2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Mûtrágyaszórás korszerû gépekkel

Agro Napló
A talajból termeléssel elvont tápanyagok, makroelemek (nitrogén, foszfor, kálium) pótlásának egyik leggyakoribb formája a mûtrágyaszórás. A szilárd mûtrágyák jelentõs részét röpítõtárcsás mûtrágyaszórókkal juttatják ki, mivel ezek a gépek viszonylag egyszerûek, olcsók, nagy a területteljesítményük és egy korszerû kialakítású és szakszerûen üzemeltetett mûtrágyaszóró gép teljesíteni tudja az agrotechnikai elvárásokat. A mûtrágyaszórók kiválasztásánál számos szempontot kell figyelembe venni. A legfontosabbak : a gép munkaszélessége, a tartály térfogata, ami a feltöltések gyakorisága miatt meghatározó lehet a területteljesítményben, a szórás minõsége illetve annak ellenõrizhetõsége, a gép beállítási lehetõségei és a könnyû szabályozhatóság. További követelmény lehet, hogy a gép legyen alkalmas kis mûtrágyaadagok (40-100 kg/ha) egyenletes és pontos kijuttatására is, ami a tavaszi fejtrágyázásoknál lehet szükségszerû.
A függesztett kivitelû gépek kiválasztásánál további szempont, hogy a gép feltöltött állapotában illeszkedjen az üzemeltető traktor emelőképességéhez és a traktor manőverező képességét se befolyásolja. A tartály kialakításának (magasságának) olyannak kell lennie, hogy a gép leeresztett állapotában, billenő rakfelületû szállítójármûről tölthető legyen. A gép kiválasztásánál kedvező, ha a munkaszélessége állítható mivel így jól illeszthető a különböző nyompártávolságú mûvelőnyomos technológiákhoz, többek között az alkalmazott vetőgép és permetezőgép munkaszélességéhez. A mûtrágyaszóró gépek minősítését a keresztirányú és a hosszirányú szórásegyenlőtlenség valamint a tömegáram- és adagolásegyenlőtlenség alapján határozzák meg. Célszerû olyan gépet választani, ami az előző követelményeken túlmenően megfelel a különböző agrotechnikai követelményeknek. A tápanyag-kijuttatás egyenletessége (különösen a nitrogén tartalmú mûtrágyák) döntően befolyásolhatja a terméseredményt.

A KITE Rt. közel tíz éve kezdte meg a francia Kuhn cég mûtrágyaszóróinak forgalmazását. Az idő közben gyûjtött tapasztalatok és a kedvező hazai vizsgálatok igazolták, hogy ezek a mûtrágyaszórók jól alkalmazhatók a hazai növénytermesztési gyakorlatban. A gyártó kínálatában jelenleg négy mûtrágyaszóró család van, 500-3200 liter közötti tartálytérfogattal. A mûtrágyaszórókra jellemző, hogy az alaptartály térfogata a felhasználó igényeinek megfelelő tartálytoldatokkal bővíthetők így könnyedén igazítható az üzemeltető traktorhoz.
A tartályok kialakítására jellemző, hogy vagy a tartályok tetején vagy a tartály és a toldatok csatlakozásánál betöltő rács van elhelyezve, amely megakadályozza az idegen anyagok és a mûtrágyarögök adagoló szerkezethez való jutását. A tartályok kialakítása (kúpszöge) olyan, hogy az kiváló adagolószerkezetre való ráfolyást és tartályürülést biztosít.
Mivel a mûtrágyaszórók súlypontja a traktorhoz közel van, kisebb emelőerőt igényelnek. A tárcsák meghajtása a traktor TLT tengelyéről egy hajtómûvön keresztül vagy a nagyobb mûtrágyaszórókon akár hidromotoros meghajtással is történhet. Ez utóbbi megoldás előnye a rendkívül pontos tárcsa fordulatszám állítás, amelyet a traktorfülkéből lehet vezérelni. Ezen megoldás további előnye, hogy a mûtrágyaszóró egyetlen kapcsolással a tábla szélére érve mezsgyeszórási állásba kapcsolható. A poros illetve nagy nedvességtartalmú mûtrágyák boltozódását lassú forgású boltozódásgátló szerkezet akadályozza meg (1.ábra). A tartály alján található adagolónyílás úgy van kialakítva, hogy még alacsony anyagáram esetén is optimális átömlési keresztmetszetet biztosít.

Az adagolórés nyitása-zárása a traktorfülkéből vezérelt hidraulikus munkahengerekkel, illetve a haladási sebességtől független, automatikus anyagmennyiség szabályozást biztosító típusoknál elektromos motorokkal történik. A KUHN mûtrágyaszórókon az adagolórés nyitása egy arányos skálabeosztás mentén történik (2. ábra). Amennyiben a kijuttatott mennyiséget pl. 10 %-kal emelni kívánjuk (pl. 200-ról 220 kg/ha-ra) emeljünk az adagolórés pozícióján 10 % - ot (pl. 50-ről 55-re). A fokozott korróziós kockázat miatt a mûtrágyaszórók kényes részein csak rozsdamentes acél alkatrészeket, lemezeket, csavarokat stb. használnak, illetve az egyéb részegységeit többrétegû speciális festési eljárásnak vetik alá, ami garancia a hosszú élettartamra. A szórótárcsák ellenőrzése és cseréje - mivel ezek egy központi anyával vannak rögzítve - könnyen és gyorsan elvégezhető (3. ábra). A munkaszélesség állítását a tárcsák cseréjével vagy a finomabb beállítást a szórólapátok hosszának illetve sugárirányú szögének változtatásával (MDS széria) illetve a tárcsák adagolórés helyzetéhez képest történő állításával (AXERA) lehet elérni (4. ábra).

A hazai forgalomban legjellemzőbb két típus mûszaki adatai:

MDS 932 AXERA
Alaptartály térfogata (liter): 900 1100
Felszerelhető tartálytoldat (l) 200-400-600-900 500-800-1200-2100
Munkaszélesség (m): 10-24 12-36
Feltöltési magasság (cm): 101-127 99-152
Üres tömeg (kg): 230 430

A gépek alkalmasak a tábla szélére érve környezet- és termésoptimalizált mezsgyeszórási feladatokra is.

A mûtrágyaszórók adagolószerkezete automatikával is vezérelhető (5. ábra). Ilyenkor a területegységre kijuttatott mûtrágya mennyiségét a haladási sebesség változása nem befolyásolja. Az automatika továbbá méri a leszórt terület nagyságát. A legújabb nagyteljesítményû mûtrágyaszórók (AXERA MW) függesztési pontjain mérőcella is található, ami folyamatosan méri (1 % pontossággal) a tartályban lévő és a kiszórt mûtrágya tömegét és a mérési adatok alapján folyamatosan pontosítja a szabályozást. Ezek az automatikák szintén alkalmasak a precíziós növénytermesztési feladatok ellátására is, azaz előzetes hozamtérkép alapján történő GPS vezérlésû kijuttatásra.

Molnár Tamás
KITE Rt.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?