Gyümölcstelepítés tavasszal

Agro Napló
A gyümölcstermõ növények ültetésének két fô idõszaka van, az ôszi és a tavaszi. Általában az ôszi telepítést tartjuk kedvezõbbnek, mert: hosszabb idô áll rendelkezésünkre a növények beszerzésére, a talaj elõkészítésére és az ültetésre, a gyökeresedés hamarabb megindul tavasszal.
Természetesen az ôszi telepítés előnyei mellett hátrányok is akadnak:

nagyobb a vadkárveszély, erôs lehûlés esetén a növények kifagyhatnak, ha az ôsz és a tél csapadékszegény, a növények kiszáradhatnak.

A tavaszi ültetés viszonylag kevés előnnyel kecsegtet, hiszen:

csapadékos időjárás esetén esetleg túl későn kerül sor az ültetésre, mert nem tudunk a talajra menni, a terület előkészítésére és a megfelelő ültetési anyag beszerzésére viszonylag kevés idô áll rendelkezésünkre, ha korán tavaszodik és az időjárás szokatlanul meleg, a növények hamar kiszáradhatnak, az eredés bizonytalan, a tavasszal ültetett növényeinket is védeni kell az erdei vadak károsítása ellen.

Természetesen az előbb felsorolt előnyöket és hátrányokat elsősorban a több hektárnyi gyümölcsöst telepítőknek kell fokozottan figyelembe venniük. Esetükben, amennyiben állami támogatást kívánnak igénybe venni ültetvénylétesítéshez, meg kell felelniük a szigorú pályázati feltételeknek, az előírásokat következetesen be kell tartaniuk. A házi-és kiskertek tulajdonosai viszonylag könnyebb helyzetben vannak, mivel legtöbb esetben csak néhány gyümölcsfát, bokrot kívánnak ültetni.

Telepítés előtti munkák Néhány növény ültetésekor is készítsünk ültetési tervet. Ezen tüntessük fel a kívánt növények helyét, ügyelve arra, hogy ha „felnőnek” akkor is legyen elegendő helyük és a szomszédnak se okozzanak „fülemüle pert”.

Ha több növényt akarunk szabályos sor és tőtávra telepíteni célszerû ültetőlécet készítenünk. Ez egy 8-10 cm széles, 120-150 cm hosszú faléc, közepén és a két végén ék alakú bevágással.

Az ültetőgödrök kijelölésekor az ültetőléc középső vájatát a tô helyét jelző pálcához illesztjük, majd a léc szélső bemarásainál is leszúrunk egy-egy pálcát. Az ültetőlécet mindig azonos irányba tartsuk !

Az ültetőgödör kiásásakor a középső jelzőpálcát kihúzzuk, majd a kívánt méretû gödröt kiássuk, vagy kifúrjuk.

A gödröket ültetés előtt 1-2 hónappal ajánlott kiásni. Ezek mérete törzses fáknál 80-100× 80×80 cm, egyéb fajok esetében (például ribiszke) 60×60×60 cm. Az altalajt ne emeljük ki, csak ássuk fel.

A kiásott földet összekeverjük a tápanyagokkal (laboratóriumi talajvizsgálat hiányában gödrönként 10-15 kg szerves, és 0.5 kg vegyes mûtrágya), majd a gödröt visszatemetjük. A tényleges ültetéskor már csak akkora gödröt kell kiásnunk, hogy a gyökérzet kényelmesen elférjen a gödörben.

Az ültetési anyag beszerzése és előkészítése ültetésre Mire figyeljünk a csemete vásárlásakor?

A csemetén mindig legyen jeltábla. Ezen tüntetik fel az előállító nevét, a fajtát, az alanyt, és a minőségi osztályt.

Elsősorban a gyökérzetet vegyük alaposan szemügyre. A dús, sok hajszálgyökerû csemete még akkor is értékesebb, ha a földfeletti része egy kicsit gyengébb, szemben az erôs, de gyér gyökérzetû anyaggal.

Ha a növény kérge ráncos, hajszálgyökerei szárazon törnek, ne vegyük meg, mert az ilyen csemete egyszer már kiszáradt, eredése bizonytalan. Vásárláshoz vigyünk magunkkal csomagolóanyagot. Legjobb a mûanyag fólia, az ebbe csomagolt növény nem szárad ki. Az ültetés előtti napon, egy éjszakára állítsuk vízbe a növényeket tavaszi ültetés esetén is.

Ültetés előtt vizsgáljuk meg az ültetési anyagot. A sérült, beteg gyökérágakat távolítsuk el, a gyökérzetet enyhén metsszük vissza. Az így előkészített csemeték gyökerét mártsuk híg sárba (pépezés). E munka befejezése után kezdődhet az ültetés.

Oltványok ültetésénél a következőket tartsuk szem előtt: Az oltási helynek – a betaposás után is – a talajfelszín szintjében kell maradnia. Homoktalajon néhány centivel mélyebbre, kötött talajon pedig magasabbra ültethetünk. A magasan szemzett oltványok szemzési helye 15-20 cm-re legyen a talaj felett ! A mély ültetés gyökérfulladáshoz és alanylerúgáshoz vezethet !

Az ültetőgödrökbe kiosztott csemetékről vegyük le a jelcímkéket, mert ha ezek lecsúsznak a gyökérnyakra, és földdel betakarjuk, megfojtják az oltványt ! A tavasszal ültetett csemetéket minden esetben be kell öntözni. Egy-egy gödörre 10-15 liter vizet számítsunk. Az ültetés menete:

Ássuk ki a megfelelő méretû gödröt a tőjelző pálca helyén. Az ültetőlécet mindig ugyanabba az irányba tartva illesszük a két szélső pálcához.

Az oltványt tegyük be a gödörbe, úgy, hogy törzse az ültetőléc középső vájatában legyen. A szemzési, vagy oltási hely az uralkodó széllel szembe nézzen. Az ültetést két személy végezze. Az egyik, föl-le rázogatva tartja a csemetét, a másik pedig a földbehúzást végzi. Ha a gödör félig megtelt, a behúzott földet a gyökerek közé betapossuk, ezután teljesen betemetjük a gödröt, és körbe tapossuk.

Az eltelepített sorokat benézzük, a kilógó oltványokat taposással igazítjuk be a sorba.

A töveket kitányérozzuk, és beöntözzük.

Ha támrendszeres koronaformát fogunk kialakítani, készítsük el a támrendszert.

Ha szükséges, gondoskodjunk a vadrágás elleni védelemről.

Dr. Sipos Béla Zoltán
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!