Idõszerû zöldségtermelési módok<BR>

Agro Napló
A borsó az ún. hidegtûrõ növények közé tarozik, ami azt jelenti, hogy alacsonyabb hõmérsékleten is jól fejlõdik, a kisebb fagyokat károsodás nélkül elviseli. Fejlõdése számára az optimális hõmérséklet 16 0C, az ún. biológiai küszöbérték, amikor az élettevékenységek megindulnak a magban 4-5 0C között van. Hõigény tekintetében a fajtacsoportok között jelentõs különbség van, a sima magvú kifejtõ fajták jobban tûrik a hideget, így vetésük is valamivel korábban kezdhetõ, mint a ragyás, ráncos felületû, hidegre érzékenyebb velõ fajták esetében. Február végétõl április közepéig lehetséges vetni, az ennél késõbbi idõpontokban szaporított borsó megszorul, az érés belenyúlik a nyári forróságba, a nagy melegbe. Elõször a hidegre, a kedvezõtlen klimatikus viszonyokra kevésbé érzékeny kifejtõ fajtákat vessük, majd ha a talaj jobban felmelegedett, kezdhetjük az érzékenyebb velõ fajták szaporítását. A szakaszos vetés és a szakszerûen összeválogatott több fajta a folyamatos szedést, és ez által a jobb minõség betakarítását teszi lehetõvé. Kisüzemekben a 30 cm körüli sortávolság a legjobb, de van ahol ennél valamivel sûrûbbre 20 - 25 cm-re vetik. A korai érésû, kisebb lombtömegû fajtákat sûrûbbre, a magasabb növésû, hosszú tenyészidejûeket ritkábbra vessük. A vetés mélysége a talaj kötöttségétõl függõen 5 – 8 cm, homokon 7 – 8 cm, kötöttebb talajon 5 – 6 cm. A borsószem nagysága, ezermagtömege fajtától függõen nagyon változó, 150 grammtól 300 grammig terjed. Ennek megfelelõen a vetõmag mennyiségben is nagy különbségek vannak: 1,5 – 3,0 kg/100 m2.
A gyökérzöldségféléket csak olyan helyen érdemes vetni, ahol mélyen laza a talaj, ahol a termés szabályos kifejlődését nem akadályozza tömör, sekély talajréteg. Erre a legérzékenyebb a petrezselyem, ezt követi a sárgarépa, ugyanakkor más gyökérzöldségfélékhez képest viszonylag jól tûri a gyengébb talajminőséget a paszternák. Az apró magvú gyökérzöldségfélék meglehetősen hosszan csíráznak, és sokszor rosszul is kelnek, aminek az alábbi okai lehetnek:
- a mag már öreg, és ezért csírázóképessége gyengébb,
- túl mélyre vetettek,
- cserepes a talajfelszín,
- kiszáradt a talaj,
- nincs eléggé a magágy megülepedve, mert tavasszal ásták fel,
- helytelen gyomirtó szer vagy sok mûtrágya használat.
25-30 cm-es sortávolság esetén 100 m2 termőfelületen a következő magigénnyel számolhatunk:
sárgarépa: 1,0-2,0dkg/m2
petrezselyem: 2,5-3,5 dkg/m2
paszternák: 3,5-4,5 dkg/m2
Február végétől április közepéig vethető az egyéves vöröshagyma. Igaz a dughagymáról ültetett vöröshagymából valamivel jobb minőségû termés nevelhető (magasabb szárazanyag- és aromaanyag tartalom, jobb tárolhatóság), de a gyorsabb termeszthetősége miatt az utóbbi években egyre többen mégis az egyéves hagymatermesztést választják. Vannak jól tárolható és tárolásra kevésbé alkalmas, elsősorban friss fogyasztásra használható hagymafajták, ezt a vásárlásnál mindig vegyük figyelembe! Jól bevált az ágyásos termesztési mód, amelynek során 4-5 keskenyebb sor után (18 – 20 cm) egy ún. mûvelőútat hagyunk, amely legalább 30 – 35 cm széles. 1m2-en megközelítőleg 1 g vetőmag szükséglettel lehet számolni.
A spenót esetében három szaporítási időpontot különböztetünk meg, tavaszit, nyárit és őszit (áttelelő termesztés), a kora tavaszi vetésûeket tavasz végén és nyár elején kezdjük fogyasztani. Nagyüzemben és hajtatásban általános a gabona-sortávolságra, azaz 12 cm-es távolságra történő vetés, de kisüzemben és házikertekben, valamint erősen gyomos talajon az ápolási munkák miatt a 25-30 cm-es sortávolság használatát javasoljuk. A vetés mélysége a talaj kötöttségétől függően 2-4 cm, a tőtávolság 3-5 cm. 1 000 szem mag súlya 8-10 gramm, 10 m2 felület bevetéséhez megközelítőleg 2 dkg magra van szükség.
A sóska is vethető kora tavasszal, de csak gondosan előkészített, kellően megülepedett magágyba. Apró, olajos magja rendkívül nehezen csírázik, sokáig elfekszik. Jó kelésre csak sekély vetésből számíthatunk (max. 2 cm mélység), aminek nagy hátránya, hogy száraz, szeles tavaszi időjárás esetén gyorsan kiszárad. Érdemes széles sorba, 30-35 cm-re vetni, így jobban ápolható, könnyebben gyommentesen tartható. A kelésig a sorokat pálcikával jelöljük meg, hogy a gyorsabban kelő gyomokat addig is irtani tudjuk. 10 m2-re megközelítőleg 2 gramm vetőmagigénnyel számolhatunk. Házikertekben, kisebb felületen alkalmazzák még a tőosztást is, mint szaporítási módot, amelynek során a fejlett, idősebb töveket 4 - 5 részre kell szétszedni, és ezt követően ezeket a növényeket lehet szétültetni.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készítsük fel talajainkat!

Készítsük fel talajainkat!

A fenntartható fejlődés két fontos alapeleme Magyarországon talajkészleteink észszerű hasznosítása, védelme, állagának megőrzése, sokoldalú funkciókép...

Aprómag vetése

Aprómag vetése

Megjöttek az esős napok is így Medárd táján. Egyre többször találkozunk különböző fórumokon repcevetőmag-reklámmal. Így hát eljött az ideje a repce ve...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?