2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Repcevetés - fontos különbségek a részletekben

Agro Napló
A modern RAPOOL hibridek vetőmagját mind a hagyományos, mind a szemenkénti vetőgépekkel el lehet vetni. A vetés mélységét – a talajművelés és a vetés módjától függetlenül – a vetés körülményei határozzák meg. Általánosságban úgy számolhatunk, hogy a repcemag csírázásának megindulása két napot igényel, majd a csíra naponta kb. egy centimétert növekszik.


Tehát 2-3 centiméteres vetésmélységet feltételezve, ideális esetben 5 nap telik el a kelésig. A csírázás és a kelés folyamatát alapvetően befolyásolja a talajhőmérséklet, a talaj oxigéntartalma és leginkább a rendelkezésre álló talajnedvesség mennyisége. A termelőnek tehát a vetésmélység módosításával kell reagálnia a fenti tényezők megváltozására.


Szárazság esetén a talaj nedvességtartalma a korlátozó tényező, ezért ekkor érdemes a vetőmagot 1-2 centiméterrel mélyebbre, azaz 3-4 cm mélyre vetni. Túlzottan nedves talajállapot esetén az alacsony oxigénszint és a talaj lassabb felmelegedése hátráltatja a csírázást. Ilyen esetben a sekély vetés (1-2 cm) a célravezető megoldás.

Laza szerkezetű, jól feltáródó talajokon a sekélyebb talajművelés és sekélyebb vetés az előnyös. Ülepedett homoktalajokon viszont mélyebb talajmunkával és mélyebbre történő vetéssel biztosítható a csíranövény számára szükséges talajnedvesség.

Megkésett vetés esetén a tél beálltáig rendelkezésre álló hőösszeg határozza meg döntően, hogy az állomány mekkora termés elérésére lesz majd képes. Ilyenkor a fő szempont a repce gyors csírázásának elősegítése, ezért ebben az esetben célszerű a szokásosnál 1-2 centiméterrel sekélyebben vetni.




Nagyításhoz katt a képe

 

Blum Zoltán

RAPOOL Hungária Kft.

www.rapool.hu


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Aprómag vetése Horschsal

Aprómag vetése Horschsal

Az őszi vetések sok helyen igen nehézkesen haladtak, a várva várt csapadék későn érkezett, de akkor bőséggel. Ezért tapasztaljuk most tavasszal azt is...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!