Amazone, Lechler és Syngenta közleménye (x)

Agro Napló
Dropleg UL - az új rendszer a levélalap-permetezéshez a zöldségtermesztésben

 

Dropleg UL“ a szántóföldi- és zöldségkultúrák levélalap-permetezésének új rendszere. A kijuttatócsöveket 2010-ben az Amazone, Lechler és Syngenta cégek értékesítési kooperációban fogják a piacon bevezetni. A rendszer kifejlesztésének hátterében az áll, hogy a szántóföldi- és zöldségkultúrákban bizonyos problémákat mint például a bokorbab vagy a hagyma esetén „felülről“ történő permetezéssel nem lehet megoldani és a légrásegítéses technika sem teszi lehetővé a kielégítő megtapadást.



Jacob Rüegg, a svájci Agroscope Changins-Wädenswil kutatóintézettől leporolta a kijuttatócsövek régi ötletét és a dintikon-i (Aargau kanton) Franz Kuhn növényvédő szakintézettel közösen továbbfejlesztette és a hatásmódját vizsgálta. Németországban a Syngenta Agro 2006 óta intenzíven foglalkozik a csöves-rendszerek különböző kultúrákban történő alkalmazásával, melyekben a hagyományos technikákkal eddig nem lehetett jó hatásfokot elérni. „A kísérleti sorokban az új technikával azokban a kultúrákban, melyekben a megbújt kártevőkkel vagy kórokozókkal szemben eddig nem vagy nem kielégítő módon lehetett harcolni, lényegesen jobb eredményeket értünk el“, magyarázza Dr. Hans-Günter Welches, a Syngenta-szaktanácsadója. A metzingeni Lechler GmbH (Kft), mely a mezőgazdasági fúvókák és kellékek gyártója, veszi át a szériagyártást olyan jelentős változtatásokkal, melyek a rendszer felhasználóbaráttá, könnyebbé és olcsóbbá teszik.



A könnyű de egyben robosztus DroplegUL-szerkezet lelógó műanyag csövekből áll, melyeken alul kezeléstől függően különböző fúvókák vannak felszerelve egyenként vagy két oldalon egy TwinSprayCap-ben a levélalap-permetezéshez. A DroplegUL-csövek a soriránnyal keresztbe szabadon tudnak lengeni. A DroplegUL-eket a speciális Amazone-csőtartókon fokozatmentesen lehet beállítani valamennyi sortávolságra.



A DroplegUL-értékesítése közvetlenül a Lecher Kft-n keresztül történik. Az Amazone párhuzamosan kínál a Q-plus- és Super-S-szórókeretekhez 12 – 28 méteres speciális alumínium permetezőcső-kötéseket. A növényvédős-szakmai tanácsadást a Syngenta Crop Protection Rt. permetezés-technikai csoportja végzi. Egy 24 méteres szórókeret 30 Dropleggel történő, 80 cm-re sortávolságra alkalmas felszerelésének ára kb. 3.500 euró.



Ez a beruházás az előnyeit tekintve gyorsan leírható. Számos kísérlet azt bizonyítja, hogy néhány kultúrában a növényvédő szerek biológiai hatását az új rendszerrel meg lehet kétszerezni. A hatóanyagokat hatékonyabban lehet hasznosítani és munkagazdasági előnyök is származnak a permetezés pozitív következményeinek bővülésének köszönhetően.

 


 


 

A műanyag lelógó csövek alján különböző fúvókák vannak felszerelve a levélalap-permetezéshez.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?