Ez már csúcstechnika... Renault erõ- és munkagépek a böhönyei határban

Agro Napló
Renault traktorok bemutatóját tartotta Böhönyén a Kecskeméti Agroker Kft a Vaderstad Kft.-vel és a Servo 65 Kft.-vel közösen. Azért választották ezt a helyszínt, mert Böhönye földjeit csaknem fél éve ezeknek a traktoroknak a segítségével mûvelik. A Baranyából, Somogyból, Tolnából és Zalából érkezett szakemberek 7 traktorból álló gépsort, különbözõ munkaeszközökkel mûködés közben ismerhettek meg.
Hernek Zoltán a Kecskeméti Agroker gépkereskedelmi vezetője elmondta, hogy az országban sok helyütt dolgoznak már nagy elégedettség mellett a Renault traktorok, melyeknek a forgalmazásával ez év februárjától foglalkozik a kecskeméti cég. A Böhönyén bemutatott hat traktor Jonh Deer motorral van felszerelve, a hetedik, a legnagyobb gépük a 250 lóerős Atles rendelkezik Deutz motorral. Ezeket az erőgépeket, a hozzájuk csatlakoztatható gépsorokkal és munkaeszközökkel eddig főként kiállításokon mutatták be, de a böhönyei példa mutatja, hogy a gyakorlati bemutatókra igen nagy az igény, különösen akkor, ha olyan szakemberekkel beszélgethetnek, akik már használják a gépeket, van üzemóra, van tapasztalat. Az értékesítés kezdete óta, ami igen rövid idő, a 200 lóerős traktorokból 22 darabot, 87 lóerősből hármat adtak el. Reménykednek abban, hogy talán még az idén visszaadja az állam a támogatást a traktorokra, így még többet tudnak eladni.



Hernek Zoltán tájékoztatta a szakembereket arról is, hogy igen jó az árfekvésük és még a szezon végéig, tehát november közepéig lehet szerződni velük idei árakon jövő év március 31.-i szállításra.



Ezek a gépek igen csekély hibaszámmal dolgoznak, az eddig eladottak közül sehonnan nem jelentettek komolyabb meghibásodást, de ha bármi gondja is van a termelőknek a gépekkel, az ország egész területére kiterjedő szervízhálózat dolgozói azonnal segítenek, száz kilométeres körzeten belülről indulnak a segítséggel. És nemcsak a most vásárolt gépekhez, hanem a régebbi modellekhez is 24 órán belül tudják az alkatrészeket biztosítani.



Kalocsai Bálint a Böhönyei Szabadság Mezőgazdasági Rt. igazgatója szerint jó boltot csináltak,amikor megvásárolták a négy Renault traktort. A régi nagy erőgépeik kiöregedtek, a forgalmazó cég használt áron beszámította őket az újba, melyek a jövő elképzeléseiket is segítik.A betakarítást is át szeretnék terelni az ilyen erőgéppel, nagy pótkocsival történő terménybeszállításra , hiszen a régiek fenntartása igen drága, egyébként is sokba kerül a mûszakiztatás, az adó, a biztosítás, ezek a 194 lóerős gépek ezeket a költségeket kiváltják, alkalmasak kombinált munkák végzésére, univerzálisak,jobban ki tudják használni őket.



2000 hektár szántón gazdálkodnak, ezek az erőgépek igaz alaposan ki vannak használva, sokszor az időjárás miatt éjjel-nappal dolgoznak, de el tudják látni a társaságot. Azért egy 250 lóerős még elférne. De hát ez még a jövő elképzelése, most csak addig nyújtózkodhatnak, amíg a takaró ér.



A négy gép legnagyobb próbatétele a nyári szárazság idején az ősziek alá való előkészítés volt, de bírták a szántást, egy percre sem hagyták cserben őket, ez egy megalapozó beruházás volt.



Banicz Gábor traktorvezető társaival együtt nem győzött az érdeklődők kérdéseire válaszolni. Mint elmondták sokat kellett tanulni, meg kellett ismerni a gépeket, hiszen tele vannak számítógéppel, elektronikával, de a jót, a kényelmet, a könnyebb munkát hamar meg lehet szokni. Az eltelt rövid idő alatt nagyon jók a tapasztalatok, problémáik szinte alig voltak, egy-két csavart utána húztak, és már mehettek is tovább. Megnyugtató, hogy biztos szervízhálózat van a gépek mögött. A Renault traktorok teherbíró képességéről, megbízhatóságáról csak a legjobbakat lehet mondani, tárcsáztak, szántottak vele, kipróbálták minden féle munkaeszközzel. Ez már a technika csúcsa- így tartja Banicz Gábor. És az sem mindegy- folytatja, hogy 12 órát végig dolgozok vele és úgy szállok ki belőle mint ahogy beszálltam reggel. Rugózott fülke, kamion rugózású fülke van rajta, az ember észre sem veszi a gödröket. Én kívánom, hogy sok társam megismerhesse ezeket a gépeket , dolgozhasson velük, olyan örömmel, mint mi itt Böhönyén.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?