Innovatív termékpaletta a valós élet körülményei között - Bayer Légyott 2013.

Agro Napló
Idén júniusban már öt helyszínen várta az érdeklődőket a tradicionális Bayer Légyott rendezvénysorozat. Az esős időjárás nem kedvezett az eseményeknek, egyedül a Pápa melletti nagyacsádi helyszínen, a Maghozó Kft. gazdaságában „úszták meg szárazon” az érdeklődők. Minden évben újabb helyek és más-más szakmai üzenetek jellemzik a Légyottokat, ahol az őszi búza, kukorica-, repce- és napraforgó kultúrák növényvédelmi megoldásai tekinthetők meg nagyobb méretű parcellákon.

Idén 150 éves a Bayer

Az idei év üzenete az innováció és a változás, mely a fennállásának 150 éves évfordulóját ünneplő Bayer Csoport sikerének kulcsát jelenti. A kicsi, bár innovatív festőanyaggyárként indult német cég mára több mint 110 000 munkatársat foglalkoztató, globális nagyvállalattá nőtte ki magát. A Bayer termékek mára szinte nélkülözhetetlenné váltak a mindennapi életben, példa erre az 1899-ben forgalomba került Aspirin™ fájdalomcsillapító, amely a mai napig a Bayer vezető terméke. A Bayer kutatásai a humán és az állatgyógyászati vonalon kívül a mezőgazdaságban is jelentősek. Az első áttörési pont a világ első szintetikus rovarölő szere, a gyapjaslepkék elleni védekezésben hatékony Antinonnin 1892-es piacra dobása volt. A Bayer CropScience mára vezető szerepet tölt be a növényvédő szerek piacán. A siker alapja itt is az innováció – ez pedig nem csupán a fenntartható megoldást kínáló hagyományos és biológiai növényvédő szerekre, hanem a kiváló minőségű vetőmagokra is érvényes.

 

Az innováció bizonyítékai

Évről évre megtapasztalhatjuk a Bayer Légyottok alkalmával, hogy a kiváló minőségű, innovatív termékek otthonra találtak a magyar agráriumban, köszönhetően az immáron 10 éve stabil csapattal dolgozó magyarországi cégnek!

 

Két év – két új készítmény a kalászos gombaölő piacon

Nagy kihívás a gombák rezisztenciája elleni harc, melyhez egyre újabb készítményekre van szükség. Tizenöt év után az egyik legnépszerűbb kalászos gombaölő készítményét, a Falcont a Bayer megújította. A FALCON PRO készítménybe a triadimenol helyébe a korszerű protiokonazol került, ezáltal a Falcon kiváló tulajdonságai megmaradtak, de erősítés érkezett a fuzáriózis elleni hatás, a hatásbiztonság és a hatástartam területén. A más hatóanyag-összetétel miatt a kijuttatandó dózis 0,2 l/ha-ral magasabb, mint elődjéé. A bemutató parcellán a betegségek elleni legütősebb megoldást a lombvédelemre 0,8 l/ha mennyiségű Falcon Pro és a kalászvédelemre 1 l/ha dózisban kijuttatott Prosaro jelentette. A PROSARO készítmény egyébként a Bayer fuzárium specialistája, alkalmazása elsősorban a búzát intenzíven termesztők számára ajánlott. A hatóanyagok együttműködése rugalmasabb kijuttatási időt biztosít, hosszabb védekezési periódust garantál.

A 2012-es év újdonsága, a ZANTARA nevű készítmény. A bixafén és a tebukonazol hatóanyagú szer nem csak a levélbetegségek ellen hatékony, hanem termésfokozásra is kiváló. A bixafén ugyanis a levelek vitalitását fokozza, növeli a fotoszintézis és a légzés intenzitását, sőt a zöldítő hatás mellett a zászlóslevelek hossza és szélessége is nőhet. Az élettani hatások, a jobb stressztűrés és fokozott asszimiláció eredményeként nőhet a kalászonkénti szemszám és az ezerszemsúly, mindez nagyobb és jobb minőségű termést eredményezhet a gazdának.

A jövő év újdonságát is megtekinthették a gazdák, mégpedig a kalászos gyomirtó szerek piacáról. Láthattuk, hogy hogyan vizsgázott a kétszikűek rezisztenciája elleni küzdelem jegyében megalkotott HUSZÁR AKTÍV gyomirtó szer. A két hatóanyagot tartalmazó készítmény itt Nagyacsádon a violával erősen fertőzött parcellán mutatta meg kiváló hatékonyságát. A készítmény várhatóan 2014-től áll majd a gazdák rendelkezésére.


A Huszár aktív gyomirtó szer a violával erősen fertőzött területen bizonyított

 

A Bayer Légyottok egyik meghatározó része a kukorica gyomirtási bemutató

A Bayer Légyott mind az öt helyszínén azonos kukorica gyomirtási technológiát alkalmaztak, a tapasztalatokról Rikk István kukorica és napraforgó marketing menedzsert kérdeztük.

Bárhol az országban, bármilyen gyomosodási problémára tudunk hatékony megoldást biztosítani a Bayer CropScience korszerű termékeivel, a kukorica kelése előtt és után alkalmazható komplett technológiai megoldásaival.

Az összes kezelésnél megfigyelhető, hogy eltérő hatóanyagú, más kémiai szercsoportba tartozó, akár messze eltérő hatásmódú szereket juttattunk ki vagy tankkombinációban, vagy egymást követő kezeléssel, melyek által a rezisztenciavédelem alapjait biztosítottuk.

A kukoricának tavasszal viszonylag lassú a kezdeti fejlődése, emiatt a gyomokkal szemben hátrányban van. A korai gyomosodás még akkor is mérhető termésveszteséget okozhat, ha később tökéletesen sikerül a kezelés. Ha viszont a kezelés után hulló csapadék miatti kései gyomosodás lép fel, hasonló mértékű termésveszteség lehet az eredmény. Ráadásul alkalmazkodni kell még a változó időjárási körülményekhez is, ezért többféle megoldás szükséges a kukorica sikeres gyomirtásához.

Az idei év időjárási sajátosságai között a már jól bevált Bayer talajherbicidek, a Merlin flexx és az Adengo nagyon jó talajon keresztüli hatástartamot biztosítottak, és kiválóan működtek mind a preemergens, mind a korai posztemergens kijuttatásban. De a régi Merlinhez képest az Adengo (az izoxaflutol az új tienkarbazon-metil hatóanyaggal kiegészítve), a magról kelő gyomnövény elleni hatásban jelentős előnyt mutat például a szuláklevelű keserűfű valamint az egyszikűek ellen.

A posztemergens kezeléseknél mindig az a dilemma, hogy mikor juttassák ki. Ha túl későn, akkor addigra a korai gyomkonkurencia akkor is mérhető termésveszteséget fog okozni, ha a kezelés 100%-os gyomirtó hatást tud elérni. Ha túl korán juttatják ki, és ilyen csapadékos idő jön, mint az idei, akkor előfordulhat, hogy a csapadék hatására újra kigyomosodik a terület és még egy posztemergens kezelést kell végezni.

Erre két megoldás van: az egyik, ha egy alapkezelés után juttatjuk ki a posztemergens készítményeinket, ami nem kerül többe, mint két posztemergens kezelés, de mindenképpen nagyobb termésbiztonságot jelent. Vagy az új Monsoon active alkalmazásával, amit optimális időzítéssel, a kukorica 5 leveles fejlettsége körül kijuttatva, még időben a gyomkonkurenciát is ki lehet iktatni. Köszönhetően a benne levő tienkarbazon-metil talajon keresztüli hatástartamának, a későbbi gyomkeléstől is megvédi a kukoricát. Ha évelő egyszikűek (fenyércirok, tarackbúza) vannak a területen, a már szintén jól bevált Monsoon mellett, a Monsoon active használata jelent hatékony megoldást.


Az új hatóanyag teljessé teszi a Monsoon active kétszikű hatásspektrumát

Azoknak a termelőknek, akik a szeles, csapadékos tavasz miatt idén esetleg megkésett kezelésre kényszerültek, jól ismert, látványos hatékonyságot mutatott az utolsó parcellában bemutatott késői Laudis kezelés a már túlfejlett gyomok ellen.

 

Nem csak a repce fontos a Bayernek, hanem a repcének is fontos a Bayer

Növényvédelem:

A repce növényvédelme sok repcetermelő tudatában szinte egybefonódott a Bayer nevével. Gombaölő szereik – a FOLICUR SOLO és a TILMOR – a repcét károsító kórokozók elleni hatásukon felül hatékonyan alkalmazhatóak a repce télállóságának fokozására és az oldalelágazások számának növelésére. A mindkét termékben megtalálható tebukonazol hatóanyag mára a repcetermesztés egyik alapkészítményévé vált. Tavasszal a repcekártevők megjelenése a felmelegedéssel együtt várható. Betelepedésük hosszan elhúzódhat és gyakran több hullámban történik. A méhek által is látogatott repcében csak olyan rovarölő hatóanyag vagy kijuttatási módszer alkalmazható, amely nem okoz kárt e hasznos szervezetekben. A BISCAYA méhveszélyesség szempontjából nem jelölésköteles készítmény, ezért akár teljes virágzásban is alkalmazható a rovarkártevők ellen. A ZOPP érésgyorsító jól időzített alkalmazásával egységesen éretté tehető az állomány. Hatáskifejtése gyors, de nem azonnali. 

A kezelést követően a növények nedvességtartalma fokozatosan csökken a betakarításhoz és tároláshoz szükséges szintre. A ZOPP kijuttatható tankkombinációban is a LAMFIX pergési veszteséget csökkentő készítménnyel, amely megakadályozza a becők betakarítás előtti felnyílását. A LAMFIX által létrehozott féligáteresztő bevonatnak köszönhetően a külső nedvességváltozás hatására nem következik be a repcebecők falának rendszeres térfogatváltozása.

Ennek köszönhetően a becők nem hasadnak szét a varratok mentén (ami a repceérés velejárója), a mechanikai hatásokra kevésbé lesznek érzékenyek, a magvak pedig kevésbé peregnek ki. A készítmény segítségével a repce érési folyamatának végén érő becők termése is betakaríthatóvá válik.

 

Repcenemesítés, kiváló hibrid portfólió:

Repcekultúrában nem elég csak a kiváló Bayeres növényvédelmi megoldásokra gondolnunk, hiszen a hatalmas piaci lehetőség a Bayert is arra sarkalta, hogy egyre intenzívebben kutasson és fejlesszen a repcenemesítés területén, s mivel a legmodernebb nemesítési eljárások kerülnek alkalmazásra, rendkívül gyors a genetikai haladás. A Bayer nemesítési programja a közép-európai körülményekhez jobban alkalmazkodó hibridekre fókuszál, elsősorban a termésmennyiségre és a magas olajtartalomra koncentrálva. A nagynevű elődök (VECTRA, ELECTRA) után egy újabb hibridgenerációval jelentkezik a Bayer. A 2012-es évben az új széria tagjai kerültek elvetésre a kísérletekben, melyet Nagyacsádon volt alkalmunk megszemlézni.

A kontinentális portfólió kiválóságai az ún. B betűs hibridek. A BELANÁT kivételesen nagy ezermagtömege tette az egyik legnagyobb terméssel rendelkező hibriddé a romániai regisztrációs kísérletekben. A BAGIRA koraisága és kiváló állóképessége alapján került kiválasztásra, a BRENTANO pedig kivételes télállóságát már bizonyította a Baltikumban is, ezt egészíti ki kiváló fejlődési erélye, melyek miatt értékes tagja lehet a hazai portfóliónak. A magyarországi regisztrációs kísérletekben két év meggyőző eredményei alapján állami elismerésben részesült a PUNCHER névre keresztelt hibrid, mely kivételesen magas olajtartalommal rendelkezik, e képességét a franciaországi kísérletekben az igen magas termésszint mellett is tudta bizonyítani. A hibrid kiváló agronómiai tulajdonságokkal rendelkezik, növényei közepes magasságúak, dőlésre nem hajlamosak és korán virágoznak. Nagyszerű kompenzáló képessége révén a stresszes, kedvezőtlen körülmények közt is megállja a helyét. A JUMPER nevű hibrid kivételes tulajdonságait csehországi eredmények igazolják. Különösen kedvező olajprofilját a feldolgozóipar is elismerte, a legmagasabb omega 3 és omega 6 zsírsav tartalmú repcének járó díjjal jutalmazta a Cseh Olajosnövénytermelők és Feldolgozók Szövetsége (SPZO) 2011-ben és 2012-ben is. Természetesen a CL technológiához alkalmas hibrid (ELMER CL) tesztelése is megkezdődött az üzemi parcellákon, miután a hibrid meggyőzően szerepelt a Cleratop-os kvalifikációs kísérletekben.


A Jumper rendkívül magas omega 3 és omega 6 zsírsav tartalmú repce

 

KÉPEK MEGTEKINTÉSE

-g.a.-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!