Hatékonyak és gyorsan irtanak (x)

Agro Napló
A legutóbbi országos gyomfelvételezés eredményei igazolták vissza, hogy a gyomflóra változása újabb és újabb kihívások elé állítja a növényvédelmet. Kalászosokban különös figyelmet érdemlő fajok az ebszikfű, a mezei acat, a ragadós galaj és a napraforgó árvakelés. Az általuk okozott gondok, a terméskiesés mértéke ismert a gazdálkodók körében. A DuPont kalászos gyomirtó szer ajánlata megoldást kínál a kalászosokat termelőknek.

 

A jelentős termésveszteségeket okozó ebszékfű évtizedek óta a leggyakoribb gyomnövény gabonában, annak ellenére, hogy a legtöbb használatban lévő hatóanyag jó hatékonysággal használható ellene. Mezei acattal fertőzött területen hangsúlyt kell fektetni a gyomfaj elleni vegyszeres védekezésre, hogy az acatfoltok terjeszkedését idejében megállítsuk. A gyomfaj elleni védelemben kiemelendő fontossággal bír a megfelelő mechanikai beavatkozásokra alapozott tarlókezelések jelentősége.



A ragadós galaj a legnehezebben irtható kétszikű gabonagyomok közé tartozik, emellett már igen alacsony tőszám mellett is kimutatható termésveszteséget okoz. A napraforgó a termesztése után hosszú évekig okozhat gyomosodási problémát, mélyről kelő, agresszív gyomnövényként. A napraforgó jelentős termőterülete miatt a szántóföldek nagy része fertőzött. Az utóbbi években azt is figyelembe kell venni, hogy a herbicid ellenálló napraforgó hibridek árvakelései az ALS gátló herbicidekkel szemben különböző szintű ellenállósággal rendelkeznek.

A kalászosok gyomirtására évek óta kiváló készítmények közül választhatunk a DuPont ajánlatából. Az Ally® Max SX® hatóanyagai levélen és talajon keresztül is kifejtik hatásukat. A kétszikű gyomfajok széles spektrumát (a mezei acatot is beleértve) kiválóan irtja, emellett nagy széltippan ellen is hatásos.



A tribenuron-metil + tifenszulfuron-metil hatóanyagú Granstar® Super 50 SX® a kalászosokban előforduló legtöbb kétszikű gyomnövény ellen kiváló hatású, ezentúl rugalmas felhasználású, akár a zászlós levél megjelenéséig. Modern formulációjának köszönhetően könnyebb kezelhetőséget, jobb hatékonyságot biztosít.

A Pointer Star™ három hatóanyaga révén kiválóan irtja a gabonában előforduló jelentős kétszikű gyomfajokat, beleértve a ragadós galajt, mezei acatot és a herbicid toleráns napraforgó árvakelését is. A gabona 3 leveles állapotától a zászlós levél megjelenéséig kijuttatható és túlfejlett gyomok ellen is hatásos.



A DuPont kalászos gyomirtók legújabb tagja a Granstar® SuperStar, mely két szulfonilkarbamid és a fluroxipir kombinációja. Kedvező hektárköltség mellett kiválóan és gyorsan irtja a gabona valamennyi jelentős kétszikű gyomnövényét. A készítmény további előnyös tulajdonsága, hogy mindhárom hatóanyag lebomlik a tenyészidő során, így nem jelent problémát a vetésváltásban még extrém száraz körülmények között sem.





A Granstar® SuperStar minden gyomösszetétel esetében hatékony a kétszikű gyomnövények, köztük az általános kalászos gyomfajok (mezei acat, ragadós galaj és herbicid toleráns árvakelésű napraforgó) ellen is. A gyomnövényekben a hatóanyagok gyorsan transzlokálódnak, a gyomnövények növekedése néhány órán belül leáll, így ezután már nem tudnak versenyezni a kultúrnövénnyel. Mindhárom hatóanyag rendkívül szelektív a kalászosokban így biztonságosan alkalmazható a zászlóslevél kiterüléséig, (zabban 2 nóduszig). A legkisebb egységcsomag 3 hektárnyi kalászos gabona kezelésére elegendő.



A formulációk – SX® vízben oldódó granulátum, illetve folyékony, EC – az egyszerűbb használat mellett, hatékonyabbak valamennyi kalászos gabona gyomnövény ellen.



Az SX® formulációban előállított termékek számos, részletes vizsgálat eredménye és a korábbi szántóföldi tapasztalatok szerint a permetlé, illetve a hatóanyagok jobb penetrációjának köszönhetően látványosabban, gyorsabban fejtik ki hatásukat még olyan gyomnövények ellen is, amelyeket vagy vastag viaszbevonat borít, vagy erősen szőrös a levelük. Ilyenek például a galaj, a füstike fajok vagy a fehér libaparéj, az árvácska és a porcsinkeserűfű.



A formulációnak köszönhetően ezek az SX® termékek a permetlében valódi oldatot képeznek. Ez nem hangzik valami nagy szenzációnak, de a gyakorlatban a tennivalókkal amúgy is túlterhelt permetezési szezonban óriási annak a jelentősége, hogy a permetezőgép tartályának kimosása egy – két vízes öblítésre csökken a szulfonilureák esetében megszokott több lépésből - mosásból és további öblítésekből - álló időigényes folyamat helyett. Használatukkal a drága, inaktív mosásra fordított idő akár 80 százalékkal is csökkenthető.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/hatekonyak_es_gyorsan_irtanak

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?