AZ AGRO NAPLÓ HANNOVERI MUSTRÁJA (x)

Agro Napló
A világ legnagyobb mezőgazdasági gépészeti kiállításán, az agrárium szereplőinek seregszemléjén járt az Agro Napló. A németországi vásárközpont két évenként nyújt lehetőséget a világ vezető gépgyártóinak a mezőgazdaság szereplőivel – elméleti és kutató szakemberekkel illetve a gyakorlati alkalmazókkal – való találkozásra.

 

A népszerű rendezvény előadásainak központi témái igencsak aktuális kérdéseket jártak körbe: miként lehet a jövőben a világ növekvő számú lakosságának élelmiszerrel való ellátását biztosítani, és a bioenergia előállítását is megoldani. Az elemzések rámutatnak arra, milyen rohamosan növekszik az igény a mezőgazdasági területek mind jobban való kihasználására – amelyhez viszont csak összehangolt koncepcióval lehet stratégiát alkotni. S miközben a klímaváltozás és az emberiség számának folyamatos és gyors növekedése vészharangokat kongat, az agrártermelésbe bevonható területek száma jelentősen csökken (világszerte mind több terület sivatagosodik el, a vízkészletek pedig fogynak).



Ennek a kihívásnak csak a legmagasabb szintű technológiával lehet megfelelni. Az öntözéstechnika és a talajmegmunkálás lehetőségeinek maximális hatékonyságát célozzák például azok a fejlesztések, amelyek ma már az elektronikában, a precíziós megoldásokban valósulnak meg. Az erő- és munkagépek fejlesztésében főképp az elektronika, a mérés- illetve a vezetéstechnika még precízebb megoldásai jelennek meg. Valódi megatrend a csúcstechnikai lehetőségek kiaknázása – szenzorok és GPS alkalmazása, a vetőmag kijuttatás szabályozása, a trágyázás és a növényvédőszer precíziós adagolása illetve az öntözés gazdaságos és célirányos megoldásai.



Összeállításunkban ízelítőt adunk a kiállításon részt vett neves cégekről, nagy érdeklődés övezte termékeikről.

Kép

Videó

Hanganyag

 

 


 

Alex Kft.

MAGYAR VIRTUS ÉS DÁN TECHNIKA



A szolnoki székhelyű ALEX Kft. 1991 óta ismert és elismert szakmai körökben, mint a gabonaraktári anyagmozgató gépek gyártója és forgalmazója. Az Agritechnika kiállításon bemutatott új fejlesztésük prototípusa a gabonatárolók régóta megoldatlan feladatát teljesíti. Erről tájékoztatja röviden olvasóinkat Kiss Sándor az Alex Kft. ügyvezető-tulajdonosa.



– Agro Napló: Kérem, fogalmazza meg, mi az újdonságuk lényege!

– K:S.: A dán céggel közösen létrehozott gépünk a síktárolók kitárolását oldja meg egy már létező technika modern átgondolása eredményeként.

– A. N.: Mi az az előny, ami ezt az újítást jellemzi a hasonló piaci termékekkel szemben?

– K:S.: A dán cég által tőlünk vásárolt know-how-t együttműködve jelentősen átdolgoztuk. Az új gabonafelszedő gép elektronizált kivitelű. Emellett univerzális is, hiszen nemcsak a cikkcakk szalaggal használható, hanem egy annak helyére felszerelhető röpítő szalag segítségével direkt rakhatók a tehergépjárművekre, ha azok be tudnak menni a magtárba. A gépen megújult a rádió-távirányító, melynek segítségével távolabbról, akár egy irodából is (kamerák segítségével) irányítható a SKORPIÓ. A gép együttes a cikkcakk szalaggal és a T-428 típusú motoros járóművű rakodószalaggal akár a gabonaraktári rakodórobotok előőrsévé válhat. A jelenleg a síktárolókban használt homlokrakodókkal szemben számos előny sorolható fel a SKORPIÓ számláján. Ezek például:

1. 1 tonnára eső ki- és berakodási költség a negyedére csökken, mivel az energiaköltség nyolcada a homlokrakodókénak.

2. A terményt kíméletesen veszi fel a padozatról, és kíméletesen, szalagon továbbítja, kerekei nem törik a szemet.

3. A magtárban nincs olajcsepegés.

4. Nem sérti a falat, oszlopot, nem gyűri össze a szellőző szegmenseket.

– A. N.: Milyen méretű magtáraknál alkalmazható a gép együttes?

– K.S..: A jelenlegi változatot elsősorban a dán és az észak-német magtárakra fejlesztettük ki. Ezek méretei leggyakrabban 40x20 m, így a SKORPIÓ egy 22 m-es cikkcakk szalaggal és egy 10 m-es rakodószalaggal ideálisan használható, de a cikkcakk szalag mérete válaszható 10 és 30 m között.

– A. N.: A jövőbeni fejlesztési elképzeléseikről hallhatnánk?

– K.S..: Tervezzük a cikcakk szalag meghosszabbítását, ezzel a magyar és a környező országbeli felhasználók igényeinek is eleget téve. Nálunk a magtárak átlagosan 60 m hosszúak. Tervezzük még egy fém detektor beépítését, valamint a por lekötését ködpárával. Távlatokban a kapacitás növelése lehet még reális igény, aminek megoldására szintén készen állunk.




 

 


Amazonen-Werke Kft. (Hu)

Amazone – a leginnovatívabb vállalatok egyike



A világ legnagyobb mezőgazdaságtechnikai vásárának innováció-bizottsága az Amazonet ismét három éremmel tüntette ki – tudtuk meg Kovács Tamástól, az Amazonen-Werke Kft. ügyvezetőjétől.

Aranyérmet kapott a CCI 200 terminál gyártókon átnyúló ISOBUS kezelő-koncepciója, és ezüsttel tüntették ki az EDX szemenkénti vetőgép részére készült smartControl automatikus maglesodró szabályozást, valamint a növényvédő permetezőgépen található LED-es egyenkénti fúvókamegvilágítást a fúvókák jobb láthatóságához sötétben.

 

 


Berthoud Agricole SAS:

Press Conference: English, Deutsch

News: English, Deutsch

 

 

 


Bernard van Lengerlich Maschinenfabrik GmbH & Co. KG

Caroline Goehring marketing manager

Újdonságunk a 3-5 m3-es keverőkocsink, a V-Mix agilo, amely a kis farmok számára készült, Török, Szlovén, Bajor, svájci piacokra – ahol nagyon öreg épületek vannak, ezért van szükségük kicsi gépekre. A másik új keverőkocsinkba különleges anyagot, AX-et tettünk, egy speciális acélt, amellyel az élettartam meghosszabodik. A biogáz előállításához szükséges tartályaink alját V2A nevű speciális anyaggal vontuk be. Egy másik vonalon is dolgozunk, amivel a termékeink még magasabb élettartamúak és biztonságosabbak lesznek – egy műanyag, illetve gumis felszínt szeretnénk létrehozni, amivel jelentős mértékben csökkenthetjük a korróziót.



A válság főleg augusztusban és szeptemberben érződött, de mi szerencsések voltunk, mert csak akkor gyártjuk le a gépeket, miután már eladtuk őket, nekünk nincsenek készleteink. Októberben egy normális eladási szintet értünk el. Úgy gondolom, hogy a jövő év még rosszabb lesz. Mivel a tej ára valószínűleg csökkeni fog, akár a 2-300-as tehénállománnyal rendelkezők is befejezhetik tevékenységüket. Szerintem 2-3 év szükséges, hogy minden visszatérjen a normális kerékvágásba. Stratégiánk, hogy elsősorban a biogázra és a normál illetve nagy méretű keverőkocsikra koncentrálunk.

 

BVL – Caroline Göhring



New Range Agilo

An innovation is our small, 3,5 m³and 5 m3 mixer wagon V-Mix agilo, which is especially made for small farms like in Turkey, Slovenia, Bavaria and Switzerland.

The V-Mix Agilo is a small vertical mixer wagon with a capaity of 3.5 m³ or 5 m³ for small scale operations or narrow passages.

The height is 1.90m and 2.25m with the axle under the mixer wagon hopper. The machine is highly manoeverable and handy. The Agilo draw bar allows it to be fitted to all tractors. The Agilo can be equipped with one or two side doors. The V-Mix Agilo is constructed from St. 52-3 steel and brings the BvL V-mix range of vertical mixer wagons from 3.5 m³to 46 m³.



In another new mixer wagon, there is a special mixer auger in it. On this auger is a special material placed called Raex®400. It is a special kind of steel and lasts longer. The tensile strength in comparison to common steel like S 355 is 2,5 times bigger.

 


 

 


The bottom of biogas tanks are coated with a special kind of steel, called V2A. 

 


Now we are working on another way to make our mixer wagon safer and higher lifetime with a rubber or plastic surface, which can significantly reduce corrosion. In the first half of 2010 it will be ready, I think.

Did You feel the economic crisis?

We’ve felt it, especially in August and September but we were lucky because we produced machines when they were already sold, so we do not have stocks. In October our production runs again as usual.

In the future we have not only to focus on mixer wagons, we also have to focus on the new energy sector. Depending how the milkprice is developing during the year, there will be a bigger and bigger market for biogas.

Nevertheless we have to get more and more specialized in our products to offer our customer an big product range, simply the machine he needs. 

 

 


 

 




Case IH CNH Deutschland GmbH (En)

 

 

 

 




AGCO GmbH - Challenger: English, Deutsch

 

 

 


 

Claas Vertriebsgesellschaft mbH Deutschland

A Claas Vertriebsgesellschaft mbH Deutschland-tól Volker Friederichs, regionális értékesítési manager adott interjút az Agro Naplónak:

Különleges ötlettel rukkoltunk elő az Agritechnikára, ez pedig a Lexion 600 Európai körútjának megszervezése lett. Egy teljes mértékben felszerelt kombájnról van szó, amely most itt látható a standon.

A túra június elején kezdődött Romániában, árpa, repce és búza learatásával, utána következett Dél-Lengyelország, majd augusztusban Észak-Németország, és Svédország, végül 1800 ha-ral az órában megérkezett Magyarországra, ahol 500 ha napraforgót és 1700 ha kukoricát arattak vele. A körút október végén fejeződött be. A kombájnt visszavitték Németországba, és most kiállítottuk a standunkon, hogy a látogatók is lássák, milyen kevéssé használódott el a gép 4000 ha után. A körút során csupán kisebb problémák adódtak, nagy részben vezetői figyelmetlenségek miatt, jelentős meghibásodás nem történt. A Telemetric rendszer segítségével számítógépen keresztül az egész utat Harsewinkelből nyomon tudtuk követni.

Újdonságainkról megjegyzem, hogy 2009 júliusában Budapesten, Nemzetközi Claas Sajtótájékoztató keretében bemutattuk az új gépeink nagy részét, kivéve az Arion 400 traktort, mely 95–125 LE között kapható, illetve a 483 LE-s Xerion 4500-at és az 524 LE-s Xerion 5000-et (megtekinthető: http://www.agronaplo.hu/termekinformaciok/69 ). Az új Xerionok a nagyobb modellek közé tartoznak, és ezzel a két fejlesztéssel a 8 tagú Xerion család teljesnek mondható. Ezt a három gépet Magyarországon 2010-ben fogjuk bemutatni.



A 2009-es év költségvetése 2009 szeptemberében lezárult, 2008-hoz képest kis csökkenéssel. Sokkal jobb évünk volt a 2007-esnél, de nem annyira kimagasló, mint 2008. 2010 elég kemény lesz, mivel Közép-Európában bizonytalan a helyzet, az orosz és ukrán piacok még mindig gyengék, a bankok pedig nem könnyen finanszíroznak. A jövő évi stratégiánk, hogy a lehető legközelebb helyezkedjünk el a fogyasztóhoz, kövessük nyomon a szükségleteit és kívánságait, a lehető legrövidebb időn belül tudjunk számára ideális gépet, hitelkonstrukciót ajánlani, 100%-ban ki tudjuk elégíteni az igényeit, és természetesen csökkentsük költségeit.

Az idei kiállítás sokkal jobb, mint amit vártunk, sok az érdeklődés, főleg a német piacról és a német anyanyelvű országokból.

 




We had the idea last winter to do something for the Agritechnika, that is not common. And the idea was, to make a tour through Europe to introduce the new Lexion 600 and the 12 meter cutterbar. On the stand You can see that machine. Harvest started at the beginning of June in Romania for barley, rape and wheat, then continued in South-Poland for grain harvest, then North-Germany also for grain harvesting in August and late August to Sweden for wheat harvest and then arrived to Hungary with 1800 hectares on the clock. In Hungary they did 500 ha sunflowers and 1700 ha corn. The tour ended at the end of October. The machine was taken back to Germany, and now it is in the stand, people can see how less the ware out is at this machine after 4000 ha. Through the Telematric system we were able to control the machine from Harsewinkel. It is a fully equipped machine. There was no major breakdown at any time of the tour.

In Central-Eurpoe there are farmers who drive these combines 5-10 years, and do 2000 ha in a year, and they are very satisfied with it.



New products?

All new products You could see in July at Budapest, Hungary at the Annual CLAAS Press Conference (http://www.agronaplo.hu/termekinformaciok/69 ) , except Arion 400 tractor (95-125 HP category) and the new Xerion 4500 with 483 HP and the Xerion 5000 with 524hp. These two new types are larger models. Now we have a full Xerion family line with a total of 8 models. We will introduce these machines in Hungary in 2010.



How was this year for You?

The 2009 fiscal year ended for Claas at the end of September 2009, with a slightly decrease. It is much better than 2007 but less than 2008. 2010 will be a very tough, in Central-Europe nobody knows what will happen. Russian and Ukraine markets are still weak, banks are not really willing to finance. The strategy is the wide range of products, but the main point is to stay as close as possible to the customers to follow their needs and wishes and offer them soon as possible machines or finance issues and make sure to fulfill their needs and decrease the cost.

The exhibition, Agritechnika 2009 is much better than we expected before, good visitors, a lot of interest. Motivation is very high, especially from German market and German speaking countries. At least we have a lot of customers in Germany and Western-Europe, whose interest give us optimism.

 


 

 


Deutz Same Deutz-Fahr Deutschland GmbH

Agritechnika: English, Deutsch

Lamborghini (En, De)

Same (En, De)

Same SDF (En, De)

 

 


AGCO GmbH - Fendt

Az új Fendt 800 Vario – ha a szenvedélyből innováció születik



Vitezslav Chrapavy, a Fendt országfelelőse a tavalyi évet nem tartotta könnyűnek, viszont a kiállítás – ahol szerződésekre és gépvásárlásra is sor került szerte Európából – ígéretes jövőt jelez. S ha esetleg nem is lesz akkora a siker, mint két évvel korábban, véleménye szerint szerint mintegy 1,5–2 év múlva már el lehet kezdeni növekedésben gondolkodni.

Termékeik közül egyébként a 820 Vario modellből adtak el a legtöbbet. Ezt a sorozatot 2010 közepéig tervezik lecserélni. A régi modelleik, a 820 és a 818 Vario azonban addig még kapható lesz, amíg a vásárlók igénylik, és nem kell megváltoztatniuk a motor technológiáját az új károsanyag-kibocsátás rendeletek miatt. Az új 800 Vario sorozat viszont öt új típust mutat be, amelyek felölelik a 200–280 LE tartományt. Az első és hátsó tengelyek teljesen újak, a sebességváltót a 900-as sorozatból vették át, illetve a hidraulika is teljesen új tervezés. Új, AdBlue-motortechnológiával szerelték fel, amely megfelel a káros anyag kibocsátásról szóló „3b” szintnek, ami 2011-től lesz érvényes. A modelleket 2010 szeptemberében kezdik el gyártani. Új, x5-ös kabinnal rendelkezik, mint a 900-as széria, plusz Variotronic 10 inc-es képátmérős, érintőképernyős vezérlővel. A szimbólumok megegyeznek az eddig használtakkal, így könnyen kezelhető. Elsőként a piacon, a terminálba integrálva találhatók meg a traktor beállításáért felelős funkciók, az ISO-BUS munkaeszköz vezérlés, a VarioGuide párhuzamvezetés és a VarioDoc dokumentálási rendszer – mindez egy-egységes kezelői logikára felépítve.

A 200-as széria is teljesen friss, a 200 Vario szériával a Fendt teljesen új hangsúlyt ad a 70–110 LE közötti kompakt standard traktoroknak. A 200 Vario traktorok egyesítik a legnagyobb komfort nyújtotta kiváló vezetési élményt, és az optimális hatásfokot – mindezt elsőként a kompakt traktorok esetében – ebben a teljesítménykategóriában is fokozatmentes hajtóművel.

Specializált változatai szőlészetben, gyümölcsösben és kertészetben használhatók, standard változata pedig a kisgazdálkodók számára hasznos, amilyenek például nagy számban Dél-Németországban, Ausztriában és Svájcban működnek.

A standon látható volt a Fendt mérföldköve, a 100 ezredik Vario – de gyártási mutatóikban már meghaladták ezt a bűvös számot.

A közeljövő időszakára pedig terveikben szerepel, hogy a korábbi, már bevált régi szériákat jobb elektronikával váltják fel. Széles termékkínálatukban a 200-as Vario például a 70 LE és 360 LE közötti teljes teljesítmény kategóriában ezentúl 100%-ban, fokozatmentesen halad. A tervek szerint 2010-ben kicserélik a 900-as széria motorját AdBlue-ra, hogy megfeleljen a szabályoknak. Pár éven belül pedig a 400-as és 700-as sorozat új kabint és elektronikát kap. Reményeik szerint 2010-ben a Vario terminál elérhető lesz a 900-as széria számára, és a következő Agritechnikára már a 700-as és 400-as sorozatuk egyaránt.

Az Agritechnika 2009 kiállításon elsőként bemutatott abroncsnyomás-szabályozási rendszerük ezüstérmes lett. Ez az újdonságuk nagy sikerre számíthat a piacon, ugyanis egy teljes mértékben a traktorba integrált gumiabroncsnyomás szabályozó rendszerről van szó. Az optimális abroncsnyomás előnyeit senki sem kérdőjelezi meg. A légnyomás csökkentésével a szántóföldön haladáskor megnő a felfekvő felület, ezáltal nő a vonóerő, és közben csökken a szlip és a gördülési ellenállás. Ez akár 10% üzemanyag megtakarításhoz is vezethet. Ezen előnyök mellett a talajtaposásból eredő kár és a kieső termésmennyiség is csökken. Közúti közlekedéskor a nagyobb abroncsnyomás stabilizálja a járművet, csökkenti a gördülési ellenállást, mely következtében a veszteségek, az üzemanyag-felhasználás és az abroncskopás is csökkennek.

A Fendt által kifejlesztett abroncsnyomás szabályzó rendszer lehetővé teszi a nyomás menet közbeni szabályozását. Ez a traktorban elhelyezett gyűrű alakú PTG-forgószelepen keresztül történik, amelynek az élettartama a traktoréval azonosra tervezett. A szükséges levegő „előállítása” egy módosított légkompresszoron és egy traktorra tervezett szeleprendszeren keresztül történik. Alig 7 perc alatt lehetséges egy barral emelni az abroncsok nyomását, az egy barral való csökkentés pedig két percen belül megtörténhet. Ezzel lényegesen jobb időket sikerült elérni, mint amit bármelyik utólag felszerelhető rendszer pillanatnyilag tud.

A Fendtről egyébként köztudott, hogy a vezető High-Tech márka az AGCO konszernen belül, a legmagasabb igényeket támasztó vevők számára. A traktoraik és kombájnjaik a Föld számos, erősen eltérő mezőgazdasági adottságú területein dolgoznak nap, mint nap.

Fendt nemzetközi sajtótájékoztató

 


 

Our most sold tractor model 820 Vario. The common series will be replaced and changed to the new series in the second half of 2010, that we present here in Agritechnika. The two models, 820 and 818 remain as long as the customers are kind from them, and as long as we do not change the engine technology, because of the emission regulation. The new series will have five different models from 200HP until 280HP. It is a completely new series, the rear axle is new, the gear box comes from the bigger 900 series, the front axle is also new, hydraulic is completely new designed. There is a new engine technology for the emission regulation, we useSCR - AdBlue system. The models will be build in 2010 September, and will fulfill the regulation 2011 and after.

The x5 cabin is the same size like in 900 series, it is fully equipped with the new 10 inch (25 cm) Varioterminal, with touch-screen technology and new electronic controls which has the same symbols that we used before is easier to access and offers much more opportunities to control and adjust.

200Vario and 200V/F/P series is also a completely new range here. Special types for vineyards, fruit gardens and standard tractors for small farmers like South-Germany, Austria, Switzerland. We built already more than 100 000 tractors equipped with Vario-gearbox and on the stand You can see the 100 000th Vario, that is from a 200 series.



How was this year for You?

This year was not easy because the overall economic crisis. We sold little fewer tractors than in 2008. But I have to say, thanks to the visitors here, we have a very positive impression. Customers are very active in collecting the newest actual information and the future projects. Sales and contracts are also made here, not only from Germany but all over Europe, also from Eastern part. We had good negotiations with partners from Eastern-Europe, so the plan for the next year is optimistic. Of course it will be not such a success like 2008, but we will do our job and grow again. We expect the situation will be stabilized in 1,5-2 years.

Our strategy is to change the old machines to new with better electronics, to provide the farmers with profitable machinery to help them improve their economics. Some changes will come in 2010 off course: as example the 900 series will be adjusted to new emissions regulations for the 2011 using also SCR- AdBlue technology.

Around 2012-2013 we will change the 400 and 700 series. New drivers cab, new electronics and other up to date systems will come.

The new Vario terminal will also be presented to 900 series- hopefully in 2010, and for next Agritechnica also for 700 and 400 series.

 




 




 

Fliegl Agrartechnik GmbH: Magyar, English, Deutsch

 

 

 


Goldoni S.p.A.



Cristian Sala, területi vezető

A Magyar, Lengyel, Osztrák, Német, Svájci és Szlovén exportért vagyok felelős, amelyek jónak mondhatóak, legfőképpen a lengyel piac. A többi területen idén voltak nehézségek a válság miatt. Magyarország is nagy piac a számunkra, főlég specializált gyümölcsös és szőlészeti gépeink számára. A világ 80 országába exportáljuk termékeinket, az Európai Unió országaiba, a Közel-Keletre, Észak és Dél-Amerikába, Óceániába. Az export 2009-ben 3%-kal esett vissza 2008-hoz képest, a belföldi piacon ennél nagyobb visszaesést tapasztaltunk. Úgy gondolom, hogy eladásaink a jövő évtől emelkedni fognak. Remélhetőleg a bankok is jobb helyzetben lesznek, ami nagymértékben hozzájárulna eladásainkhoz.

 

I am responsible for the export in Hungary, Poland, Austria, Germany, Switzerland and Slovenia. These markets are good for Goldoni. Hungary is an important market for us for our specialty tractors dedicated to orchards and vineyards. We think that in future, even next year, the market is going to increase. We hope next year also the banks will be in better conditions to better finance agriculture.

In 2009 we have exhibited also in SIMA (Paris) and SITEVI (Montpellier). For us Agritechnika is the main exhibition. The next important fair will be in Bologna in November 2010, it’s called Eima, which has a big role in our work. Agritechnika remains the best exhibition at least in Europe. Here we can speak people from everywhere: India, USA, Australia, and other countries. It is quite international.

2008 was better year in terms of volume, 2009 was difficult for anybody in our sector. We think we could have a good recover in 2010. This year, export went down, but in Italy the situation has been quite good, because the market remained stable. Our main market is still Italy (60%), export (40%).

We are now trying to expand our activities abroad in many countries in Europe and overseas, for example in South Africa.

 






 

 

 


Gregoire Besson ( En, De, Fr, Ru)

Fekete-ezüstbe öltözött Gregoire Besson újdonságok



Alapos szakmai tájékoztató részese lehetett az Agro Napló Urbán Csaba jóvoltából, aki az Axiál Kft. és a Gregoire Besson vevőszolgálati munkatársaként mutatta be a kiállításon szereplő gépeiket.

 






Gregoire Besson RW8 típusú függesztett váltva forgató eke

A Gregoire Besson a kiállításokon más színben tünteti fel az újdonságokat, így fekete – ezüst színben egy félig függesztett ekét, amelynek különlegessége, hogy az Agritechnika kiállításra készült, és azon traktorokhoz ajánlják, melyek 160–250 LE teljesítményűek. Újdonság többek között a dupla tandem mélységhatároló szállítókerék, amely hidraulikusan állítható, akárcsak maga az eke munkamélysége is. Különleges az ekeszár kialakítása, mert az eketest vontatási pontja az eketest középvonalába esik. Érdekessége még, hogy hidraulikusan állítható a fogásszélesség valamennyi eketestnél és többek között a főváz szöge és a keresztirányú vízszintesség is.



Gregoire Besson SPSL B 9 típusú osztott fővázas váltvaforgató eke

Ugyancsak különlegesség az SPSL osztott fővázas eke. Trailer lifter van hozzákapcsolva, mert vannak olyan nagy teljesítményű traktorok, melyek nincsenek ellátva 3 pont függesztő berendezéssel, csak alsó húzóval. A trailer lifter azt a célt szolgálja, hogy egy ilyen ekét hozzá lehessen csatlakoztatni egy nagy traktorhoz. Másik érdekesség ezen az ekén az elmunkáló henger, amely tulajdonképpen egy spirál henger. Kuriózumnak számít, mert eddig a Gregoire Besson nem készített afféle ekét, amely olyan hengerrel rendelkezik, amelyik minden pillanatban rögzített magához az eke fővázához – nem csak munka közben, hanem a vonulás közben is. Ezidáig csak nehéz elmunkáló hengerekkel találkozhattunk-



Combimix kultivátor

A Combimix azon újdonságuk, amely egy késes elmunkáló eszközt, egy tárcsasort és egy hengersort tartalmaz. Ajánlható 3 méter munkaszélességben 240 lóerős traktorokhoz, mint a szántás nélküli talajművelés eszköze. Újdonsága abban rejlik, hogy a Gregoire Besson eddig nem készített olyan szerkezetet, ami kombinálta ebben a méretben, ilyen elrendezésben és ilyen kialakításban ezeket az eszközöket. Bár mindegyik eszköz megtalálható volt valamely kialakítású talajművelő gépüknél, de ebben a kialakításban és formában most készítették el első alkalommal.

 






Planipack szántáselmunkáló eszköz

Szintén újdonság a Plani Pack elnevezésű Gregoire Besson termék, amelynek különlegessége, hogy frontfüggesztésű eszköz, amelyet a traktor első három pontfüggesztő berendezésére kell csatlakoztatni. Fontos megjegyezni, hogy 2 sorban rugós kapák helyezkednek el, ezek végzik az első műveletsort, a rugós kapák mögött pedig egy Gregoire Besson Emopack henger található. Munka szélessége 6 méter, 250–300 lóerős traktor szükséges a működtetéséhez.



Heliflex tárcsás talajlazító és talajelmunkáló eszköz

A Heliflex alapötletéül szolgált, hogy a Gregoire Bessonnak már korábban volt (a tárcsázás világrekordját is elkészítő, 2007-ben, 644 ha) XXL vagy XXL Wide nevezetű talajművelő tárcsás boronája, egy félig függesztett lazítója, valamint rövidtárcsája is. Ezt a hármat „összegyúrva” készült el a Heliflex, melynek az első művelő eleme egy tárcsasor (állítható művelési szöggel), majd utána található a talajlazító késsor 2 sorban elhelyezve (Michael késekkel: vagyis hajlított késekkel, melyeknek a talajművelő hatása jobb, mint az egyenes késekének, és a nagy talajrögöket, nem hozza fel a talaj felszínére). Ezután egy elművelő tárcsasor helyezkedik el, majd egy lezáró dupla boronasor. Az eszköz kiválóan használható olyan területeken, ahol a szántás nélküli talajművelést részesítik előnyben.

 

 

 


 

Güttler GmbH

Güttler – aki nem érzi a bőrén a válságot



A mezőgazdasági munkagépek forgalmazásával és gyártásával foglalkozó Güttler Kft. életében az Agritechnika komoly múlttal rendelkezik, hiszen a GÜTTLER GmbH németországi cég az elmúlt 20 évben minden alaklommal kiállított a nagyszabású rendezvényen. A GÜTTLER Kft. képviselői pedig fontosnak tartják, hogy ők is rendre jelen legyenek Hannoverben – mondta bevezetőül lapunknak Páska Norbert, a cég értékesítési vezetője. A vásárról vélekedve megállapította, hogy talán kissé visszafogottabb volt az érdeklődés a két évvel korábbi találkozóhoz képest, s ennek okát a gazdasági világválságban látja.


A GÜTTLER Kft. életében azonban Magyarországon szerencsésen alakult az elmúlt időszak. A 2009-es esztendő egy kimagaslóan jó év volt számukra, s míg sokaknak okozott gondot a tavalyi év, ők még a korábbi sikereiket is túlszárnyalták.



Jól előkészített stratégiával igyekeztek kiküszöbölni a krízis negatív hatásait, amihez alapvetően a marketinget kellett nagyon jól megválasztaniuk. Kiváló partnereik közül külön kiemeli az Agro Naplót, hiszen a nagyszabású stratégiához jó csapattársak kellenek! Sikereikhez nagyban hozzájárult a nyáron elindult pályázati lehetőség is, amelynek szintén nagyon sokat köszönhetnek.

 

Idei terveikben természetesen elsődlegesen a folyamatos fejlesztések szerepelnek. A fejlesztéseink folyamatosak, már itt az Agritechnikán is bemutatkozott az egyik új gépünk, egy könnyű tavaszi magágykészítő. 2010. nyarán pedig újabb saját fejlesztésű gépekkel fogunk előállni, és ezekkel már idejében meg fogjuk ismertetni a gazdálkodókat az Agro Napló hasábjain és hírleveleinken keresztül.

 

 



 


 

Hardi International A/S (En)

 

 

 


Himel Maschinen GmbH & Co. KG



Werner Hirlinger ügyvezető igazgató:

Az Agritechnika a fő vásárunk, két évente az Eurotierrel váltják egymást. A daráló- és keverő technológiánkat megújítottuk, a szolgáltatási részlegünk teljesítményét nagy mértékben megemeltük. A takarmánykiosztó- és a tehergépkocsi részlegünk továbbra is sikeresen működik. A szalma feldolgozását a háztartások fűtésére alaklmas pellet gyártási opcióval egészítettük ki. A gazdasági válság hatását nem éreztük, a tavalyi eladási színvonalat tudtuk tartani – köszönhetően az új technológiánknak és gépeinknek amiket kínáltunk. Fő piacunk Németország, de Kelet-Európa, Oroszország és Kazahsztán is fontos vásárlóerő.

  

 




Horsch Maschinen GmbH: Magyar, English, Deutsch

Horsch – újdonságok és realitások



Szász Zoltán termékmenedzser kalauzolta az Agro Naplót a kiállításon, és új termékeik bemutatását követően röviden beszélt a cég tavalyi eredményeiről és idei terveiről is.

 




A Horsch átépítette a TERRANO családot 3–5 méterig, és bekerült a TERRANO-kba választhatóan a TIGER rugóbiztosítása, s az egész gép robosztusabb lett.

Építettek egy 3 pont függesztett 3 méteres vetőgépet, amely XPRESS néven került a termékskálájukba. Rövidtárcsa henger és a PRONTOTÓL a vető csoroszlyák jellemzik. Szintén új termék a TITAN kiközelítő kocsi. A 34 köbméteres kocsi egy tengelyen szalad, s teleszkóposan széttolható tengelye nem a traktor nyomában megy és stabilabb is. Az űrtartalma mintegy 25–26 tonnának felel meg, az átürítési idő pedig mindössze 1,5 perc. A PRONTÓ 6KR forgóboronás vetőgép 6 méteres munkaszélességgel bír, s már egy 250 lóerős traktor is tudja vontatni, és meghajtani a forgóboronát.

Ugyancsak jelentős átépítésen esett át a TERRANÓ 5 FX amellyel 200–300 lóerős kategóriában dolgoznak. Ez a gép is megkapta a TIGER rugóbiztosítását, miáltal sokkal stabilabb lett a gép. A CRUISER elnevezésű gép pedig olyan 4 gerendelyes kultivátor (laprugós kapabiztosítással, hátul hengerrel) amely sekély, 10–15 centiméteres talajművelésre, tarlóápolásra, tarlóhántásra, és szántás elmunkálásra ajánlott, s jelenleg 6, 8 és 13 méteres munkaszélességben kapható.

Az elmúlt esztendőben Magyarországon a forgalom ugyan kicsit visszaesett, de az eladások számát tekintve megegyezett a 2008-as évivel. Az előző évhez viszonyítva az összesített adatok alapján a 25 százalékos gyári visszaesés még mindig jelentős növekedést takar, hiszen 2007-ről 2008-ra mintegy 70 százalékos volt a növekedés.

A gyárnak jelenleg nincs raktárkészleten álló gépe. Ezt azzal a stratégiával valósították meg, hogy amikor 2008 őszén már sejtették, hogy a 2009-es esztendő nem lesz egy fényes szezon, leálltak a raktárra való gyártással.

A HORSCH jó érzékkel vette észre a tendenciát, köszönhetően Michael Horschnak is, aki nyitott szemmel járó világutazóként, a termelőkkel beszélgetve gyűjti az információkat a termelőktől, illetve a potenciális vásárlóktól.

A HORSCH bízik abban, hogy egy-két éven belül elindul a növekedés, de figyelembe veszi azt is, hogy a terményárak alacsonyan vannak, illetve számításba veszi a bankok hitel kihelyezési konstrukcióit is. A 2010-es év érdekesnek ígérkezik, mert a konkurenciának van még beragadt gépe, amelyet piacra kell dobnia.. Ma már az 1–2 éve raktáron álló gép réginek számít, tekintettel a folyamatos fejlesztésekre. S bár lehet, hogy a konkurencia áron alul fogja a gépeket árulni, remélik, hogy a bajor HORSCH cég koncepciója, az általa biztosított szaktanácsadás és a hozzáértés révén kifizetődik a jövőben.


 

 

 

 




John Deere Vertrieb: English, Deutsch

 

 

 


Ets. Joskin S.A.: English, Deutsch

Valéry Bailly gyártásfelelős:

Főleg technológiai fejlesztések az újdonságaink. Új trágyaszóróink: egy kisebb és egy nagy, a 20 t kapacitású Tornado. Ezt a két trágyaszórót először mutatjuk be nemzetközi kiállításon. Két új gépünk a Ferti-CAP és a SiroKo. Új Telecover rendszerünkkel a silószállítókat lehet nyomon követni, hogy a hosszú utak során se vesszen el az anyag – ez egy védjegyzett termékünk. Van egy új billenős pótkocsink az építőipar számára, aminek elkészítettük a kistestvérét, kicsit könnyebb, kicsit olcsóbb és a mezőgazdaságban is használható. Az injektáló adapterek galvanizáltak, így jobban ellenáll a hígtrágyának. A színezés pedig már opcionálisan választható. A teleszkópos szivattyú átmérője 10 inch, ami nagyobb az átlagnál. Az automatikus rendszer pedig lehetővé teszi, hogy a vezetőnek nem kell elhagynia a traktort, amikor üríti a hígtrágyát. Újdonság, hogy már 24 méter széles terítést tudunk kínálni.

Mind a kis, mind a professzionális gazdálkodó igényeit ki tudjuk elégíteni széles termékválasztékunkkal, ezért személyre és adott viszonyokra szabottan tudunk gépeket kínálni.

Úgy gondolom, hogy a 2009-es év egy átlag év volt. 2008 őrület volt, nagyon magas eladással. Kiváncsian várjuk 2010-et. Ennek oka, hogy a 2009-es gépforgalmi adatainkba azok a gépek is beleszámítódnak, amiket ugyan 2009-ben szállítottunk, de már 2008-ban megrendelték őket. Nagyon örülünk, hogy több, mint 30 országban jelen vagyunk. Mindegyik országban más az aktuális helyzet, így egy rossz országot a többi ki tudja egyensúlyozni.



Mi a stratégia a válság elkerülésére?

Egyrészt még mindig a 2008-as árainkkal dolgozunk, másrészt pedig van egy speciális marketing rendszerünk. WinPack-nek hívják. Ez azt jelenti, hogy egyetlen egy típusú, felszereltségű, tök egyforma gépet nagyobb darabszámban legyártunk, ami egy adott régióhoz, országhoz, talajviszonyokhoz, és egy nagyobb célcsoport számára általánosan megfelel. Itt már a vásárló nem variálhat, viszont van raktáron és gyorsabb a szállítás.

 

What are the news for Agritechnika?

Mainly innovation in different techniques. We have new muck spreaders: a smaller one - what is exhibited last year - and a big one, Tornado 20 t. It is the first time that we present them on international fair.

We have two new machines: Ferti-CAP and SiroKo

We have a Telecover system put on silage-wagon, to cover it, not to lose, what you have loaded if You are travelling a lot of kilometers. It is a trade-marked system.

We have a new tipping trailer for the construction area. It is a heavy duty machine. But the smaller one is new and it is good for the farmers, if he has to transform something. It is cheaper and lighter than the bigger one.

Injectors are galvanized, coloration is an option. Slurry attacks the color but galvanizing is a good solution.

Telescopic Pumping arm in 10 inches diameter, it is bigger than the usual, there is an automatic system, so You do not have to leave the tractor cabin if You want to fill the slurry. The Multitwist system spreads the slurry in 24 meter wide. Before we had smaller ones (12, 15, 18 meters). It is a double folding because otherwise it would belong on the tanker.

We can satisfy the small and the professional farmers also, and we can give the perfect machines to different field options and situations.



How was this year for You?

I think 2009 was a normal year. 2008 was a crazy, high level year. We look for 2010, because we have delivered a lot of machines in 2009 that were sold in 2008. We have a pleasure to be in more than 30 countries and the situation is very different in each country. That’s why the business is still running.



What is the strategy to avoid the effect of the economic crisis?

We are still working with the prices of 2008 and we have special marketing systems, called WinPack. We designed a machine to a bigger target group, who has the nearly same conditions and we make more pieces from them. This is the only option, no choice. These machines are in stock, so delivery time is reduced.

 


 

 








Bernard Krone GmbH - Maschinenfabrik: English, Deutsch

 

 

 


Kuhn Maschinen Vertrieb GmbH: English, Deutsch

 

Rolf Schneider, a Kuhn nemzetközi kereskedelmi vezetője a következő gondolatait osztotta meg az Agro Naplóval:



Bár a piac világszerte mintegy negyedével esett vissza, nálunk (2009 első kilenc hónapját összehasonlítva a 2008-as ugyan ezen időszakával) a csökkenés csupán 1,4%. Tehát jó évet tudhatunk magunk mögött, amihez viszont az is hozzátartozik, hogy 2009 elején kibővítettük a termékskálánkat, főleg bálázókkal, de permetezőkkel is. A szakemberek úgy látják, hogy 2010-ben a piac további 10–15%-kal csökken, de mi már most látunk a javulásra utaló jeleket. Stratégiánk, hogy bővítjük termékpalettánkat, és ezzel egyidejűleg javítjuk a termékeink minős

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?