Aratás elõtti jótanácsok

Agro Napló
A nagy nyári aratási munkálatok megkezdése elõtt a zökkenõmentes szezon lefolytatás érdekében a kombájn üzemeltetõknek célszerû az alábbiakat szem elõtt tartani.
Könnyû dolga van-volt annak aki idejében gondoskodott -még az elmúlt szezon végén- a gépek állapotfelméréséről és az esetleges alkatrész megrendeléséről, pótlásáról.

Ma már a kombájnoknak szinte aratásra készen kell állni, hogy a tulajdonost meglepetés ne érhesse a nagy nyári kampányban, azonban az alábbiak szerint néhány gondolattal rá világítunk mire kell odafigyelni szezonkezdés előtt.

Vágóasztal:

A vágóasztalon a kopóalkatrészek jó állapotban tartása elengedhetetlenül fontos, úgymint kaszapengék amelyek ma már csavarozható kivitelben is kaphatóak a gyors könnyû csere érdekében, kaszaujjak, ha a behordó csiga csigalevelei élesek már az anyagáramlás kezdeti szakaszában megkezdődhet a szemtörés. A tiszta vágást nem csak a jó kasza állapot határozza meg, hanem a motolla állapota is befolyásolja úgymint a bedobó ujjak megléte amelyet ma már külön-külön is felcsavarozhatunk, fontos a bedobó ujjak tartóinak persely jó állapota is. Természetes az anyagáramlás folyamatosságának érdekében a vágóasztal fenéklemezének horpadásoktól, kiszakadásoktól mentesnek kell lennie.

Ferdefelhordó:

A ferdefelhordónál a ferdefelhordó láncok jó állapota a legfontosabb, amelyet az optimális láncfeszesség szem előtt tartásával kaphatunk meg hosszú időre. Ha a feszítési lehetőség elfogyott láncszemek kivételével még beállíthatjuk a lánc feszességet, de ebben az esetben nagyon figyeljünk a lánc kopottságára. A laza lánc azon túl hogy feleslegesen koptatja a csúszókat lánc szakadáshoz lánc félrejáráshoz vezethet amely beláthatatlan károkat okozhat.

Cséplőmû:

A kombájnok lelke köztudottan a cséplőmû azon belül is a cséplődob és cséplőkosár /ill. dobok és kosarak/ amelyek állapota a cséplési teljesítményt erősen befolyásolja. Mindenképpen szükséges a cséplődob és cséplőkosár szegmensek kopás állapot vizsgálata és szükségszerinti felújítása, köszörüléssel, szegmens cserével, a cséplődobon verőlécek cseréjével. A cséplőmûhöz szorosan kapcsolódik az utóverő dob amelynek állapotát szintén át kell vizsgálni, szükség szerint javítani. Az utóverő dobnál nagyon fontos az utóverő lemezeinek vizsgálata, hogy esetlegesen nem repedtek-e, mivel a dobba bekerülő por kiegyensúlyozatlanságot okoz amely csapágy esetlegesen tengelykiverődéshez vezethet. Természetesen ennek a szezon közbeni javítása nagy veszteséget jelent. Különösen fontos a cséplődob variátor mûködéses állapot vizsgálata, az elégtelen mûködést szorulást, szoros nehéz mûködést mindenképpen meg kell szüntetni, amelyek elhagyása beláthatatlan többlet költségekkel járhat.

A cséplődob, cséplőkosár, utóverő dob, variátor felújításokat mindenképpen célszerû szakmûhelyekkel /pl. IKR javítómûhelye/ elvégeztetni, mert ezen egységek felújítása speciális felszereltséget igényel /pl. dinamikus kiegyensúlyozó pad/.

Szalmarázók:

A minél kisebb veszteség eléréséhez elengedhetetlenül szükséges a szalmarázóládák jó állapota, tehát a láda betétek épsége amely a betétek cseréjével javítható. Figyelni kell a csapágyak megfelelő hézagára mert a túl nagy hézag a tengelyek ovalításához vezethet /különösen a facsapágyas megoldásoknál/ amely tengely törést esetlegesen láda törést is okozhat.

Amennyiben a kombájn szalmaszecskázóval szerelt a szecskázó kések állapotára és beállítására oda kell figyelni.

Tisztítószerkezet:

Különösen fontos a rostaszekrény tartó-mozgató mechanizmusának szilent-blokk felülvizsgálata szükség szerinti cserével elkerülhető, a rostaszekrény esetleges törése. Természetesen a rosták és a szelelő állapotát is felül kell vizsgálni. Fontos , hogy a lamellás rosták lamellái ne ill. a lamellák tartó-tengelyei ne legyenek kikopva, mert a kopott tengelyû lamellákkal lehetetlen a jó beállítást ill. a megfelelő tisztaságot elérni

Az előzőek szerint ismertetetteken kívül természetesen az ékszíjhajtások és lánc hajtások állapotát körültekintően át kell vizsgálni szükség szerint cserélni kell különösen ügyelve arra, hogy azon ékszíjaknál amelyeknél észlelünk már elhasználódási jeleket mérlegelni kell az estleges szezon közbeni csere (pl. csáplőmû-ékszíj) mekkora kieséssel járhat.

Ugyancsak körültekintően kell eljárni azon zsírzóhelyek körül amelyek a nem vagy nehezen zsírozhatóak, szükség szerint az adott részegységet szét kell szerelni az egyértelmû áttekintéshez. Különösen figyelemmel kell eljárni ha esetleges repedéseket észleltünk különösen fontos ezt öregebb 8-10 éves gépek esetében, ugyancsak fontos az erős korróziók okainak feltárása és megszüntetése.

Különösen fontos a közlekedésbiztonsági berendezések /fékek, világítások/ kifogástalan mûködésének megléte illetve biztosítása.

Öregebb kombájnok esetében a hidraulikus vezérlőtömbök környékén a munka hengereknél a szimeringek, gumigyûrûk "öregedéséből" adódóan olajszivárgás előfordulhat amely megszüntetése elengedhetetlenül szükséges egyrészt a fokozottabb tûzveszély, másrészt a gazdaságosság végett.

Fontos az elektromos vezérlő-szabályozó rendszer áttekintése is különösen azoknál a gépeknél ahol a már forgásvisszajelzők /cséplődob, ferdefelhordó, magfelhordó, kalászvisszahordó, szalmaszecskázó, szelelő/ , automatikák /pl. vágóasztal szabályozó, rostaszekrény szintező, motolla-menetsebesség, stb./ segítik a gépkezelők munkáját. Ilyenek a forgásvisszajelzők állapotának mûködésének felül vizsgálata.

Az elektromos rendszer a hidraulikus rendszer ill. az egész kombájn átvizsgálásához ma már rendelkezésre állnak a márkaszervize képviseletek /pl. IKR Rt. Bábolna/ amelyek elvégzik adott esetben a kombájn teljes átvizsgálását s szezonra való felkészítését, természetesen előre egyeztetett időpontban és feltételekkel.

Mindenképpen fontos a 2,5 m szélességet meghaladó kombájnokhoz az útvonal engedélyek beszerzése a tûzoltó készülékek felszerelése, szikrapróba elvégzése.

Remélem ezzel a kis rátekintéssel is sikerült a kombájn üzemeltetőket elősegíteni a gépek lehető legjobb felkészítéséhez a nagy nyári megpróbáltatásra.


Körmendi Miklós
Nagyigmánd, 2002. május 16.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?