A XX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok díjazottjai

Agro Napló

Takarmányozás témakörben a zsűri az alábbi díjakat adta át:

Nagydíjat nyert a Bonafarm Bábolna Takarmány Kft., három termékcsoportjával: PROTOCELL, PROTOCELL-OMEGA termékek a sertések, baromfik részére, AMINO-KOKTÉL TERMÉKCSALÁD tejelő teheneknek, és HYDRO-GEL termék a naposbaromfiak részére.

A Protocell, egy aminosav-gyártási melléktermékként keletkező magas biológiai értékű baktériumfehérje, amit porlasztva, szárítva hoznak forgalomba. Ennek halolajjal kiegészített változata a Protocell-Omega. Mindkét termék alapanyagként kerül a monogasztrikusok tápjaiba, hasznosítva olyan mellékterméket, melynek korábbi felhasználhatósága erősen korlátozott volt.

Az Amino-Koktél egy melaszalapú folyékony takarmány, tejelő tehenek részére. Az aminosavgyártás (treonin) során felhasznált melaszból képződő anyalúgra épül. Legmegfelelőbb, ha a telepi takarmánykeverő-kiosztó kocsiba adagolják és a TMR-be keverik. A terméknek jó az íz- és étrendi hatása, az állatok szívesen fogyasztják. Felhasználása során az NPN-nitrogént tartalmazó alapanyagokra vonatkozó takarmányozási szabályokat be kell tartani. Olcsó fehérjeforrást jelent az állatok számára, így a napi takarmányozási költségek csökkentésében nagyon hasznos alapanyag. Különösen az elmúlt időszakban tapasztalható magas szója-, napraforgó- és repcedara árak mellett jelent komoly alternatívát.

Hidro-Gel egy „fogadó gél”, amely a napos baromfikat azáltal hozza kiváló starthelyzetbe, hogy telepítéskor, életük kritikus óráiban vízzel, elektrolitokkal és táplálóanyagokkal látja el a fiatal állatokat. Probiotikum tartalma segíti a bél mikroflórájának a kifejlődését. A terméket már több millió naposbaromfi „próbálhatta ki” piacra kerülése óta, s a fejlesztők szándéka a gyakorlatban is igazolást nyert.

A zsűri termék Nagydíjjal jutalmazta a Vet-Nutrition-Consulting Kft. Gold NaturalisTX® kiegészítő takarmányát. A Gold NaturalisTX® gabonacsíra alapú termék, aminek számos előnyös tulajdonsága van az állatok felnevelése során: immunstimuláns, hozamnövelő, antioxidáns, oxigénátvivő képessége jelentős, megköti a nehézfémeket, csökkenti a toxinok okozta kártételt, valamint kiemelkedő szerepe van a bélhámsejtek megújulásában és a bélbeli felszívó felület növelésében is. Az EU 2006. január 1-jével betiltotta az antibiotikumok hozamfokozási célra való alkalmazását, ezért a természetes és értékes összetételű anyagokkal (gabonacsírák) kezdtek el kísérletezni. Kísérletekkel igazolták, hogy a különböző feltárási módszerekkel előállított gabonacsíra készítmények használatával a táplálóanyagok bélbeli felszívódását fokozni lehet. A munka során bizonyítást nyert, hogy a készítmény felhasználásával az állati szervezetbe bejutó táplálóanyagok felszívódása jelentősen növelhető. A felszívó felület növelése révén a jó táplálóanyag-ellátás mellett az immunrendszer és az állatok ellenálló képessége jelentős mértékben fokozható. Továbbá adatokkal igazolták, hogy a készítmény etetése során az állati szervezet emésztőenzimeinek az aktivitása is szignifikánsan nő. A Gold NaturalisTX® az egyes állatfajok emésztési sajátosságainak a figyelembe vételével különböző összetételben és formában (por, granulátum, dercés) kerül előállításra.


Dr. Kósa Emma, a Vet-Nutrition-Consulting Kft. ügyvezetője a Nagydíjjal

I. díjat nyert ebben a kategóriában az UBM Feed Kft., SoyPreme® bendővédett fullfat szójatermékével. Az UBM Feed Kft. licencszerződést kötött az Európában piacvezető Borregaard Lignotech csoporttal, amelynek eredményeként Magyarországon termelt, kedvezőbb árfekvésű, kiváló minőségű, GMO-mentes szójabab felhasználásával kezdhette meg a védett szójabab (SoyPreme®) hazai gyártását.

 

Klasszikus szójabab hőkezelés tripszin inhibitorok, illetve ureáz és lipáz enzimek eliminálása mellett a szójababból ún. bendővédett szója (bypass fehérje és bendővédett zsír) előállítása történik. A SoyPreme® a magyar piacon egyedülálló, ugyanis a receptúrákat készítő szakembereknek komoly fejtörést okoz a nagy tejtermelésű tehenek laktáció eleji védett fehérje- és energiaellátása. Ez a termék a két problémát együtt orvosolja. A speciális gyártási metodikának köszönhetően több mint 50%-kal növelhető a fullfat szója zsír- illetve fehérjefrakciójának bypass-értéke úgy, hogy annak emészthetősége nem változik. Tartalmazza a tejelő tehenek számára limitáló aminosavakat, valamint az esszenciális zsírsavakat. Ezáltal a termék rendkívül költséghatékonyan alkalmazható.

Szintén I. díjat nyert a Top Feed & Cargo Hungary Holding Zrt. PROTEMIX folyékony takarmány termékcsaládjával, tejtermelő tehenek részére.

A tulajdonosok fő hitvallása a fenntartható mezőgazdasági termelés és fejlődés támogatása az általuk kifejlesztett technológiákon és termékeken keresztül. Ennek keretében a mezőgazdasági és élelmiszeripari termelés során keletkező – egyébként hulladékká váló – termékek feldolgozása, fejlesztése, melyeknek felhasználásával jelentősen növelhető az egyre szűkösebben rendelkezésre álló természeti erőforrások kihasználtsága. A PROTEMIX termékek használatával növelhető a tejtermelés gazdaságossága, a jelenleg erősen emelkedő fehérje-, energia- és gabonaárak mellett is. A PROTEMIX TERMÉKCSALÁD alapterméke a 46% fehérjét tartalmazó PROTEMIX F46. Ezzel a termékkel a többéves tapasztalatok alapján a tejelő tehenek napi adagjából 1–1,5 kg extrahált szójadarát és/vagy a teljes napraforgó- és repcedarát lehet kiváltani. Ebből az alaptermékből kiindulva számos alapanyaggal kiegészítve (melasz, karbamid, glicerin, egyéb ipari fermentációs melléktermékek stb.) további termékeket alakítottak ki, a piaci igényeknek megfelelően.

 

II. díjat adott a zsűri az ADEXGO Kft. – VITAFORT Zrt. – Solum Zrt. konzorciumnak, a „MELA-DRY termékcsalád” kifejlesztéséért és piaci bevezetéséért. Mela-Dry a cukorgyártás melléktermékéből, a melaszból egy szabadalmaztatott szárítási eljárással készül. Gyakorlati előnyei: biztosítja a tehenek cukor-ellátását, gyors energiaforrás a bendőmikrobák számára, ami kedvező hatású a mikrobiális fehérjeszintézisre, növeli a tejtermelést és a takarmányadag energiakoncentrációját, javítja a takarmány ízletességét, a rostemésztést, az egészségi állapotot és a vemhesülési paramétereket, csökkenti a hőstressz káros hatásait. A termék használatával pontosan beállítható az adag összcukortartalma, így optimalizálni lehet az etetett takarmányadag NFC-, illetve NSC-tartalmát. Etetése során be kell tartani a könnyen oldható szénhidrátokra vonatkozó takarmányozási szabályokat (acidózis veszély).

 

II. díjat kapott az Agrofeed Kft., Topfeed® broiler prestarter táp- és 4–5 fázisú takarmánysorával. A modern brojlerhizlalási gyakorlatban ma már a négy-, sőt egyre inkább az ötfázisú takarmányozás terjedt el, amely a brojler különböző életszakaszainak eltérő táplálóanyag igényeit leginkább kiszolgáló és így gazdaságosabb takarmányozást tesz lehetővé. A jelenlegi, igen magas takarmányalapanyag-költségek szükségessé teszik a sokkal gondosabb receptgazdálkodást, a minőségi keveréktakarmány előállítását. A Topfeed® brojler takarmánysor a brojler fajtaigényéhez, az elvárt termelési teljesítményhez és az életkori sajátosságokhoz igazított! A fajták (Ross és Cobb) tápanyagigénye és hizlalási „filozófiája” is eltér egymástól. A fajták tápanyag-szükségletének alaposabb ismerete, energia-, fehérje-, vitamin- és ásványianyag-szükséglet pontosítása megtakarítást eredményez. A drága takarmány alapanyagok mellett nem lehet „generális” receptekkel a brojler különböző életszakasz igényét letakarni, ez nem takarékos. A takarmány ára és a fajlagos takarmány-értékesítés közötti egyensúly megtalálása a legfontosabb cél.

 

A Topfeed® prestarter takarmány alkalmazása az elvégzett takarmányozási kísérletek alapján számos előnnyel jár. Elősegíti a korai testtömeg-gyarapodást, az immunrendszer támogatása révén az állomány homogénebb, az első öt napi elhullás pedig alacsonyabb lesz, így jelentős pozitív hatással van a brojlerhizlalás gazdasági eredményességére.

III. díjazásban részesült a Dr. Bata Zrt., HERBANOPLEX CP gyógynövény alapanyagot is tartalmazó összetett takarmány, baromfiak számára termékével. A HERBANOPLEX CP gyógynövény alapanyagot, jelentős immunstimuláló és antioxidáns hatással bíró búzacsíra – valamint nyugtató, emésztést elősegítő komlóőrleményt tartalmazó összetett takarmány, a broilerhizlalás során jelentkező stresszhatások következményeként jelentkező gazdasági kár mérséklésére. A baromfihizlalás során fellépő hiányosságok következtében jelentkező stresszhatások (tartás, takarmányozás, életkor, hajtatott fajlagos hozamnövekedés, immunrendszer gyengülése stb.) hozzájárulnak az emésztőtraktus bélflóra-egyensúlyának felborulásához. Ennek következtében teret nyernek a fakultatív pathogén mikroorganizmusok és emésztőszervi megbetegedések alakulhatnak ki. Különösen nagy kárt okozó forma a Clostridium perfringens A és C okozta csirkék és pulykák fertőző elhalásos bélgyulladása (Necrotic Enteritis). A HERBANOPLEX CP növényi alkotói természetes egyensúlyban tartják a bélflórát, ugyanakkor táplálják a bélhámot, és ezáltal segítik a tápanyagok hatékonyabb felszívódását, valamint immunstimuláló hatásuknak köszönhetően javítják a szervezet ellenálló képességét.


Antal Gábor, a szervező Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója (balról), és Vajas Balázs a Dr. Bata Zrt. kereskedelmi igazgatója (jobbról)

III. díjat kapott az Alltech Hungary Kft., Rumagen termékével. Minél kevesebb fehérjével, minél kevesebb abrakkal és minél több tömegtakarmánnyal, a lehetőségekhez képest legegészségesebben és legtermészetesebben takarmányozva, a leghosszabb hasznos élettartamot elérni teheneinkkel. A Rumagen egy lassú felszabadulású nitrogénforrás és egy kitűnően emészthető mikrobafehérje-forrás kombinációja. A mikrobafehérje-rész takarmányozási sikere az, hogy aminosav-összetétele 93%-ban megegyezik a szarvasmarha számára legjobban hasznosítható baktériumfehérje aminosav-összetételével. A Rumagen a bendőbaktériumok fokozott bendőbeli elszaporodásához biztosít tápanyagot. A bendőbaktériumok nagyobb mennyisége sokkal nagyobb hatásfokkal bontja a bevitt rostot és a keményítőt, ezáltal több energiát biztosítva a tejtermeléshez illetve a baktériumok szaporodásához. Kevesebb fehérjehordozó abraktakarmánnyal, ezáltal kevesebb összes abrakkal tudunk adagot összeállítani a teheneinknek. A fennmaradó szárazanyag-igényt tömegtakarmánnyal pótoljuk. Ezáltal javul az abrak: tömegtakarmány arány, egészségesebb lesz a bendő. Javul a takarmány-értékesülés, csökken a tej előállítási költsége. Ennek eredményeként ugyanazt a tejmennyiséget kevesebb fehérjével (g/nap/állat), vagy ugyanazon fehérjemennyiséggel több tejet tudunk előállítani. Ez a csökkentett fehérjemennyiség pozitív hatással van az állat általános egészségi állapotára, és a szaporodásbiológiára is.

 

Elismerő oklevélben részesült: Pro-Feed Kft., Agrofeed Kft., FHP AGROHÁZ Kft., Europharmavet Állategészségügyi és Takarmánykereskedelmi Kft., ADEXGO Kft., Organit Kft.

Agrárinformatika, tartástechnológia, állategészségügy, szaporodásbiológia témakörben a zsűri az alábbi díjakat adta át:

I. díjat kapott a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete, SMS alapú termékazonosító rendszerével. Az egyesület az őshonos magyar szürke szarvasmarha tenyésztését felügyelő és irányító civil szakmai szervezet. Az egyesületnek köszönhető, hogy a majdnem kihalt magyar szürkemarha állományának létszáma, a fajta értékeinek megőrzése mellett az elmúlt húsz évben töretlenül ívelt fölfelé. Egyre több fogyasztó keresi a szürkemarhából készített termékeket. Az élénkülő keresletet felismerték a csalók is, akik hamisított hússal jelennek meg a piacon. Ennek kiküszöbölésére az egyesület több évig tartó fejlesztéssel kidolgozott egy hazánkban egyedülálló SMS alapú nyomonkövetési rendszert.


Dr. Bodó Imre professzor a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének örökös tiszteletbeli elnöke az I. díjjal

Lényege, hogy a megvásárolt terméken feltüntetett egyedi azonosító (ENAR szám) alapján egy SMS-küldéssel lekérdezhető a termék eredete egészen addig, mely egyedből, mikor és hol készítették azt. A magyar szürke hús egyebek mellett ennek köszönhetően is elnyerte a kék-sárga színű EU földrajzi árujelzőt, amely a legmagasabb szintű oltalmat jelenti egy uniós tagország termékének. A díj odaítélésével a zsűri az egyesület kiváló szakmai munkáját ismerte el.

II. díjban részesült a BOSMARK Kft., Laktivátor ivarzásmegfigyelő rendszer – szaporodásbiológiai programjával. A Laktivátor ivarzásmegfigyelő rendszer sikere egy olyan szaporodásbiológiai programban rejlik, melynek segítségével összhangot teremthetünk a technológiai, biológiai és munkaszervezési tényezők között. A Laktivátor egész nap, folyamatosan regisztrálja a tehenek mozgását és minden két órában elmenti az állatok mozgására vonatkozó adatokat. Az aktuális mozgás-aktivitás adatokat a rendszer, a tehén saját előző napi azonos időszakban mért mozgás-aktivitás értékeivel hasonlítja össze.


Kovács Gyula, a Bosmark Kft. cégvezetője a II. díjjal

Amikor a jelenlegi mozgás-aktivitás értékek az előző periódus átlagához képest megemelkednek, akkor a felhasználó egy figyelmeztető, majd riasztási üzenetet kap. A Laktivátor az optimális inszeminálási időpont megjelölésével órára pontosan meghatározza, hogy az első ivarzási jelek felbukkanása óta mennyi idő telt el. Ez az adatközlés azért nagyon fontos – és ez a tulajdonság egyedülálló a piacon –, mert a tehenek optimális inszeminálási időpontja az első ivarzási jelek felbukkanásától számított 5–17 óra között van, és ahhoz, hogy biológiailag a tehén vemhesülése a legbiztosabb legyen, ebben az időpontban kell termékenyíteni. A Laktivátor használatával kiválóan nyomon követhetők a csendes ivarzó tehenek is, ezenkívül kiválóan jelzi és regisztrálja az éjszakai ivarzókat is, amikor a tejtermelő telepen ivarzásmegfigyelés nem történik. A nyári hőstresszes időszakban ez különösen kulcsfontosságú, hiszen a nagy melegben összeállt  állomány napközben szinte semmilyen ivarzási jelet nem mutat, azonban éjszaka, amikor enyhül az idő és csökken a hőmérséklet, a tehenek is aktívabbak lesznek. Mivel a rendszer az üszők, tehenek adatainak kétóránként összegyűjtött „csomagját” hasonlítja össze az állat előző napjainak ugyanazon két órájában kalkulált értékeivel, a rostán 90%-os biztonsággal minden ivarzó fennakad a rendkívül pontos adatoknak köszönhetően. Az ivarzásmegfigyelő Laktivátor kompatibilis minden fejőrendszerrel, többféle állatazonosítási lehetőséget kínál (fejőház, tehénistálló, üszőistálló), nincs interferencia, bővíthető tejmérőkkel, válogatókapukkal, fejőházi érintő képernyővel. Az internet segítségével a felhasználó azonnal értesítést kaphat az ivarzó egyedekről a telefonjára is akár, vagy a világ bármelyik pontjáról ránézhet az éppen aktuális adatokra. Mivel a Laktivátor a mozgás-aktivitás változását méri, ezért akkor is figyelmeztet, ha beteg, sánta egyed van az állományban, így elég idő áll a rendelkezésre, hogy még a betegség kezdeti szakaszában avatkozzunk be.

A 2013. évben a Bosmark Kft. által ajánlott szaporodásbiológiai program segítségével közel 100 tejtermelő üzem készül szaporodásbiológiai helyzetén javítani és az alkalmazott technológiáján korszerűsíteni. A ma Magyarországon ivarzásmegfigyelő rendszert használó gazdaságok közül ez a szám a Bosmark Kft. tekintetében 35%-os piaci jelenlétet mutat.

III. díjjal jutalmazta a zsűri a BÓLY Zrt. „Természeti erőforrás-gazdálkodás a Csípőteleki tejtermelésben” című pályamunkáját. A csípőteleki „tejút” elismerésében visszaigazolni látszik a bólyiak azon szlogenje, hogy „A törődés a földeken kezdődik” és ezúttal a „tejút” végén fejeződik be, ahol megjelenik a kiváló minőségű csípőteleki Mizo-tej.

Nem a telep méretét, az állomány teljesítményét vagy a működés hatékonyságát, hanem ennél sokkal többet, a telep „kisugárzását” díjazták a bírálók! Csípőtelek ugyanis korszerű szemléletet, modern állattenyésztési kultúrát, kiemelkedő szakmai műveltséget, költséghatékony megoldásokat, kreativitást, világszínvonalú megoldásokat sugall, ezzel is mintát adva más hazai gazdálkodóknak. Elért eredményeiket szakmai napokon, tanfolyamokon ismertetik meg a szakmai érdeklődőkkel, nem kis időt, és energiát szánva erre a tevékenységre a mindennapi teendőik mellett.

Elismerő oklevélben részesült: Dairy Service Kft., SCHAUER Agrotonic GmbH, PROVIMI Hungary Zrt., Aliter-P Kft., FIX NET Kft., TOPIGS Danubia Kft., AXIÁL Kft., Lochner Vagyonvédelmi, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

-an-

További anyagok a díjazott termékekről bővebben

Díjazott tenyésztőkről, tenyészállatokról bővebben

Képek a XX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokról

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?