UTS referencia biogázüzem bemutató rendezvénye Kapuváron (x)

Agro Napló
Egy újonnan épült biogázüzem nemcsak a megrendelő és a vállalkozó számára ünnepélyes esemény, hanem azok számára is akik hasonló beruházást folytatnak vagy terveznek. A 10 éves Stallprofi Magyarország Kft és leányvállalata, az UTS Biogas Kft valamint a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. 163 vendég részvételével ünnepelte az első magyarországi UTS biogázüzem átadását. 

 


Egy évvel ezelőtt, november elején indult a Kisalföldi Mg Zrt Kapuvár melletti 1000 tejelő tehenes szarvasmarha telepén az 526 kW villamos teljesítményű biogáz üzem építése. A beruházó több éves szakmai előkészítő munka eredményeképp a német UTS Biogastechnik GmbH magyarországi leányvállalatát bízta meg az erőmű kivitelezésével. Az 526 kW villamos teljesítményű gázmotor működtetéséhez szükséges energiát az erőmű napi 50-60m3 higtrágyából, 14 t almos trágyából és 7 t silókukoricából nyeri. A gázmotor december 7-i indítása óta tervszerűen csak azokban az időszakokban üzemel, amikor a villamosenergia átvételi ára a legmagasabb. Így a napi 3 órás mélyvölgyi leállásokkal együtt a kapuvári üzem már több, mint 1.000.000 kWh megújuló forrásból termelt villamos energiával járult hozzá a hazai zöldenergia termeléshez. A gázmotor üzemidejére vetíve ez 94% feletti kihasználtságot jelent, ami nemzetközi viszonylatban is kiemelkedőnek számít.

 


Erről a nagyszerű teljesítményről győződhetek meg az állattenyésztés szakemberei, akik a meghívásnak eleget téve 2010. március 19-én ellátogatottak a rendezvényre. A résztvevők – mezőgazdasági vállalkozások képviselői, szakértők, tervezők – teljesen megtöltötték a rendezvénynek helyt adó éttermet. Szajkó Lóránt a zrt. vezérigazgatója, és Streitmann György a kivitelezést végző kft. ügyvezetője képes beszámolóval tarkított prezentációikban ismertették a beruházás körülményeit. A program keretében élő internetes kapcsolaton keresztül tapasztalhatta meg a hallgatóság az erőmű kifinomult távfelügyeleti rendszerét, ezáltal betekintést nyerhetett a napi működtetés folyamatába.

 


Az előadásokat és a kapuvári ízeket megcsillantó ebédet a helyszín megtekintése követte. Az érdeklődők testközelből tapasztalhatták meg, amint a hígtrágya gyűjtő és szilárdkomponens beadagoló együttese eljuttatja az értékes biomasszát a fermentorokba. A kierjesztés során keletkező 52%-os metán tartalmú biogáz a gázmotorban elégetve villamos energiává alakul. A biogáz képződését az UTS olyan szabadalmai segítik, mint a hidraulikus keverő, a központi centrifugál szivattyú, és az ellenőrzést, keverőbeállítást valamint gázelvételt biztosító szervizkamra. A hidraulikus tápegységről meghajtott keverők alacsony fordulaton nagy nyomatékkal képesek átkeverni a szubsztrátot, míg a központi szivattyú és a pneumatikus tolózárak segítségével a fermentum áramlásának iránya tetszőlegesen változtatható. Ezek a megoldások elsősorban a biológia magas szintű fenntartásában játszanak szerepet, de az erőmű működtetési költségeire is kedvezően hatnak. Ugyanígy költségelvű megfontolásból született a fermentorok közé épített kompakt szivattyúház, valamint a szervizkamara. Utóbbi segítségével a keverők karbantartási ideje, valamint a karbantartási idő alatt jelentkező gázveszteség is drasztikusan lecsökken a hagyományos rendszerekéhez képest. Az üzem két fős kezelőszemélyzete is készségesen osztotta meg tapasztalatait az érdeklődőkkel, így a bemutató során mindenki átfogó képet kaphatott arról, hogyan lehet egy biogáz erőművet a tervszerű feladatok betartásával gazdaságosan, és eredményesen üzemeltetni.

 

A rendezvény szakmailag nagyon eredményesnek bizonyult, melyet jól reprezentált a meghívott partnerek nagyarányú részvétele, valamint a szakembereknek azon csapata, akik a pénteki nap ellenére késő délutánig tartó eszmecserét folytattak a hazai biogáz előállítás lehetőségeiről, annak műszaki megoldásairól.

 

UTS Biogas Kft

Gödöllő, Dózsa Gy. u. 13.

Tel.: 28/516 540, Fax: 28/516 541,

Internet: www.uts-biogas.com, E-mail: hungary@uts-biogas.com



Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?