2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

IKR gépflotta-felvonulás Bábolnán

Agro Napló
Az ágazat egyik legsikeresebb megatalálkozóján, a Bábolnai Gazdanapok rendezvényei sorában vonultatta fel az IKR Zrt. szántóföldi program keretében az aktuális tavaszi munkák gépeit és gépkapcsolásait. A korszerű technika húsznál is több szereplőjének nagy sikerű bemutatkozásáról Villám Ferenc munka- és célgépágazati igazgató számol be az Agro Napló olvasóinak.

A májusi gépdemonstráció javarészt a tavaszi művelési eszközök, illetve a tavaszi munkafolyamatokhoz rendelhető gépek bemutatásáról szólt. New Holland erőgépeink sorában felvonultattuk a teljes kínálatot – szerephez jutott a legkisebbtől a legnagyobb, T8.390-as típusig minden traktorunk. Az IKR palettáján ez képviseli a legnagyobb erőgépet, amely még nem gömbcsuklós. Több talajművelő eszközzel is ment a traktor, bemutatva azok egyre bővülő kínálatát – s némelyikük ugyan nem feltétlenül a tavaszi talajműveléshez kapcsolódik, de mint újdonság, lehetőséget kapott a bemutatkozásra.

Az idei év kiemelkedő nóvumát a zöldtakarmány-betakarítás gépei között mutattuk be. Egy hatméteres fűkasza-kombinációval kezdtünk: a T7-es sorozat 235-ös traktorára front- és hátsó függesztésre helyezett munkagépszerelvény bemutatásával. A KUHN szársértős kaszák a csúcskategóriát képviselik a kínálatunkban, a liftcontrol rendszer a munkagép talajkövetését segíti.


Kuhn FC szársértős kaszakombináció

A tavaszi tápanyag-visszapótlás gépeként mutattunk be egy KUHN Axis20.1Q típusú függesztett műtrágyaszórót szállító kocsival – ez egy quantum elektronikával szerelt műtrágyaszóró.

A talajművelő eszközök sorát képviselte a STROM Ecoland, amely 4–5–6 méteres változatban gyártott nehéz kultivátort a gyakorlati bemutatón túl az álló bemutatón is láthattak a gazdák. Az IKR egyik legnépszerűbb művelő eszköze egy többfunkciós gép, amelyet nyáron és ősszel is lehet használni. A nagy területteljesítményre való képessége a nagygazdaságok igényeit szolgálja ki leginkább, ahol a négy sorban elhelyezett 15 kapával felszerelt munkagép 35 cm-es munkamélységben bizonyíthat, kiemelkedően jó rögtörő hatás mellett.

A STROM Atlas elnevezésű gépről bővebben is esett szó: a sokoldalú, 620-as átmérőjű tárcsával dolgozó gép igen nagy tömegű, a speciális tárcsalapok egyedi biztosítással, és egyedi függesztéssel vannak a gerendelyre szerelve, így tudják a maximális 18 cm-es művelési mélységet produkálni. Ez a magyarázata annak, hogy ezt a gépet akár őszi talajműveléshez is lehet használni, de napraforgó tárcsázásához is – szemben a többi konkurens rövid tárcsával, és a másféle kialakítással. Az Atlas éppúgy használható tarlóápoló eszközként, mint szántáselmunkálásra, s az optimális teljesítményt 12 km/h sebességnél bizonyítja.


Kuhn GA 6002 rendterítő munka közben

A gépbemutató szereplője volt a KUHN Cultimer nevű nehézkultivátora is, amelyet a gazdák már sokhelyütt láthatták, hiszen országszerte több ilyen eszköz dolgozik már a földeken. A népszerű, 3–3,5–4 méteres kategóriában elérhető függesztett négyméteres Cultimer kapatestei három sorban helyezkednek el.

A vetőgépek sorát a tavaszi munkákat bemutatva egy KUHN Maxima-6 szemenkénti vetőgép képviselte, amelyre egy 1350 literes műtrágyatartályt szereltek. A hatalmas tartállyal rendelkező gép a korábbi felszereltségéhez képest az igények szerint változott: egyre több műtrágyát akar mindenki egy menetben kijuttatni, és ez már a hatalmas tartálymérettel megvalósulhat.

 

A Bábolnai Napok legnagyobb újdonságaként vonulhatott fel a KINZE 3600-as 12 soros szemenkénti vetőgépe, amely elnyerte a nívós nagydíjas termék címet az idei rendezvényen. Ez a gép akár vissza is állíthatja a megbomlott egyensúlyt a szemenkénti vetőgépek piacán, mert a KINZE  – a speciális gépek gyártásával és előállításával foglalkozva – olyan műszaki tartalommal rendelkező gyártmányokat fejleszt, amelyek közel azonos, olykor azonban még alacsonyabb áron is elérhetők a nagy konkurens gyártó termékeinél. Komoly elvárásként fogalmazódik meg a szállítási normáknak megfelelő helyzet lehető legegyszerűbb elérése: a KINZE-nél ez úgy oldható meg, hogy rendelkezik egy központi fordító oszloppal, ami körül gyakorlatilag hidraulikusan el lehet fordítani ezt a 12 soros vetőgépet – mindössze ötmásodperces munkafolyamattal. A 9 m-esnél is szélesebb munkahelyzetből ilyen rövid idő alatt 3 m-es helyzetbe fordító hidraulika az értékesítés leglátványosabb érveként jeleníthető meg.

 

A permetezőgépek bemutatkozása a teljes kínálat mindhárom kategóriáját lefedte. Idén az IKR legnagyobb darabszámban eladott vontatott permetezője a HARDI Navigator – az első félévben értékesített közel 60 permetező mintegy fele számban a Navigatort jelentette, köszönhetően a nagyon jó gyári akciónak.

A telt lelátók előtt zajló technika felvonulását két önjáró gép zárta. A HARDI Alfa önjáró permetezőgépe 4100 literes tartállyal rendelkezik, 24 méteres légzsákos kerettel dolgozik, és tavaly éppen egy esztendeje Bábolna különdíjasaként mutatkozott be, s azóta is bizonyít.

A HAGIE amerikai önjáró eszközhordozó ezúttal nem permetezőgépként jelent meg. A permetezőkeretet leszerelték, és egy NTB tárcsás tápkultivátort helyeztek a helyére. Ez a 12 soros kultivátor már a magasabbra nőtt növényi kultúrákban, fejlettebb kukoricában vagy napraforgóban is tud tápanyag-visszapótlást végezni, ott, ahol már semmilyen más konkurens nem tudja ezt a műveletet megoldani. Mindezt 25 km/h sebességgel hajtja végre.


Hagie STS eszközhordozó a 12 soros NTB tápkultivátorral

A gépkavalkád idei bemutatója színvonalához illően kamerák és óriás kivetítők gondoskodtak arról, hogy senki ne maradjon le a technikai bemutató igazán parádés műsoráról. Elmondhatjuk, hogy bizony a bábolnai IKR bemutató ezúttal is „jó mulatság, férfimunka volt”.

-Keresztes-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!