Ahol családtagnak számítanak a gépek

Agro Napló
Immáron negyedszázada annak, hogy Flier János gazdálkodásba fogott a Fejér megyei Felcsúton. A minőségi munkához minőségi gépek is kellenek, s hogy a mind többet tudó technika ma a kezdetekhez képest másfajta gazdálkodó szemléletet vár el, az is kiderül a gazdával való beszélgetésből.

Flier Jánosék ma már 600 ha-on gazdálkodnak, a művelt terület fele saját tulajdonuk, a másik része bérlemény. Mostanra jutottak el odáig, hogy két családi gazdaság is alakult erre a területre, egy-egy alkalmazottal együttműködve dolgozik a két vállalkozás. Mintegy 200 ha állami földre pályáztak, s azt sikeresen elnyerve belevágtak a kötelezettségként előírt állattenyésztésbe is. Ma 140-es marhaállományuk van, s az állattartó telepek korszerűsítésére vonatkozó ÁTK 4-nek megfelelően ez idő tájt folynak az előírás szerinti építések. Egy éve annak, hogy árverésen vették a 100 kg körüli választási borjúkat, és azokat nevelgetik – gyönyörű az állomány most, ők pedig minden szempontból eleget tettek a pályázatban vállalt kötelezettségeiknek.

A gazdaságban eddig 3-4 főnövénnyel foglalkoztak (búza, kukorica, napraforgó) és pár éve bekerült ebbe a szortimentbe a repce is. Gépparkjukat igyekeznek folyamatosan fejleszteni, annak érdekében is, hogy minél kevesebb ideig tartson a kritikus időszakokban az elvégzendő munka. A gépvásárlásnál körültekintően járnak el, minden gép- és eszközberuházásuk az Axiáltól történő vásárlást jelenti. Három Fendt erőgépük mellé a közeljövőben társul egy Tucano 450-es, arra cserélik a 14 éves kombájnjukat – remélve, hogy az új munkaeszköz hatékonyabban végzi majd az aratási munkálatokat. Bíznak az idei jó termésben, és az eredményes gazdálkodásban. A Horsch három eszközzel képviselteti magát a munkaeszközeik sorában: egy 3 méteres MT Tiger, egy 4 méteres Pronto DC és az idei beszerzésű 8 soros Maestro 8.75 CC kukorica vetőgép erősíti a korszerű technikát. Ez a vetőgép már a csúcskategóriát képviseli, s ugyan voltak apróbb beállítási problémáik, de mindent sikerül megoldani, így igencsak hatékonyan tudnak vele vetni.

 

A valódi 21. századi technikát képviselő Maestro E-manager vezérléssel felszerelt gépnél az emelés/süllyesztés hidraulikus műveletei külön szerelés nélkül valósíthatók meg. A további hidraulikus funkciók, mint a „fel-/lehajtás” vagy a „nyomkijelölés” csak akkor lehetségesek, ha az alapgépet a vontatóhoz kapcsolták. A gépet kétféleképpen lehet üzemeltetni, vagy a saját monitorán keresztül, vagy egy ISO-busszal felszerelt vontatóhoz csatlakoztatva, minden funkció azonnal használható a szoftverbetöltést követően. Az E-manager rendszerrel felszerelt gépeken a hidraulikus funkciókat a vezérlés menüjéből lehet kiválasztani, ezért annak mindig csatlakoznia kell a vontató elektromos rendszeréhez.

 

A szilárdműtrágya-szóró berendezés 2800 l térfogatú műtrágyatartályból, az ejtőzsilipes adagolókészülékből, egy befúvóból, a tömlővel bekötött elosztótoronyból és a vetőegységeken lévő műtrágyacsoroszlyából áll. A ventilátort közvetlenül a traktor hidraulikája hajtja meg, a fordulatszám szabályozásához a traktor áramlásszabályozó szelepét használjuk. A műtrágya ventilátora akár egy kardántengelyes szivattyúval is meghajtható. Szilárdműtrágya-szóróberendezéssel a vetéssel egyidejűleg kijuttatott műtrágyát oldalra, a vetőmagtól 6 cm-es távolságba teszik. A műtrágya helyezhető a magokkal azonos magasságba vagy a vetésnél 33 vagy 60 mm-rel mélyebbre is. A műtrágyacsoroszlyák rugós biztosítással rendelkeznek, és ha kövekkel találkoznak, felfele kitérnek. A műtrágya mellett lehetőség van mikrogranulátum, vagy starter műtrágya kijuttatására is, ami közvetlenül a mag mellé, a vetőárokba kerül. A mikrogranulátumnak is mint a műtrágyának központi tartálya van, ennek térfogata 200 l, bele is fért több mint 200 kg. A vetésmélység 12 fokozatban 1,5-től 9 cm-ig állítható.

 

Ezzel az új vetőgéppel Flierék meg tudják valósítani a megnövekedett területen azt, hogy időben is beleférjenek az egy-két hetes vetési időszakba, kihasználva a jó idő előnyeit. Amikor úgy határoztak, hogy egy nagyobb teljesítményű vetőgépet vesznek, több mint egy évig nézelődtek, mire a végső döntést meghozták. Kiállításokra, szántóföldi bemutatókra jártak, s bár a jó vetőgépek választéka nem túl nagy, de a kínálatból a legjobbat szerették volna. Amikor kaptak tavaly egy bemutató gépet az Axiáltól, és a Maestrót a saját területükön is ki tudták próbálni, az el is döntötte a végső választást. A robosztus gép mellett letett voksnál, és a 2-3 éve megvett Tigernél is szempont volt a döntés meghozatalakor, hogy azzal is spórolnak, hogy kevesebbszer mennek rá a földekre. A Tigerrel tavaly ősszel megmunkálták a földeket – kipróbálták egy 20 ha-os napraforgótáblán és egy ugyanakkora felületű kukoricatáblán, miként is megy a mulcsvetés a géppel. Igen jó tapasztalatokat szereztek, főleg a dombos területeken, ahol az erózió is közrejátszik. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyszerűen lehet használni a Maestro vetőgépet közvetlenül a Tiger után, direkt mulcsra való vetésre.

Kiváló tapasztalataik vannak az erózió megfogására vonatkozóan is, a talaj megtartja a vizet, és mivel a vetőgép csoroszlyái 150–300 kg nyomással terhelhetők, az esetlegesen megkeményedett talajba is lehet vele vetni a magot: az szépen kikel. Nagy előnye továbbá a Maestrónak, hogy jó beállítás mellett nagy sebességgel lehet vetni vele. A beállításra igencsak oda kell figyelni, de ebben kiváló partner az Axiál. Szakembereik az érzékeny beállítások szükségességét szem előtt tartva a legprecízebb finomításig végzik a hézagolás, levegőadagolás korrekcióit. Odafigyeléssel a gyár által megadott paramétereken lehet vetni. Ha erre valaki nem vigyáz kellően, avagy elhanyagolja a beállításokat, akkor pillanatok alatt kárt tud okozni, mert a vetőgép teljesítménye óránként 5–8 ha – a sebességtől és a talajtól függően.

A gazda tapasztalatai szerint – ők maguk 10–16 km/óra sebességgel vetettek – a vetőgép munkája nem függ a talajhajtástól, mert minden elektronikusan működik rajta, komputer vezérli, és a menetsebességtől függően adagolja a magot. A radarnak köszönhetően a szlipet, amit a gumi és a talaj kapcsolata ad nagy sebességnél, a vetőgép tulajdonképpen kiküszöböli. Az igen nagy sebességnél a rázkódáskor a mag nem mindig oda esik, ahova a komputer szánja, ezért 1–2%-os különbség lehet ebből adódóan a vetésben a jó beállítás mellett is.

Flier gazda megerősíti azt a véleményét, hogy mindenképpen nagyon oda kell figyelni a beállításokra. A nagy teljesítmény mellett – mivel egy menetben szórja a vetőmagot és a műtrágyát illetve a mikrogranulátumot – sokat lehet veszíteni egy nem megfelelő beállítás miatt! Üzemanyag-fogyasztásban 3–4 literes hektáronkénti adataik vannak, attól függően, hogy milyen kemény a talaj, hogy éppen mulcsba vagy hagyományosan művelt talajba vetnek. Minél nagyobb talajnyomást állítanak, annál nagyobb LE szükséges hozzá – de nem is érdemes kisebb erőgéppel kezdeni, mert maga a munkaeszköz 67 mázsa, tehát komoly gép szükséges a mozgatásához. Náluk a 180 LE-s Fendt 716-os mozgatja a Maestrót, de az igény attól is függ, hogy milyenek a talajviszonyok, mert húzták ők már a 360 LE-s Fendt-tel is.


 

Ez a gép még nagyon új az Axiál palettáján, tavaly még csak a prototípus mutatkozott be a felcsúti gazdaságban. A megtapasztalt apróbb korrigálandó dolgok között szerepelt például az, hogy a vetőgép nyomában nehezen kelt a vetőmag – de dupla kerék felszereléssel kiküszöbölték ezt a hibát. Ebből a vadonatúj gépből az országban sem sok van. Flierékhez is jönnek a környékbéli gazdálkodók az új jövevény megismerésére. Az elején volt egy elektromotor garanciális cseréje, azóta gond nélkül működik.

Az Axiállal való kapcsolatuk hosszabb időre nyúlik vissza, hiszen minden gépüket tőlük vásárolták, és elégedettek a cég szerviz- és alkatrész hátterével. Pontosak, gyorsak, és a gazda szerint a lassan monopolhelyzetüket is annak köszönhetik, hogy a cég munka-társai egyenként is a cég szellemében képviselik az Axiált. Van olyan alkalmazott, akivel már két évtizede áll munkakapcsolatban Flier gazda, s ebből is látszik, hogy az Axiál megbecsüli a jó szakembereit, vagyis humán vonalon is a minőséget képviselik. Flierék minden új gép vásárlásakor élnek az Axiál kínálta lehetőséggel, és részt vesz az ifjabb gazda, vagy egy alkalmazott a bajai tanfolyamon. Oda kell figyelni ezekre a nagy értékű gépekre, mert lassan olyan technikát üzemeltetnek a gazdák, amelyhez már elengedhetetlen az egyetemi végzettség.

 

A közel huszonöt éve működő gazdaság indulását megelőzően Flier János többször járt Németországban, ahol azt tapasztalta, hogy a kevés földön is tisztességesen meg tud élni a gazdálkodó. Amikor a rendszerváltáskor döntenie kellett, hogy merre lépjen, milyen irányban is induljon el, a mezőgazdaság mellé tette le a voksát. Korábban az iparban dolgozva kiegészítő tevékenységként már a föld adta számára a munka másik felét, hiszen a családnak a génjeiben van a gazdálkodás. A gyermekeiket is ezért terelgette a mezőgazdaság felé. A család egészében is arra koncentrál, hogy fejlesszék a gazdaságot, úgy terveznek, hogy az hosszú távon is generációk megélhetését szolgálja és biztosítsa.

A rendszerváltás után ugyan voltak olyan hangok, hogy nem kell a föld senkinek, mert sokat kell kapálni – mára meg úgy alakult, hogy majd' mindenki gazdálkodó akar lenni. A földművelés ma sem könnyű munka, csak egyszerűbb és gyorsabb a technikának köszönhetően. De akármilyen modern is egy gép, egész nap azon ülni komoly munka, és a mezőgazdaságban magára hagyni sem a földet, sem az állatot nem lehet. Akinek van tapasztalata a húsz–harminc évvel ezelőtti eszközökkel való munkával, az tudja csak igazán értékelni az új technikát és technológiát.

Az aktuális agrárhelyzetről szólva a Maestro tulajdonosa üdvözli a családi gazdaságok előtérbe helyezését, és fontosnak ítéli azt is, hogy a családok olyan környezetben éljenek, illetve a gyerekek olyan közegben nőljenek fel, ami hosszú távon is perspektívát jelent. A Lajtán túl megérdemelt tisztelet övezi azokat, akik az élelmiszert előállítják. Most még ugyan nem igazán érzékelhető, hogy Magyarországon is kellő megbecsülésben lenne részük a gazdálkodóknak, de a jövő mindenképpen arról is kell szóljon, hogy az értékeket tudjuk a helyükön kezelni. Ezt pedig a neveléssel, a munka megbecsülésével kell kezdeni. A jövőben pedig már egy új generáció, a „diplomás gazda” lesz az, aki kiemelt szerephez kell jusson a hazai társadalomban – ahogy azt a külföldi példák is jelzik. A minőségi képzéssel bíró gazdák pedig a technika megválasztásában is a legjobbra törekszenek majd, és azokkal a cégekkel keresik a kapcsolatot, ahol biztonságos és hiteles szakmai tudású háttér áll a forgalmazott gépek mögött – ahogy az Axiálnál.

-Keresztes-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Precízebb, biztonságosabb vetés

Precízebb, biztonságosabb vetés

Egyre több helyen lehet olvasni, hogy a termőtalajok mennyire le vannak romolva. Amennyiben a romlás, rombolás tovább folytatódik, akkor belátható idő...

Talajművelés – No-till vetés

Talajművelés – No-till vetés

A korábban elvetett őszi kalászosok már szépen sorolnak. Azonban újra hallani már különböző régiókból, hogy jöhetne csapadék, hogy biztonságosan kikel...

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanya...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!