Komondor - hogy termése biztonságban legyen

Agro Napló
A kukorica az ország jelentõs területének jövedelmezõ növénye, értékesítése stabil, a belõle származó jövedelemmel biztosabban lehetett számolni mint más növényekével.
Az utóbbi években azonban a kukoricabogár erőteljes károsítása a déli megyékben megváltoztatni látszik ezt az idilli állapotot. A kukorica növényvédelmi költsége növekszik a kukoricabogár elleni védekezések költségével. Arról nem is szólva, hogy a vetésváltásból adódóan a kukorica olyan területeken és táblákon is meg fog jelenni termesztett növényként, ahol eddig a mostoha gyom és talajviszonyok miatt termelése háttérbe szorult.



A termőterületeken erős a gyomosodás, egyre erőteljesebb a parlagfû és a selyemmályva fertőzése. A kukoricabogár miatti költségnövekedés az olcsóbb gyomirtási technológiák felé irányítja a termelők figyelmét, másrészt az egyik legolcsóbb kétszikû gyomokat irtó hatóanyagra, az atrazinra ellenálló gyomfajok szaporodtak fel (pl. disznóparéj fajok, parlagfû). Az ilyen gyomokkal fertőzött területen eddig csak magas költséggel vált megoldhatóvá a gyomirtás.



A Komondor nevû új kukorica gyomirtó készítmény hatékony és olcsó megoldást nyújt a kukorica termesztők részére. Az eddigi kukorica gyomirtó szerektől eltérően merőben új hatásmóddal irtja a magrólkelő kétszikû gyomokat, a kukoricára pedig nincs semmiféle káros hatása. Különösen kiváló a hatékonysága a parlagfû és a selyemmályva ellen, miközben a disznóparéj félék, a libaparéj félék, a csattanó maszlag, a fekete csucsor, a napraforgó árvakelés és a varjúmák, valamint több más jelentős gyomfaj is elpusztul a kezelt területen. Ezen gyomok atrazin rezisztens változatai sem jelentenek gondot a Komondor számára. Egyedülálló tulajdonsága az aprószulák elleni hatása, amelynek magról kelő változatát kipusztítja a területen.



A Komondor preemergens gyomirtó szer, de mivel a kukoricára nincs károsító hatása, már kikelt állományban is használható. A kukorica 3 leveles állapotáig elvégzett kezeléssel 2 héttel megnyújtható az az időszak, amíg a területnek a hatáskifejtéshez szükséges bemosó csapadékot (15-20 mm) meg kell kapnia. A Komondor - korai posztemergensen kijuttatva - a már esetlegesen kikelt, fejletlen kétszikû gyomokat is elpusztítja.



A KÉSZÍTMÉNY TOVÁBBI ELŐNYEI:



- Kis dózisa (60 g/ha).



- 3-4 hektár gyomirtására elegendő, 200 g-os vízoldható tasakban kapható. Nincs göngyöleg probléma, ami környezetbarát felhasználást tesz lehetővé.



- Alacsony hektárköltség. (Tavasszal figyelje árajánlatunkat! Megéri!)



A Komondor széles kétszikûirtó spektrumát az acetoklór hatóanyagú Trophy kiegészíti 2-2,5 l/ha dózisban. Ez a kombináció a legjelentősebb magrólkelő gyomnövények ellen költségkímélő és hatékony megoldást nyújt a kukorica termesztők számára.



Takács Attila



(06 30) 351-3363



Dow AgroSciences







Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?