„Ide azzal a kártyával!”

Agro Napló

A magyar agrárium szerepe az ország gazdaságában vitathatatlan. Mind a NAK, mind az OTP célja, hogy a Kamara tagjai a befizetett tagdíjért kézzelfogható szolgáltatásokat kapjanak cserébe, sőt, ezenfelül profitáljanak belőle. Ebben nyújt segítséget a most elkészült kártya, amire a Kamara minden tagja jogosult. Mire jó ez a kártya? Például különböző kedvezményeket biztosít tulajdonosának. Agrár- és vidékfejlesztési támogatások esetében az OTP gyorsított eljárásban nyújt támogatás-megelőzési, forgóeszköz-, folyószámla-, valamint beruházási, illetve fejlesztési hiteleket.


 

A két szervezet határozott célja, hogy előre és irányt mutassanak a magyar agrárium szereplőinek. A célok közösek, nem csak a bankszektor és a Kamara között. Minden mezőgazdasági szereplő profitálhat belőle – hangzik el a sajtótájékoztatón –, ha a köztestülethez tartozik. Kézzelfogható szolgáltatásokhoz juthat a tagságnak köszönhetően, ennek az előnynek a része a kamarai kártya. „Több szolgáltatást is tervezünk a kártyához – magyarázza lapunknak Győrffy Balázs, az Agrárgazdasági Kamara elnöke. – Az OTP-vel alapvetően a banki szolgáltatásokban egyeztünk meg, továbbá az ő pénzintézetük bocsátja ki a kártyát. Ezen pénzügyi szolgáltatás része a kedvezményes szolgáltatási csomag, a hitelekhez való gyorsabb és könnyebb hozzáférés, különböző kedvező adófinanszírozási feltételekkel.” De nem csak a banki szektort vonnák be a kedvezmények sorába. Mint ahogyan azt az elnök is vallja, a NAK elkötelezett támogatója a magyar élelmiszeriparnak. „Magyar emberek fogyasszanak magyar élelmiszert. – folytatja Győrffy – ehhez mi is segítséget nyújtunk azzal, hogy magyar partnert választunk a szolgáltatások terén is. Ennek első lépéseként mindenképpen a hazai cégek felé szeretnénk nyitni. A banki szolgáltatásokon túl más kedvezményekhez is keressük a partnert, jelenleg tárgyalunk különböző telekommunikációs illetve üzemanyag-beszerzéssel kapcsolatos kedvezményekről, amit a kártyatulajdonosok igénybe vehetnek. De szeretnénk bevonni a biztosítási szektort is.” A Kamara fő célja tehát, hogy a szervezet által nyújtott szolgáltatások nagyobb anyagi előnyökkel járjanak, mint a tagság díja. Nem elhanyagolható tényező, hogy a kötelező kamarai tagság a különböző piaci szektorok számára is előny: hiszen a csoport tagjai vásárlói csoport is egyben. Így a tagsághoz való hozzáférés érdemi piaci előnyt jelent a szolgáltatóknak is. „Reméljük, a kártya bevezetése még kedvezőbbé teszi a kamarai tagságot. Célunk, hogy olyan szolgáltatásokat nyújtsunk, olyan kedvezményeket kínáljunk, hogy a rejtőzködő tagokat ne nekünk kelljen keresni, hanem ők jöjjenek hozzánk, verjék az asztalt: ide nekünk azt a kártyát!”

A bankszektor is szívesen támogatja a magyar mezőgazdaságot. „Úgy gondolom, kulcskérdés a nemzetek számára, hogy el tudják látni saját népességüket élelmiszerrel és felértékelődik azon országok szerepe, amelyek képesek erre, sőt, ezenfelül kivitelre is telik. Ha egy ország erre alkalmas, akkor Magyarország az. Hiszen a terület, az éghajlat, az öntözhető területek nagysága kedvező ehhez. Olyan befektetés, mint amikor a hatvanas években valaki az energiába fektetett: az elején nem látszott, de később kiderült, mekkora üzlet.” Céljuk, hogy e tekintetben élen járjanak a bankok között, hogy a kisvállalkozók számára is elérhető segítséget nyújtsanak. Ehhez azonban korszerű, gyors megoldásokkal, szolgáltatásokkal kell támogatni az agráriumot. „Nem felejthetjük el – figyelmeztet a bankigazgató –, hogy a szektor további fejlesztéséhez körülbelül százmilliárd forintra lenne szükség. Ez pedig a bankok nélkül – még ha az állam támogatja is! – szinte kivitelezhetetlen.” Az OTP pedig a magyar mezőgazdaság első számú bankja szeretne lenni. Fontos az is, hogy nem kivételeznek: a nagy- és kisüzemeket egyaránt támogatnák.

 

Nem feledkezhetünk meg a mezőgazdasági vállalkozások pénzügyi alakulásában meghatározó szerepet betöltő Európai Unióról sem. A most aláírt együttműködés fontos része, hogy a következő, 2014–2020-as EU költségvetési periódus időszakára vonatkozó, az agráriumot, vidékfejlesztést érintő kérdésekben, operatív programok és stratégiák kidolgozásában a NAK munkáját az OTP szakmai tapasztalataival segíti. Mindemellett mindkét fél fontosnak tartja a főként fejlesztési célú beruházások sikeres megvalósítása érdekében a projektek magas szintű szakmai és pénzügyi előkészítését, és ennek érdekében kölcsönösen egyeztetnek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által felállítandó gazdatámogató és szolgáltató rendszer kialakításával és működtetésével kapcsolatban.

A kártyát először az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon mutatják be szeptemberben. Ekkorra százezer darab készülne belőle, a költségeket az OTP fedezi. Ezen a tag neve, regisztrációs száma és a legfontosabb azonosító adatai szerepelnek majd, amit egyébként minden kamarai tagnak ingyen juttatnak el.

 

Hardi Judit

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!