Cserélje korszerû szárítógépre elavult gabonaszárítóját

Agro Napló
UNIVERSAL 25 - Egy új gabonaszárító típus a termelõk szolgálatábanKözeledik az EU csatlakozás. Egyre több termelõt foglalkoztat az a kérdés, mi lesz a jelenleg mûködõ BÁBOLNA és egyéb típusú, sok esetben több tízéves gabonaszárítókkal, amikor majd környezetvédelmi szempontból is az EU normákhoz kell igazodnunk. A válasz egyszerû: cseréljük ezeket a gépeket környezetkímélõ és gazdaságosan üzemeltethetõ korszerû szárítóra.
A Pannonagri Kft. élen jár a szárítástechnikát segítő innovációban. Visszatekintve az elmúlt időszakra társaságunk minden évben korszerû újdonságokat tudott nyújtani partnereinek, amelyek a teljesség igénye nélkül, címszavakban a következők:



1996.

- A STELA szárítók megjelenése a magyar piacon



1999.

- új STELA vezérlési üzemmódok beállítása a különböző terményekre



2000.

- STELA MDB-TN-SU/T megnövelt teljesítményû, továbbfejlesztett szárító-gépcsalád megjelenése



2001.

- STELA FRA-450 On-Line nedvességszabályzó automatika megjelenése



2002.

- STELA Universal 25 gépcsalád bevezetése - azonnal üzembe állítható szárítógépek



2003.

- SZÁRÍTÓCSERE-PROGRAM, Bábolna és egyéb típusú régi szárítók cseréje





Az ötlet már korábban megszületett, a STELA UNIVERSAL-lal, amely előszerelt állapotban a megrendelő telephelyére szállítható, azonnal felállítható és néhány nap alatt üzembe helyezhető.



A gyors szárítócsere lehetőségét egy 2002-ben Nagyberényben felmerült igény tette egyértelmûvé: a gazda elmondta nekünk, hogy szárítási problémájára a technika mai állása szerint nincs megoldás, hiszen mintegy két hét alatt szeretne üzembe állítani egy 10 t/h teljesítményû stabil szárítót. Az UNIVERSAL 25 pontosan ilyen feladatok megoldására készült.



A gépet a tetőn keresztül emeltük be egy tisztító komplexumba és egy hét alatt az elektromos bekötés is megtörtént. Ez a szárító a tavalyi szezonban 10.000 tonna termény biztonságos, jó minőségû leszárítását és betárolását tette lehetővé.



A régi szárító helyére beszerelt gép ellenőrzését, elektromos bekötését, kipróbálását és üzembe helyezését, valamint a kezelőszemélyzet betanítását természetesen társaságunk szakemberei végezték, hiszen csak így garantálhattuk a leszállított termék kifogástalan munkaminőségét, a helyi kezelőszemélyzet hozzáértését.



Több mint 70 megépített szárítótelepünk mellett az UNIVERSAL szárítócsalád referenciagépei a következő helységekben találhatóak:



Csénye, Dánszentmiklós, Gyönk, Nagyberény, Őcsény, Szeged-Szőreg, Vasvár



A gép alapvető tulajdonságai a következőek:



Szekciómérete megegyezik a stabil STELA szárítók szekció méretével. A hideg és meleg oldali levegőcsatorna méreteit változtattuk meg oly módon, hogy a szárító méretei egy szállítókeretre helyezve ne haladják meg egy közúton külön engedély nélkül szállítható berendezés méreteit.



Hét szekciós gépről van szó, amelynek ûrtartalma 30 m3. Egy ilyen méretû szárítóban már elegendő hely van ahhoz, hogy a szárítási folyamatot kíméletesen valósítsuk meg. Az intenzívebb, magasabb hőmérsékletû szárítás után egy pihentető szakasz, majd újra egy magasabb hőmérsékletû szakasz következik.



Terelőlemezekkel érjük el, hogy a hûtőszekció előtt egy mérsékelt hőmérsékletû átmeneti szakasz keletkezzen, a magot ne érje „hidegsokk” a hûtés megkezdésekor. Az ürítőrendszer ugyancsak kíméletes, az ürítőkúpok és az azokat lezáró zsaluk között a magméret szerint állítható a távolság. A fémmel sohasem érintkezik, lezárt állapotban a szerkezetet a kiömlő mag rézsûje zárja el.



A szerkezet nagyszilárdságú alumínium ötvözetből készült, a korróziónak gyakorlatilag teljesen ellenáll.



Csakúgy, mint minden korszerû stabil gép esetében az UNIVERSAL-nál is alkalmazunk szigetelést a melegoldalon. A hûtőlevegőt, amely a terményen történő átvezetés során felmelegszik, a kazántérbe vezetjük, így az égőnek már részben előmelegített levegőt kell az üzemi hőfokra melegítenie, ezáltal energia-megtakarítást érhetünk el.



Az UNIVERSAL valóban univerzális, minden termény szárítására alkalmas.



A gépet szállíthatjuk alapkivitelben, de felszerelhetjük különböző opciókkal. Létezik radiál ventilátoros, és központi porleválasztós változat is. Bevethetjük a legkorszerûbb elektronikát, az FRA-450 szárítóvezérlést, amely még ma is JELENTŐS ÚJDONSÁG ! A szárítási folyamatot vezérelheti a termény nedvességét új módszerrel ellenőrző, számítógép által mûködtetett on-line automatika. Itt a vezérlés nem a termény hőmérsékletéből következtet a nedvességtartalomra, hanem magas frekvenciájú impulzusok kibocsátásával elektromágneses mezőt hoz létre és az impulzusok terjedését piko másodpercben méri. Ezen adat alapján mintegy két köbdeciméter terménymennyiségben közvetlenül, többszöri mérés alapján átlagos nedvességtartalmat határoz meg, és ennek alapján szabályozza a teljes szárítási folyamatot.





Az UNIVERSAL 25 berendezések ikresíthetőek, amennyiben a teljesítményigény ezt indokolja.



Társaságunk törekvése, hogy partnereinktől kedvező áron megvásároljuk az immár elavult, régi szárítóberendezéseket és azok helyére korszerû, energiatakarékos, környezetbarát, üzem és tûzbiztos UNIVERSAL gépeket építsünk be.



A legjobb megoldás természetesen minden telep esetében más és más, de felkészült tervező és szerelő részlegünk rövid határidőre képes ezeket a feladatokat megoldani.



Várjuk azoknak az üzemeknek a jelentkezését, akik gyorsan és gazdaságosan kívánják korszerûsíteni szárítókapacitásukat.



1. kép: UNIVERSAL szárító beemelése Nagyberényben

2. kép: A nagyberényi technológiába beépített UNIVERSAL

3. kép: A szárító üzemi helyzetbe állítása hidraulikával



Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?