Engedélyezési aktualitások az Arysta (x)

Agro Napló
Az elmúlt év során számos engedélyezési változás történt az Arysta LifeScience Magyarország Kft. termékkínálatát illetően, amely hatással van az elkövetkező szezonra. Néhány készítményünk kivonásra vagy módosításra került, és új engedélyokiratokkal is gazdagodtunk.

 

Rovarölő szerek

A klórpirifosz hatóanyagú Pychlorex 480 EC forgalmazásának utolsó éve lesz 2010, engedélyokiratának visszavonása az idei évben várható.

Az Apacs 50 WG, klotianidin hatóanyagú rovarölő szerünk 2009 óta III. forgalmi kategóriájú, szabadforgalmú készítmény. Almatermésű és őszibarack kultúrákban levéltetvek ellen, burgonyában burgonyabogár ellen van engedélye.

A piridaben hatóanyagú Sanmite 20 WP atkaölő szerünk felhasználási köre - a szermaradék értékek EU tagországok közötti harmonizációja következtében - némileg szűkült. Engedélye őszibarack és csemegeszőlő kultúrákban visszavonásra került. Borszőlőben továbbra is megengedett a felhasználása.

A 2010-es év nagy újdonsága a klotianidin hatóanyagú, új talajfertőtlenítő rovarölő granulátumunk, a Santana 1G, mely minden bizonnyal új korszakot nyit a kukorica talajfertőtlenítésének történetében. Áru- és vetőmag, valamint csemegekukoricában használható talajlakó kártevők (drótférgek, amerikai kukoricabogár-lárvák) és kukoricabarkó ellen.

2010-re várjuk Carpovirusine nevű rovarölő készítményünk engedélyét is, melynek a biológiai gazdálkodást folytatók körében lesz igazán létjogosultsága. Specifikus, kifejezetten az almamoly lárváját megbetegítő és pusztulását okozó vírust tartalmaz a készítmény.

Két, jelenleg forgalomban lévő gázosító szerünk közül (Magnaphos, Quickphos) hosszú távon a Quickphos fog piacon maradni. Az EU szinten évek óta tartó újraengedélyezési folyamat egyik áldozata a Magnaphos, a gyártó cég döntése alapján a magnézium-foszfidot nem, csak az alumínium-foszfidot fogja a bonyolult újraengedélyezési procedúrán megfeleltetni.

 

Gombaölő szerek

Két kaptán hatóanyagú gombaölő szerünk közül (Captan 50 WP, Orthocid 80 WDG) hosszú távon a WDG formuláció fog megmaradni, bár egyelőre mindkét termék piacon lesz.

A dodin hatóanyagú Efuzin 500 FW készítményünket az elmúlt két év során fokozatosan a Syllit 400 SC váltotta fel. 2010-től már csak ez a koncentráltabb formuláció lesz forgalomban. Almatermésű kultúrákban varasodás ellen, csonthéjasokban különböző levélfoltosságok ellen, míg őszibarackban tafrina ellen használható kiváló, egyedi hatásmóddal rendelkező, preventív, kuratív és eradikatív gombaölő szer.

A Funguran-OH 50 WP rézhidroxid hatóanyagú készítményünk a tavalyi év óta egy ún. címkén kívüli engedéllyel is rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a Magyar Biokultúra Szövetség tagjai, valamint az ökológiai gazdálkodásban részt vevők olyan kultúrákban és betegségekkel szemben is használhatják ezt a gombaölő szert, mely jelenlegi engedélyokirata szerint nem volna lehetséges. Erre azért volt szükség, mert az érintett kultúrákban jelenleg nincs olyan engedélyezett készítmény, mely a biotermesztésben elfogadott volna. Érvényessége addig tart, amíg a Fungurannak egyébként is érvényes engedélyokirata van.

Új, 2010-ben először forgalomba kerülő gombaölő szerünk a Pyrus 400 SC, melynek hatóanyaga pirimetanil. Ez a speciális szürkepenész elleni készítmény (botriticid) szőlő, szamóca, málna és fekete szeder kultúrákban használható 2 ill. 2,5 l/ha-os dózisban, egy szezonban maximum két alkalommal.

 

Gyomirtó szerek

2008-ban a kloridazon hatóanyagú Cerberus 430 EC-t és Cerberus EKO-t veszítettük el, míg tavaly a Synbetan Mix és Synbetan D Forte cukorrépa gyomirtó szereinktől kellett elbúcsúznunk. Mind a 4 termék az EU újraengedélyezési folyamat áldozata, mögöttük nem állt olyan erős cég, mely meg tudott volna felelni a magas szintű adatbenyújtási követelményeknek.

Gyomirtó szereink közül egyedüli változás a Betasana SC-nél történt, a korábbi EC formulációt a gyártó cég a környezetbarátabb SC, vizes alapú formulációra váltotta.

A Proponit 720 EC egy több évtizedes múltra visszatekintő, magyar fejlesztésű gyomirtó szer, számos engedélyezett kultúrával a címkéjén. A propizoklór ún. önkéntesen visszavont hatóanyag, mely azt jelenti, hogy a gyártó cég maga kérte visszavonását az EU pozitív hatóanyaglistájáról mindaddig, amíg néhány hiányzó vizsgálatot nem pótol az újraengeélyezés céljából. Ez a kiegészítés 2009 közepén meg is történt. Ilyen – önkéntesen visszavont – hatóanyag még a dodin (Syllit) és a piridaben (Sanmite) is. Az EU döntési határideje ezen hatóanyagok sorsáról 2010-ben lejár.

 

Tápanyag-utánpótlás

2009-ben kezdtük forgalmazni az ADOB lengyel műtrágyacsalád négy tagját, melyek kiemelkedően magas mikroelemtartalmú, vízoldható levéltrágyák. Gabona, repce, napraforgó és kertészeti kultúrák számára kerültek forgalomba. A 2010-es évtől fogalomba kerülnek az ún. monoműtrágyák is, melyek csak egy elemet fognak tartalmazni. Egyelőre a vas, cink és mangán tartalmú levéltrágyák kerülnek a piacra.

 



Egyéb készítmények

Gyomirtó szerek hatásának fokozására javasolt Agropon adalékanyagunk engedélyokirata nemrégiben változott, most már kizárólag csak saját cukorrépa gyomirtó szereinkhez (Betasana SC, Beetup Trio és Viking 700 SC) ajánljuk 0,5-1,0 l/ha-os dózisban.

Minőségjavító készítményünk, a Goemar BM 86, mely tengeri algakrém mellett különböző makro- és mikroelemeket is tartalmaz. Korábbi engedélye, mely paradicsom és alma kultúrákra szólt, kiegészült a csonthéjas gyümölcsfélékkel, ahol a termés kötődésének és minőségének javítása céljából javasoljuk felhasználásra 3 alkalommal 3,0 l/ha-os mennyiségben.

Néhány éve Magyarországon nem lehet hozzájutni gibberellin típusú anyagokhoz, valamennyi készítmény engedélye lejárt, ill. visszavonásra került. Cégünk az idei szezonra 120 napos engedélyt kapott a GA 4+7-es hatóanyagra, mely Gibb Plus néven kerül majd forgalomba. Alma kultúrában, arra érzékeny fajták esetén (pl. Golden fajtakör) használható parásodáscsökkentésre. Dózisa 0,5-1,0 l/ha, sziromhullástól kezdve kell kipermetezni 2-4 alkalommal.

 



AKG rendelet

A jelenleg érvényben lévő – tudomásunk szerint módosítás alatt álló - 61/2009. (V.14.) FVM rendelet a következő készítményeinkkel kapcsolatban intézkedik tiltásról vagy korlátozásról (figyelembe véve azok engedélyokiratban meghatározott felhasználási lehetőségeit):

Kapazin: integrált szántóföldi célprogramban kalászosok ill. tanyás gazdálkodásnál kalászosok, kukorica, ipari növények, zöldségfélék esetén kizárólag vetés előtt és tarlókezelésre használható fel. Integrált szántóföldi célprogramban kukorica és ipari növények esetén kizárólag vetés előtt és állományszárításra hidas traktorral kijuttatva használható.

Cyperkill 25 EC: gyümölcs- és szőlőtermesztési célprogramokban nem használható fel.

Pychlorex 480 EC: integrált szántóföldi célprogramban kizárólag növényvédelmi képesítéssel rendelkező szaktanácsadó, növényvédelmi mérnök, növényorvos írásbeli javaslatára használható. Túzok élőhely-fejlesztési, vadlúd- és daruvédelmi, valamint madár- és apróvad élőhely-fejlesztési célprogramokban nem használható.

Trebon 10 F: integrált gyümölcs- és szőlőtermesztési, valamint hagyományos gyümölcstermesztési célprogramokban nem használható.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?