Magyar szóját vásárolhat Anglia királyi udvari beszállítója

Agro Napló
Anglia egyik legjelentősebb, kifejezetten minőségi élelmiszerekkel foglalkozó kereskedelmi lánca garantáltan GMO-mentes, minőségi szójabab-beszállítókat keresve vette fel a kapcsolatot a vasvári székhelyű Karintia Kft.-vel. Bene Zoltán cégvezetőtől a részleteket is megtudtuk a látogatásról, és annak előzményeiről.

A Waitrose 1904 óta van jelen a brit piacon, mint a szigetország egyik legjelentősebb, kifejezetten minőségi élelmiszerekkel foglalkozó kereskedelmi lánca, és egyben az angol királyi család beszállítója. Ötszázalékos piaci részarányával, 37 ezer alkalmazottat foglalkoztatva jelentős bio- és konvencionális termék, illetve a legfontosabb állati eredetű termékfelvásárló.

Tizenöt tagú delegációjuk júliusban a Duna Szója Szövetség meghívására érkezett Ausztriába és Magyarországra, ahol az egyik legnagyobb, minőségi szójavetőmag-előállító vállalatánál, a KARINTIA Kft.-nél tett látogatást.


 

A vállalat 1995 óta aktívan vesz részt Európában a szántóföldi növénytermesztés termékeinek bel- és külkereskedelmében. Hazánkban idén már 40 ezer ha-t meghaladó a szója vetésterület, ugyanakkora klimatikus viszonyainknak köszönhetően lényegesen nagyobb mennyiség termesztésére is van lehetőségünk.

Mivel a világ szójatermésének nyolcvan százaléka génmódosított, méginkább felértékelődnek a génkezelésmentes termékek. Magyarország felelősségvállalása e tekintetben kiemelkedő, hiszen egyedülálló módon alaptörvényében rögzítette, hogy mindenkinek joga van a GMO-mentes termékekhez. Ez, és a nagyon szigorú hazai ellenőrzés garantálhatja, hogy továbbra is fenntarthassuk Magyarország GMO-mentes státusát.

A hazai fémzárolt szójavetőmag-forgalmazási piacon magát közel 20%-os arányban képviselő KARINTIA Kft. egyik legjelentősebb partnerénél, a Büki székhelyű Vita Kft.-nél tett látogatást az angliai delegáció. A szója termőterületek bejárásán túl a házigazda cég ügyvezetője elmondta, hogy évek óta kizárólag a KARINTIA Kft. szójafajtáit választják jelentős méretű szántóterületükre.

A Waitrose magyar szója iránti érdeklődését egyébként az indokolja, hogy a dél-amerikai régióból beszerzett szójabab minőségének garanciáját egyre nehezebben látja biztosítottnak. Ezért keresi és kutatja az újabb lehetőségeket Közép-Európában is, így lelt a KARINTIA Kft.-re is.

Magyarország elkötelezett GMO-mentessége deklarált előzményekkel bír – az idei berlini Nemzetközi Zöld Héten (IGW) Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár hét ország agrárvezetőinek képviseletében aláírta a Duna menti szójanyilatkozatot. A nemzetközi együttműködés a Duna térségi országok GMO-mentes szójatermesztését tűzte a zászlajára, amellyel a garantált minőségű fehérjenövények termesztése mellett csökkenhet a társult országok importfüggősége is.

Tavasszal a KARINTIA Kft. és a Duna Szója Szövetség is részt vett azon a magyar agrártárcánál tett látogatáson, amelyen megkapták a teljes körű és legmagasabb szakpolitikai szintű támogatást a tekintetben, hogy Magyarországon ellenőrzött körülmények között kerüljön a génkezelésmentes szójabab köztermesztésbe, és ezt követően a piacra.

A KARINTIA Kft. egyébként az ellenőrzött körülmények között, a Duna Szója Program keretében termesztett szójafajtáiból származó termésért felárat fog tudni fizetni. A brit élelmiszerlánc delegációja látogatásának köszönhetően pedig rövid időn belül akár garantált magyar alapanyagból készült termék jelenhet meg a királyi étlapon is.

-Keresztes-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!