A bab termesztése

Agro Napló
Májusban-júniusban lekerülõ korai és rövid tenyészidejû zöldségfélék után ( pl. spenót, hónapos retek, fejes saláta, korai burgonya, korai káposztafélék, rövid tenyészidejû gyökérzöldségfélék, zöldhagyma, stb.) még eredményesen termeszthetõ a zöldbab. Rövid tenyészideje lehetõvé teszi még a július közepi, július végi másodvetését is, ha kertünket öntözni tudjuk. Talajban nem válogat, szinte minden kertben megtermeszthetõ, ahol nem szélsõségesen kötött vagy nagyon laza (humusz nélküli homok) a talaj. A közel semleges - enyhén meszes talajokat kedveli. A tápanyag-igénye közepes, a tápelemek közül a foszforból hasznosít viszonylag jelentõsebb mennyiséget. Ha az elõnövény alá nagyobb mennyiségû mûtrágyát használtunk, azaz a talaj tápanyagban gazdag, el is hanyagolható a bab külön trágyázása. Szerves trágyát nem igényel. Melegigényes növény, fagyra, erõsebb lehûlésre nagyon érzékeny, de a nálunk, a másodvetések idején szokásos meleg idõjárás miatt ez nem szokott a termesztés sikerét korlátozó környezeti tényezõ lenni. Sõt a csapadékosabb, hûvösebb nyári idõben jobb a kelése, lendületesebb a kezdeti fejlõdése, kevesebb a napégésbõl adódó lomb és terméskárosodás. Elviseli a félárnyékot is, ezért vethetõ a szõlõsorok közé vagy a gyümölcsösbe is.
A bab nagyon érzékeny a különféle gyomirtó szerekre. Ezért ha szántóföldön próbálkozunk a termesztésével, ott erre különösen ügyeljünk, ugyanis gabonafélék, kukorica után termesztve gyakran lehet a szermaradék tüneteivel találkozni.
Másodvetésre elsősorban a bokorbab fajtákat javasoljuk. Nálunk, ellentétben a nyugat-európai ízléssel, a sárgahüvelyû fajták a keresettebbek. Kisüzemi termesztésre és saját célú felhasználásra az alábbi, szárazabb éghajlati viszonyokat jól elviselő, mélyhûtésre és elrakásra egyaránt alkalmas fajtákat javasoljuk: sárgahüvelyû fajták: Róna, Budai piac, Maxidor, Goldrush, Cherokee, Rege, Rézi, zöldhüvelyû fajták: Főnix, Romano, Masai, Linares, Forum, Novores, Mercure.
A tenyészterületet úgy alakítsuk ki, hogy a gyomlálást később, ha már a növények teljesen kifejlődtek, kényelmesen el tudjuk végezni, tehát 5-8 cm-es tőtávolság mellett 30-35 cm-es utat hagyjunk. Vetésmélység laza homoktalajon 5 cm, kötöttebb talajon 3-4 cm legyen, a nyári meleg és száraz időjárás miatt a sekélyebb vetések esetében nagy a kiszáradás veszélye.
Nagyon fontos a vetést követő kelesztő öntözés (5-10 liter/m2 azaz 5-10 mm). Később rendszeresen, az időjárástól függően 7-10 naponként 15-20 mm-es adagokkal öntözzük. A rendszeresen öntözött bab nemcsak többet terem, de kevésbé szálkásodik is. A virágzást követően 2 dkg/m2 mennyiségû, vízben jól oldódó komplex mûtrágyával fejtrágyázzuk.
Az ápolási munkák közül meg kell említeni a rendszeres kapálást, ami nemcsak a gyomok irtása miatt fontos, nagy jelentősége van abban is, hogy a sok öntözés hatására a talaj felső rétege nem tömörödik össze. A levegőtlen talajon a bab fiatal hajtásai kisárgulnak, majd fokozatosan a növekedés is leáll.
A betakarítási idő pontos meghatározása a minőség miatt fontos. A feldolgozóipar azt szereti, ha a termés szárazanyag-tartalma 10-12 % között van. Ezt az állapotot a bab a virágzást követő 17-20. napon éri el. Sokan úgy vélik, hogy a babot szedés után sokáig lehet tárolni. Főleg nyáron a zöldbab a tárolás alatt hamar elveszti nedvességtartalmát, minek következtében a frissessége és fogyaszthatósága is jelentős mértékben romlik.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?