Charisma : lombvédõ és termésnövelõ

Agro Napló
Már többéves kísérleti eredmények igazolják, hogy a DuPont legújabb készítménye, a tavaly bevezetett Charisma , mindamellett, hogy kiváló hatású a kalászos gabonák levél- és kalászbetegségei ellen, jelentõs termésnövelõ hatással is rendelkezik. A Charisma két hatóanyag, a flusilazol és a famoxate gyári kombinációja.
Ez biztositja a a készitmény megfelelő hatékonyságát a legfontosabb kalászos betegségekkel szemben (lisztharmat, helmintospórium, rozsdabetegségek, szeptória). A kiváló fungicid hatás a famoxate-nak köszönhetően (fiziológiai hatás) kiegészül a kalászosok esetében a termés növeléssel is, mely mértéke többszörösen 'fedezi' a fungicid használat többlet ráforditásait.
2001-ben kisérleti és üzemi körülmények között is bizonyitást nyert a fungicid és a termésnövelő hatás is. A termés növekedés még a tavalyi, alacsony kórokozó nyomás esetében is kiemelkedő volt. A kilenc legnagyobb felületen termesztett fajta esetén az egyszeri kezelés Charisma-val átlagosan egy tonna többletet hzott termésben. Ennek a magyarázata, hogy a famoxate a kalászos gabonák asszimilációs tevékenységét megváltoztatja azáltal, hogy a mûködő sztómák arányát és mûködésének időtartamát megnöveli. A sztómák környékén megtelepedő szaprofiton kórokozókat elpusztítja, ezáltal is erősíti a légzőnyílások mûködését.
Kedvező tulajdonságai a Charisma alkalmazását lehetővé teszik 1-1,5 l/ha dózisban az intenzív növényvédelmi technológiákban és a vetőmagtermesztésben is.

Közcím: A DuPont ajánlata

A levélbetegségek kezdeti tüneteinek megjelenésekor javasolt az első kezelés (a kalászosok 3 nóduszos, zászlósleveles állapota körül):
Charisma 1 liter/ ha.

A második kezelés pedig a késői levélbetegségek és a kalász védelmére kalászhányás végén, virágzás kezdetén:
Alert S 1 liter/ha.

A többéves kísérletek arra is rávilágítottak, hogy általában a termelőknek legalább két védekezéssel kell számolni, de száraz évjáratokban, illetve ellenálló fajták termesztése esetén egy, jól irányzott kezeléssel is megoldható adott területeken a kalászosok védelme. Amennyiben ez a védekezés a levélbetegségek ellen irányul, a DuPont ajánlata
1,5 l/ha Charisma.

Fuzárium-veszély esetén virágzás kezdetén a már jól bevált Alert S készítményüket javasolják, amelyben a két hatóanyag komplex módon kiegészítve egymást, a Fusarium- populációban részt vevő több faj ellen is hatékony védelmet nyújt.

Megtérült a befektetés

A DuPont idei gabonakonferenciáján Lánci Tivadar, a nőtincsi Naszályvölgye szövetkezet növénytermesztési főágazatvezetője a DuPont által ajánlott technológia eredményességét saját méréseivel igazolta. Mint mondta, ha az őszi búza egy aranykoronára jutó fedezeti eredményét vizsgáljuk, akkor hatékonyságban felveszik a versenyt a legszínvonalasabb termelőkkel. Az okszerûen végrehajtott komplex növényvédelem ugyanis meghozta az eredményt. Hogy miért vállalkoztak a DuPont technológia kipróbálására? Az ok a jövedelmezőség, az árbevétel. Őszi búzánál az utóbbi években az elvárt minőségi mutatók közül valamelyik paraméter alacsony értéke értékesítési akadályt jelentett. Sokáig valamelyik makro-tápelem hiányára gyanakodtak a nőtincsi szakemberek, de ma már tudják, hogy a növényvédelem teljessége hiányzott. Ma már vallják: jó fajta, kiemelt tápanyagszint mellet elengedhetetlen a teljes, zárt növényvédelmi technológia maradéktalan végrehajtása.
A malomipari követelmények megváltoztak, a korábbi hektolitersúly szerinti minősítést felváltotta a sikértartalom, az esésszám, valamint a farinográf érték. Több ponton együttesen kell megfelelni a malomipari búzának. Ha jó az esésszám, elmarad a farinográf érték, vagy ha jó a nedves sikér tartalom, elmarad az esésszám. A szövetkezetben is amikor valamelyik mutató elmaradt a szabványos értéktől máris meghiúsult az értékesítés.
A megváltozott követelmények magukkal hozták a fajtaváltást és a technológiai szemléletváltoztatást is, hiszen ma a beltartalmi minőség nagyobb súllyal esik latba, mint önmagában a termőképesség. A főágazatvezető elmondta, hogy szövetkezetükben a malomipari igényeknek megfelelő fajtát vetik, nitrogént az átlagosnál többet juttatnak ki, (180 kg/ha hatóanyag), s mindez megköveteli az emelt szintû növényvédelmet. Kísérletképpen tavaly 625 hektár őszi búza vetésből 111 hektáron a DuPont teljes gabona technológiáját alkalmazták:

Időpont

Kezelés

2001. április 5.

Nitrosol 70 kg hatóanyag/ha

2001. április 25.



Nitrosol 70 kg hatóanyag/ha
+ Granstar 20 g/ha
+ Starane 0,3 l/ha
+ Charisma 1 l/ha

2001. május 15.
(korai kalászhányás kezdete)

Alert S 1 l/ha

2001. május 16.

Szilárd karbamid 40 kg hatóanyag/ha
Függesztett szóróval



A búza a kísérletbe vont 111 hektáron a tenyészidőszak végéig kondicionálisan és növényegészségügyileg is kedvezőbb összbenyomást adott a kezeletlen állományhoz képest. A kettős fungicid kezelés lényeges költségnövekedést eredményezett, de pozitív hatása a betakarítás után azonnal - a manipulálásnál - jelentkezett. Az előírt 2,2 gabonarosta helyett 2,5 vetőmag rostán előtisztított végterméknél sem keletkezett jelentős rostaalj, ocsu mindössze 2% hullott át (a kezeletlen területekről betakarított termésnél 12% ocsu képződött). A termés a kezelt területen közel másfél tonnával több volt mint a fungiciddal nem permetezett táblákon. Az első laboratóriumi vizsgálati eredmények is kedvezően alakultak, így nem volt gond a gyors értékesítéssel. Nőtincsen a tavalyi év is egyértelmûen igazolta, hogy komplexen kell vizsgálni a fajták és a védekezések hatékonyságát, módszerét. Mint azt Lánci Tivadar megerősítette:

· a fehérje, nedvessikér, stb. beállítása nitrogén mûtrágya használat függvénye;
· az esésszám, a fajta adottságán kívül a lombvédelem eredményességétől nagymértékben függ.

(A kezeletlen terület termését nem tudták malomipari céllal értékesíteni, az alacsony (120-as) esésszám miatt!
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?