2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mivel, mit és hogyan

Agro Napló
A tavaszi munkálatok elindultak. A műtrágyázás az eső előtt nagy ütemben folyik, így a vetések hengerezése, gyomfésűzése is. A szántott földeket simítózzák, az időjárás túl kellemes, a méhek is kidugták fejüket a kaptárból, azonban a nagy viharos szél „visszafújta” őket. Egy új szezon indul. Sokan olyan állapotban vannak, mint az atléta a startpisztoly eldördülése előtt.

Az őszi vetésűek nagy átlagban jól néznek ki. A forinttal egy kicsit gúnyt űznek, de aki euróban értékesíti a terményeit, annak nem kell, hogy fájjon a feje, esetleg még jól is jöhet ki a gyengélkedő forintból.

A tavaszi szezon tényleges beindulása előtt a termelőknek van még idejük a következő őszi vetésekkel is foglalkozni, ugyanis akik új vetőgép-beruházás előtt állnak mostanában döntik el a gép színét.

A gabonavetőgépek, vagy mondhatni aprómagvetőgépek, nagyon széles skálán mozognak, úgy a szín, mint a minőség szerint. Vannak termelők, akik mákot is vetnek, vannak olyanok, akik 300 kg/ha búzát, mások borsót (itt a legnagyobb a szórás a vetőmagdózisok terén), van olyan termelő, aki a napraforgót is elveti a Pronto vetőgéppel és a területi adottságokból kifolyólag nem arat kevesebbet mintha drága szemenkénti vetőgéppel vetette volna.

A vetőgépek egyre nagyobb kihívás elé vannak állítva, amelyeket különböző gyártók másképp és másképp oldanak meg, és ez így jó, mert a termelőnek a nagy kavalkádból egyre nehezebb választania.

A Horsch azáltal, hogy folyamatosan szoros kapcsolatban áll a mezőgazdászokkal, első kézből kapja az információkat, tudja az igényeket, így a legmegfelelőbb és szélsőségekre a legalkalmasabb gépet tudja összerakni.

Pronto DC a szemenkénti adagolóval

A Pronto vetőgéppel azon termelők, akik alacsony csíraszámmal dolgoznak, és ezt még precízebben szeretnék elhelyezni, a szemenkénti vetőegységet is választhatják. Igaz sokan ez ellen úgy érvelnek, hogy, na de nincs kalibrált vetőmag. – mintha olyan ördöngös lenne búzából kalibrált magot előállítani? Ha kukoricából, napraforgóból elő lehet állítani minőségi anyagot, akkor búzából miért ne lehetne? Vannak már nemcsak külföldön olyan vetőmag-előállítók, akiknél ez működik. A szemenként vetett búza egyenletesen fejlődik, a tápanyagot jobban hasznosítja a talajból, a vegetáció alatt önmagától egészségesebb, nem nyurgul meg, stabilabban áll, kevesebb növényvédő szerre lehet igény! Az összes paraméter a mellett szól, hogy szemenként vessük a búzát!

Szemenként vetett búza

A kis parcellák következtében sokszor nagyon sok a rávetés. Ez egyfelől többletvetőmagot jelent, másrészről a kétszeres vetőmagmennyiség olyan sűrű állományt jelent, ahol pl. a gombabetegségek sokkal hamarabb előjönnek. Ennek a kiküszöbölésére a Horschnál a Pronto vetőgépekhez egy olyan elosztótornyot fejlesztettek ki (RowControll), amelyik egyenként le tudja zárni a sorokat, és közben csökkenti a kijuttatott magmennyiséget is. Ezen elosztótorony előnye még, hogy bármilyen művelőutat és nyomszélességet egyszerűen tud végezni.

HORSCH RowControl

Sokszor elgondolkodunk, hogy lehetne növelni a hektáronkénti jövedelmet. Ennek megoldása lehet az évi kétszer aratás ugyanarról a tábláról. Mit is értünk ez alatt?

Azon területeken, ahol a szóját biztonságosan lehet termeszteni érdemes elgondolkodni és kipróbálni, milyen lenne, ha a búza közé vetnénk? Erre is van példa. A Pronto vetőgépnél búzában minden harmadik sort elzárjuk és tavasszal ezekbe a sorközökbe vetjük a szóját, így 45 cm-es a szója sortáv. Ez a művelet természetesen akkor éri meg, ha az egész technológia összeáll. Egyenes sorok, tavasszal a traktor ugyanoda visszatalál, ahol ősszel elment. A kombájn nyomtáv úgy van beállítva, hogy nem tapossa szét a vetést.

Szójavetés a kihagyott sorokba

Az így vetett szóját akár teljes gyomirtás nélkül is meg tudjuk termelni. Azonban ez a technológia is csak akkor áll meg a lábán, ha szójából legalább 1 t/ha termést el tudunk érni.

A növényvédelem egyre érdekesebb terület lesz, és egy olyan felület, ahol a termelők a legjobban támadhatók lesznek. Egyre kevesebb növényvédő szer áll a rendelkezésre – nem kell megijedni maradnak még, és lesznek újak is. Azonban nem mindegy, hogy ezt milyenképpen szórjuk ki. Van, aki a növényvédelemmel úgy számol, hogy a tartályból kifogyott az anyag, akkor ki van pipálva és kész. Van, aki profi munkát végez és néhány ezer vagy millió forintot megspórolt az előzőhöz viszonyítva.

Mindenki ismeri a saját költségeit, ha abból csak 20%-ot tudnánk megspórolni, mekkora is lenne ez az összeg? A LEEB egy olyan szórókeret-vezérlést fejlesztett ki, amely a beállított magasságot stabilan tartja minden körülmény között! Jóval kisebb az elsodródás, így a kijuttatott hatóanyag nagyobb százalékban hasznosul! Itt sem kell megmagyarázni, hogy miért tudunk nagyobb mennyiségeket spórolni, mindamellett hogy a növényállomány egészséges maradjon.

Minél közelebb annál kevesebb veszteség

Amennyiben a Profi mechanikus gyomirtás jön szóba, a Transformer sorközművelő és a Cura gyomfésű egy igen okos és precíz megoldás. A Transformer 25 cm-es sortávolságtól bármilyen sortávolságban tud dolgozni! Egy elegáns megoldásnak köszönhetően, ugyanazon a vázon bárhová tehetjük a sorközművelő elemeket, még a csuklópontokhoz is. A kameravezérelt sorkövető rendszer a gép vázába van integrálva, így közel van a traktorhoz és nem billegteti azt.

A Transformer 12 VF - A búza sorközművelése

A Cura gyomfésű fésűfogaira ható súlyt 250 g és 5 kg között fokozatmentesen lehet állítani. Ez akkor fontos, ha vakboronálást végzünk, vagyis kelés előtt végezzük a gyomirtást ill. a gyomirtó szert így is be lehet keverni a talajba. Hogy működik ez: 2-3 nappal  a kukorica vetése után a gyomfésűt be lehet állítani úgy, hogy 1-2 cm mélyen haladjon a talajban, és a csírába szökött gyommagvakat kiforgassa. Természetesen az őszi kalászosok tavaszi gyomfésűzése is megoldható, a gép magasságának az állításával állítjuk a fésű agresszivitását, és ami fontos, hogy a sebességre is oda kell figyelni.

Cura 12 ST gyomfésű

A Horsch olyan intelligens megoldásokat nyújt a termelőknek, amelyek használatával a jövő technológiája már ma elérhető!

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Talajművelés – No-till vetés

Talajművelés – No-till vetés

A korábban elvetett őszi kalászosok már szépen sorolnak. Azonban újra hallani már különböző régiókból, hogy jöhetne csapadék, hogy biztonságosan kikel...

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanya...

ProfiBio – hagyományosan

ProfiBio – hagyományosan

Érdekes időben élünk. Lehet, hogy a mezőgazdaság az elmúlt 60–70 évben nem változott annyit, mint manapság és amennyit a közeljövőben változnia kell....

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van, a napokban nőtte ki magát a kapálásból, így még a termésről nem sok mindent lehet mondani. A napokban olvasható, előr...

Az ősznek még nincs vége

Az ősznek még nincs vége

Az őszi munkálatoknak már lassan mindenütt vége. Az utolsó simításokkal is leállnak a gépek, a permetezőket is kezdik téliesíteni. A terményárak még m...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!