Az AGROORG Növénytermesztési (táblatörzskönyvi) programja

Agro Napló
Az AGROORGANIZÁCIÓ Kft. 1990. évi alapításától (elõdszervezete 1981-tõl) szolgálja ki folyamatosan növekvõ partneri körét AGROORG védjegyû szoftvertermékeivel. Az AGROORG integrált információs rendszerét ügyviteli- (Pénzügy-fõkönyv, Készletgazdálkodás, Tárgyi eszköz, Bérelszámolás) és ezekhez illeszkedõ speciális termelést és integrációt támogató programok (Földbérlet, Mezõgazdasági szolgáltatás, Szárítási-tárolási szolgáltatás, Növénytermesztés) alkotják. A legújabb, fejlesztett programunk a Növénytermesztés.
Az AGROORG Növénytermesztési programjának alapját a táblatörzskönyv képezi.

A termőföldről szóló törvény, a földhasználó kötelezettségének részeként a következőket mondja ki: „68.§ (1) A földhasználó tartozik megőrizni minden, a talaj védelmével kapcsolatos beavatkozás és tevékenység dokumentációját, továbbá köteles külön jogszabály szerint táblatörzskönyvet vezetni.”

Növénytermesztés irányítási -és benne Táblatörzskönyv- rendszerünkkel, gyorsan és praktikusan, eleget lehet tenni a törvényi kötelezettségeknek is a táblatörzskönyv elkészítésével. Emellett egy olyan információ forrás, amelynek segítségével folyamatosan figyelemmel kísérhető a költségek alakulása, könnyen készíthetők ez alapján technológiai tervek és végezhetők elemzések.

Az AGROORG programja segítséget nyújt a növénytermesztés irányításához azáltal, hogy elkészíthető vele a táblatörzskönyvi nyilvántartás, a mûveletenkénti mennyiségi és költségnyilvántartás. Elkészíthető vele az elmúlt év(ek) adatai alapján az egyes növényekre a technológia terv, ezáltal az ágazati terv, amely tartalmazza a kapacitásigényt, az anyagszükségleti (azon belül is a tápanyag-utánpótlás) tervet is. Mindezek mellett egyszerû ráfordítás-hozam, költség-jövedelem, hatékonyság elemzés is végezhető a segítségével.

Hogyan is mûködik a programunk?

Mûködhet önálló programként -ugyanúgy mint egy „farmer szoftver”- vagy pedig az AGROORG ügyviteli integrált rendszer részeként. Abban az esetben, ha használata önállóan történik, akkor a mûveleti és anyag felhasználási adatokat közvetlenül kell -a számítógéppel közölni- rögzíteni. Ha viszont az integrált rendszer részeként mûködtetjük, akkor csak azokat az adatokat kell a számítógépbe „bevinni” amelyek az ügyviteli analitikából nem vezethetők át. Mivel az AGROORG Bérelszámolási programban már úgyis megtörténik a dolgozók munkautalványainak (teljesítménybér) feldolgozása, ezért innen kerülnek átvezetésre az adatok. Így „tudja meg” a program, hogy valamelyik táblán technológiai mûvelet történt. Ehhez hasonlóan az AGROORG Készletgazdálkodási szoftverben rögzített -növénytermesztési mûveletekben felhasznált- anyagok átvétele a táblatörzskönyvbe szintén gombnyomással megoldható feladat az integrált rendszeren belül. Ezen rendszerek együttes alkalmazásával, egyszeri adatrögzítéssel több feladat végezhető el egyszerre. (1. ábra) Mondhatni azt is, hogy a kötelező ügyviteli feladatok elvégzésével automatikusan elkészül a táblatörzskönyv technológiai mûveleti oldala is. Ezzel csökken a kötelező -ez esetben felesleges- adminisztrációra fordítandó idő.

A táblatörzskönyv elkészítésével azonban még nem merül ki a program tudása. Az Európai Uniós csatlakozás felé haladva, a minőségbiztosítás feladataival együtt egyre fontosabbá válik a felhasznált hatóanyagok pontos időbeli és térbeli regisztrálása. (Ezt az igényt a hagyományos táblatörzskönyv és „farmer szoftver” csak sok manuális munkával képes kielégíteni.) Az AGROORG Növénytermesztési programja a táblához tartozó helyrajzi számokat és bérleteket pontosan tartja nyilván. Így a növénytermesztő -többségében földbérlő is- képessé válik arra, hogy a föld tulajdonosával több évre visszamenőleg közölhesse az általa felhasznált anyagok és a területen elvégzett mûveletek adatait. Tovább könnyíti a helyzetet az is hogy a Növénytermesztési program képes az AGROORG Földbérlet- nyilvántartási programból átvenni a helyrajzi számokat és azok területeit, még tovább csökkentve az adatrögzítés mennyiségét.

Mit tud még a program?

Könnyen készíthető vele táblára adaptált technológiai terv és ezáltal ágazati terv, az előző évi vagy több éves bázis adatok alapján, úgy mennyiségben, mint értékben. Ezáltal folyamatosan figyelemmel kísérhetővé válik a terv megvalósulásának alakulása. Nyomon követhető, hogy miként alakulnak a technológiai mûveletek táblánkénti költségei, azok mennyiben térnek el a tervezettől.

Nem utolsó sorban képes még egyszerû hatékonysági és igényességi mutatók (ráfordítás-hozam, költség-megtermelt érték, stb.) képezésére, összetett- és egyedi célvizsgálatra a mûtrágya felhasználásról és az öntözővíz használatáról. És végül, a tábla talajkategóriája és a növény tápanyagigénye alapján, szakmailag elfogadott módszer felhasználásával javaslatot tesz a kijuttatandó mûtrágya hatóanyag (N,P,K) mennyiségére.



Molnár Sándor, tanácsadó

(AGROORGANIZÁCIÓ Kft.)

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?