Betakarítás utáni kitakarítás !

Agro Napló
Hamarosan elérkezik a repce és a gabonafélék betakarításának ideje. A jövõ év termésének megalapozása rögtön a kombájn elvonulása után megkezdõdik Érdemes, és anyagilag is megéri, már az õsszel gondolni a következõ szezonra, és az évelõ gyomok irtásának leghatékonyabb módszerét választani: a vegyszeres tarlókezelést.
A jól beállt gabona táblában nem tör fel a fenyércirok. A gabona jó gyomelnyomó képessége megakadályozza. Ez nem jelenti azt, hogy a tábla nem fertőzött fenyércirokkal. A gabona nyomásától megszabadult fenyércirok rizómája a tarlón nagyon jól láthatóan kihajt és szemlélteti, hogy a következő kukorica vagy napraforgó kultúrákban mennyi pénzt lesz kénytelen a gazda az évelő fenyércirok irtására fordítani. A tarlókezelés után, az évelő fenyércirok elpusztításával a következő napraforgó vagy kukorica kultúrákban olyan készítmények hatása elegendő lesz, amelyek a magrólkelő fenyércirkot irtják. Ezen készítmény hektárköltsége fele, esetleg harmada a rizómás fenyércirkot irtó készítményekének.

A mezei acat idén is rengeteg problémát okozott. Elborította a tavaszi vetések tábláit, a napraforgó már a vetés előkészítés idején szőnyegszerûen fertőzött volt. A gyomnövényre jellemző „foltos” megjelenéssel szemben sok kukoricaföldön táblaszéltől táblaszélig ért az acattömeg. A gabonában a korán elvégzett gyomirtó kezelések után több helyen a kalászok fölé nőttek a permetezéskor még ki nem hajtott acatnövények. A tarlókezelésnek több biológiai előnye van. Nyáron (ált. június) a mezei acat gyökerében minimális szintre csökken a tartalék tápanyag mennyisége, a rizóma kimerül. A növény ebben az időszakban arra törekszik, hogy a föld alatti részeket feltöltse, elegendő tartalékot képezzen az áttelelésre. Ha ilyenkor a zöld levélfelületen keresztül felszívódó gyomirtó szert juttatunk a növénybe, akkor az lejut a legyengült gyökérbe és elpusztítja azt. A még jobb hatás elérése érdekében az acat jól fejlett gyökérzetét előbb össze kell daraboljuk, hogy a kisebb darabokat - kihajtás után lepermetezve - teljesen el tudjuk pusztítani.

A tarlókezelés szakszerû elvégzésére egy új készítmény áll a termelők rendelkezésére. A Dominator SL egy új, glifozát hatóanyagot tartalmazó, totális gyomirtásra alkalmas, felszívódó gyomirtó szer. A készítmény habzásgátló adalék anyagot tartalmaz, mely a kezelhetőségét javítja. A mezei acat mellett minden évelő (és természetesen minden magról kelő) gyom ellen kitûnő hatékonyságú (pl. fenyércirok, nád, tarackbúza, szeder, aprószulák stb.). A tarló vegyszeres kezelésére a Dominator dózisa acat ellen 4 liter, nád, tarackbúza, aprószulák, szeder ellen 6 liter hektáronként. A készítmény hatékonyságát, hatásgyorsaságát fokozhatjuk hektáronként 2-5 kg ammónium-nitrát, acat ellen dupla dózisú hormon készítmény, például 2 l/ha DMA-6* vagy tapadásfokozó adalékanyag hozzáadásával.

Az eredményes tarlókezelés őszi lépései a következők: A betakarítás után röviddel hántsuk meg a tarlót. Az évelő gyomok kihajtása után, annak jól fejlett tőlevélrózsás állapotában végezzük el a tarló vegyszeres gyomirtását a Dominator SL nevû totális gyomirtó készítménnyel. A permetezést követő 3-4 hét elteltével végezzünk mélyszántást, hogy a 30-35 cm mélységben található gyökérdarabokat mechanikus módon is gyérítsük.

A tarló vegyszeres gyomirtása a Dominator alkalmazásával alacsony szerköltséggel megoldható. Ez rendkívül gazdaságos gyomirtást tesz lehetővé táblaszinten, hiszen a biológiailag legmegfelelőbb időszakban elvégzett gyommentesítés 2-3 évre szóló, többszörösen megtérülő befektetés. A Dominator kis kiszerelésben is kapható, szabadforgalmú készítmény, amely bárki által megvásárolható a gazdaboltokban és a növényvédőszer-forgalmazóknál.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?