákkeltő gyomirtó használatát

Agro Napló
A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint a glifozát további használata katasztrofális is lehet az emberiségre nézve.

Az MTVSZ szerint ez szöges ellentétben áll az európaiak akaratával, emellett az Európai Parlamentben tartott meghallgatáson is vezető tudósok világítottak rá, hogy a javaslatot megalapozó hatósági vélemények is súlyos hibákat tartalmaznak. A természetvédők és a Pesticide Action Network Europe arra kéri az európai kormányokat, hogy ne szavazzák meg az engedély meghosszabbítását – értesült a HVG cikkéből az Agro Napló.

„A brüsszeli bürokraták teljes sebességgel haladnak anélkül, hogy meghallgatnák a polgárok aggályait és a független tudományos eredményeket. Az iparági érdekeket egyértelműen az egészség és a környezetvédelem elé helyezik. Az EU peszticidekre vonatkozó jogszabályait megsértik, és az uniós országok polgárait felháborítja ez a hír.” – hangsúlyozta a Pesticide Action Network Europe szakértője.

„A glifozát további 10 évre történő engedélyezése katasztrófa lenne az emberi egészség és a környezet szempontjából.” – tette hozzá.

A témában hat uniós országban végeztek közvélemény-kutatást, amelyeknek egyértelmű eredménye lett, hogy a polgárok kétharmada, 62 százaléka nem támogatja a glifozát engedélyezését.

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Harc az agrárpénzekért

Harc az agrárpénzekért

Ha az Európai Bizottság (EB) gyökeresen megváltoztatná az uniós agrártámogatási rendszert, kevesebb pénz adva a szektornak. Az Európai Parlament (EP)...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!