Búza fuzáriózis

Agro Napló
A fuzáriumos növénybetegségek a világ valamennyi termõtáján elterjedtek. Számos növényt megbetegítenek, rontják a termés minõségét, piacképességét. A Fusarium-ok kiválóan alkalmazkodnak a szélsõséges éghajlati és talajadottságokhoz. Nemcsak egy- és kétszikû lágyszárú kultúr- és gyomnövények, de fásszárú, erdészeti kultúrák betegségeit is elõidézik. A kórokozók a legõsibb gombák közé tartoznak. Spóráikat 200 millió éves kövületekben is megtalálták. A gomba nemzetség elsõ tudományos leírása 1809-bõl származik. Magyarországi megjelenésérõl 1925-ben számoltak be. Rendszertanilag a mikroszkópikus fonalas gombák közé tartoznak. Rendszerezésük rendkívül nehéz, ezért a folyamatos és eredményes kutatások ellenére a szakirodalom sem teljesen egységes a fajok számát és rokonsági kapcsolatait tekintve.
A Fusarium fajok által okozott betegségek közül a legjelentősebbek egyike a gabona fuzáriózis. A kórokozók többgazdás, úgynevezett polifág szervezetek. A betegség nem csak a kalászos gabonákon, hanem a kukoricán és különböző fûféléken is megjelenik. A kórfolyamat és a tünetek a gazdanövények eltérő tulajdonságai, jellemzői miatt különbözőek.

A búza fuzáriózist több Fusarium faj okozhatja. Ezek közül a legjelentősebbek a F. graminearum, a F. culmorum és egyes években a F. nivale, újabb nevén Microdochium nivale. A gombák mint talajlakó szaprofita szervezetek fontos szerepet játszanak a szervesanyagok lebontásában. Életszakaszuk bizonyos stádiumában azonban - főleg legyengült növényeken - súlyos betegségeket okozhatnak. A kórfolyamatban szereplő fajok aránya termőhelyenként és évjáratonként változhat.

A betegség a világ valamennyi búzatermő területén fellelhető. A fertőzés következtében kialakuló veszteség járványos években elérheti az 50%-ot. A Fusarium fajok jelentőségét növeli, hogy azok nagy része olyan méreganyagokat, toxinokat termel, melyek emberre és a haszonállatokra nézve egyaránt veszélyesek. Ezek részben a szántóföldön, részben a tárolás során termelődnek. Súlyos emésztőrendszeri és ivarszervi elváltozásokat okoznak. Csökken a szaporulat, romlik az állatok takarmányhasznosítása, egyes toxinoknak takarmányvisszautasító, vagy hánytató hatása van. Súlyos esetekben a toxinszennyezettség az állatok pusztulását okozhatja. Vizsgálatokkal igazolták, hogy a takarmányozásra szánt búza tételeknek mindössze 8,1%-ában nem mutatható ki gombatoxin. A felhasználásra alkalmatlan tételek aránya 2,8%, de további 33,2% is csak feltételesen alkalmas takarmányozásra. A mikotoxinhatás közömbösítésére több lehetőség ismert. Ezek azonban többletköltséget jelentenek és nem minden esetben érünk el velük tökéletes eredményt.

A Fusarium fajok a növényt minden fejlődési állapotában megtámadhatják. Az első tünetek a csírázáskor láthatók. A fertőzés indulhat a talajból, vagy a fertőzött vetőmagból. A csíranövény vagy elpusztul, vagy gyengén fejlett, csavarodott, deformált lesz. Az így fejlődő állomány egyenetlen, tőhiányos. Később, a már kikelt, fiatal növényeken a levelek sárgulása jellemző. Előfordul, hogy az őszi fertőzéseket nem jelzi látható tünet, de a beteg növények fagytûrő képessége gyenge, hideg, hótakaró nélküli teleken az állomány kiritkul.

A fuzáriumos megbetegedés másik formája az úgynevezett hópenész. Kórokozója a M. nivale. Vastag hótakaró alatt, erdősávok, vagy hófogók mellett a lassan olvadó hó által fedett búza leveleit fertőzi a gomba, mely pelyhes fehér, majd piszkosszürke micéliumszövedék formájában jelenik meg. A hótakaró alatt a növények a fertőzés következtében foltokban kipusztulhatnak.

A gombák gyökérrothadást és a szár alapi részének fertőzését is okozhatják. A táblán foltokban található beteg növények szárának alsó szárcsomóin barna foltok, szabálytalan barna csíkok alakulnak ki. Nedves, párás időben a fertőzött részeken megjelenik a gomba rózsaszínû spóratömege. A szárakat felhasítva azok belsejében fehér micéliumoszövedéket találunk. Az érésben lévő kalászon látható a kalászfuzáriózis jellegzetes tünete. A kalász egyes részei, kifehérednek, a koraérés jeleit mutatják. Ha a fertőzés a kalász tengelyét éri, a fertőzés feletti rész elhal. Nedves időben a beteg kalász részeken szintén megjelenik a fehér, majd rózsaszínû penészbevonat, illetve spóratömeg. A felületen apró fekete pontok, a gomba ivaros termőtestei, a peritéciumok jelennek meg. A fertőzött kalászkák sterilek, vagy többségében töppedt, értéktelen szemek képződnek bennük. A beteg kalászkákban képződött szemek szintén fertőzöttek.

A kórokozók a számukra kedvezőtlen időszakot növényi maradványokban, a talajban, vagy a talaj felületén vészelik át. Fontos fertőzési forrás a vetőmag, melynek felületén és belsejében is túlélhetnek a gombák. Az áttelelést a gomba micéliuma, peritéciumai, vagy vastagfalú kitartóspórái, a klamidospórák biztosítják. A fertőzést ivartalan, vagy ivaros spórák - konídiumok, vagy aszkospórák - és a micélium indíthatja el.

A búza fuzáriózis kialakulását és a kártétel mértékét több környezeti tényező befolyásolja. A betegség különböző formáinak kialakulásához más-más feltételek szükségesek. A csírakori fertőzések létrejöttében az előveteménynek, a talaj és a vetőmag fertőzöttségének fontos szerepe van. Az időjárási, vagy agrotechnikai okok miatt elhúzódó kelés szintén fertőzésre hajlamosító tényező. A kalászfuzáriózis kialakulásához kedvező, ha a kalászolás és a virágzás közötti időszak hûvös, csapadékos. A túlzott nitrogén trágyázás szintén növeli a fertőzés lehetőségét.

A betegséggel szembeni védekezés - a betegség kóroktanából adódóan - összetett feladat. Elsődleges jelentőségû az egészséges vetőmag használata. A szabvány szerint nem szabad 20%-nál fertőzöttebb tételt vetésre felhasználni. Számos kórokozó fertőzését eredményesen megakadályozhatjuk a vetésváltás betartásával. A gabona fuzáriózis kórokozói azonban polifág gombák, így a vetésforgó kialakítása nagy körültekintést igényel. Kerülni kell a kalászos és kukorica előveteményt, de az egyes fajok gazdanövényköre kiterjedhet a répára, burgonyára és a pillangósokra is. A tarlómaradványok gyors aláforgatása, az árvakelések és gyomok irtása csökkenti a fertőzés kialakulásának esélyét. Az őszi nitrogén trágyázás gyorsítja a fertőzött növényi maradványok lebomlását. A késői vetésnél a csírakori fertőzésekhez rendelkezésre álló idő csökken. A optimális tápanyagellátás, a jó minőségû talajelőkészítés, a megfelelő csíraszámmal és időben végzett vetés a fertőzés veszélyét mérsékli.

Ha a hótakaró vastag, tartósan megmarad, akkor felületén az enyhébb és hidegebb napok váltakozása során összefüggő jégréteg alakul ki. Ebben a levegőtlen, oxigénhiányos környezetben a növények legyengülnek, nagyobb a hópenész kialakulásának valószínûsége. Ilyenkor célszerû a jégréteget tüskéshengerrel, vagy ennek hiányában gyûrûshengerrel megtörni.

Az agrotechnikai módszerek mellett elengedhetetlen a kémiai kezelések alkalmazása. Egészséges vetőmagot használva sem nélkülözhetjük a csávázást. A kontakt hatóanyagú készítmények a talajból induló korai fertőzések, míg a felszívódó hatóanyagok a szemfertőzésből eredő, illetve a csíranövényt a talajból érő fertőzések ellen védik az állományt.

A kalászfuráriózis elleni vegyszeres védekezést a kalászhányás vége és a virágzás kezdete közötti időszakra kell időzíteni. A kémiai védekezés magas költségei miatt fontos a védekezési idő és az alkalmazott gombaölő szer pontos megválasztása. A növényvédőszer gyártó és forgalmazó cégek több olyan készítményt is kínálnak, melyek hatóanyagai nem csak a Fusarium fajok, hanem a lisztharmat, a levélfolt betegségek és a rozsdák kórokozói ellen is védelmet nyújtanak. Ezek felhasználásával csökken a kijuttatás költsége és estlegesen a taposási kár is.

A Fusarium fajokkal szemben ellenálló búza fajtát jelenleg nem ismerünk. Az egyes fajták között azonban jelentős fogékonyságbeli különbség van. A kalászfuzáriummal szembeni tolerancia és rezisztencia vizsgálatára Szegeden a Gabonatermesztési Kutató Intézetben indítottak nemesítési programot. Ennek keretében számos perspektívikus törzs tesztelésére került sor, melyek fajta szinten történő megjelenése, elismerése és köztermesztésbe vonása jelentősen csökkentheti a búza fuzáriózis által okozott veszteségeket.



Dr. Németh Lajos

Fuzárium elleni védekezés állománykezeléssel
A készítmény neve Forg.kat. Kultúra Kombináció
Alert S I őb, őá, tá  
Alto Combi 420 II őszi kalászosok  
Amistar III kalászosok +karbendazim
Amistar Ter II kalászosok +karbendazim
Archer 425 EC II kalászosok +karbendazim
Artea 330 EC II őb, tá  
Benazol 50 WP III őszi kalászosok  
Bravo 500 II őszi kalászosok +benomil
Bumper 25 EC III kalászosok +karbendazim
Bumper Super II őb, őá ,tá  
Caramba SL II kalászosok  
Charisma EC I őb, őá, tá, tri +karbendazim
Cerelux I kalászosok +karbendazim
Clortosip L II kalászosok +benomil
Duett II kalászosok  
Eminent 125 SL II kalászosok  
Falcon 460 EC II kalászosok  
Flamenco II kalászosok  
Folicur Solo II őb, tri, őá, tá  
Folicur Top II őb, őá  
Fundazol 50 WP Plus III kalászosok +mankoceb
Granit SC II őb, tb, őá, tá  
Impact II őb +karbendazim
Juwel II kalászosok  
Kolfugo 25 FW II kalászosok +mankoceb
Kolfugo Kén III őb  
Kolfugo Szuper II kalászosok +mamkoceb
Milstar II őb, tb, őá, tá  
Mirage 45 EC II őb, tb, őá, tá  
Model II kalászosok  
Mycoguard 500 SC II kalászosok +benomil
Opus II őb, őá, tá +karbendazim
Polyram DF III őb, őá +karbendazim
Rombus 250 EC II őb, őá, tá +kombináció
Sfera 267,5 EC II őb, tá +karbendazim
Sportak 45 EC I őb, őá, tá  
Tango Star II kalászosok  
Topsin-M LV I kalászosok  
Topsin-M 70WP III őb  
Vondozeb Plus III őb +benomil
Védekezés: bokrosodás végén, szárbaindulás kezdetén önmagában, és kalászhányás végén, virágzás kezdetén a javasolt kombinációban. Kultúra: őb = őszi búza, tb = tavaszi búza őá = őszi árpa, tá = tavaszi árpa, tri = triticale.

Fuzárium elleni védekezés csávázással
A készítmény neve Forg.k. Kultúra Kombináció
Agrosild I őb, őá, tá  
Baytan F I kalászosok  
Baytan Universal I őb, rozs, tá, zab  
Biosild BD II őb, őá, tá  
Buvisild BR II őb, őá, tá  
Dithane M-45 III kalászosok +benomil
Dividend 030 FS I őb, tá  
Eversild I őb, őá, tá  
Kolfugo Kolor II kalászosok  
Kolfugo Szuper II kalászosok +mankoceb
Maxim 025 FS I őb  
Panoctin 35 I őb, rozs  
Panoctin Plus I őá, tá  
Premis 25 FS I kalászosok  
Quinosild 150 II őszi kalászosok  
Raxil 060 FS II őb, őá, tá  
Raxil 40 FS II őá, tá  
Raxil Vital I őb, őá, tá  
Romin I kalászosok  
Topsin-M 70 WP III őb  
Vitavax 200 FS I őb, őá, tá  
Vitavax 2000 I őb, őá, tá  
Vitavax Extra I őá, tá  
Vondozeb Plus III kalászosok +benomil
A csávázott magot elkülönítve kell tárolni, és étkezési vagy takarmányozási célra felhasználni tilos! Kultúra: őb = őszi búza, őá = őszi árpa, tá = tavaszi árpa,
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?