Az ültetvények, gyümölcsösök hatékony permetezésének új mûszaki lehetõségei

Agro Napló
Az eredményes szõlõ- és gyümölcstermesztéshez hatékony növényvédelemre van szükség. A védekezések sikere, az alkalmazott vegyszerek hatásossága és egyéb tényezõk mellett nagy mértékben függ a permetezõ gépek kialakításától és üzemeltetési feltételeitõl. Ismert, hogy a nem megfelelõ gép használat, illetve helytelen beállítások következtében a permetlé jelentõs része nem jut a célfelületre, a talajra hull, vagy elsodródik, a lombozaton lerakódott vegyszer eloszlása pedig nem egyenletes, túl- és alulpermetezett felületekkel kell számolni.
Ezért vizsgálatokat végeztünk szőlő- és gyümölcs ültetvényben a vegyszereloszlás egyenletességének és a veszteségek mértékének meghatározása, valamint technológiai ajánlások kidolgozása céljából. A méréseket a SZIE szigetcsépi tangazdaságában 5 m sortávolságú és 3 m tőtávolságú sövény alma ültetvényben, 6 x 6 m telepítésû közepes törzsû kajszi ültetvényben, és 3 m sortávolságú szőlő ültetvényben végeztük el. A vizsgálatokba 3 KERTITOX gépet (lásd táblázat) vontunk be: a BORA hagyományos, illetve lineáris axiálventilátoros szórószerkezettel, valamint a KERTITOX 600 lineáris axiálventilátoros szórószerkezettel.
Táblázat
A sövény alma ültetvényben végzett vizsgálatoknál a hőmérséklet 23,3 oC, a relatív páratartalom 36,1 %, a szélsebesség 0,4-0,9 m/sec. volt. A gépek üzemeltetési jellemzői: fajlagos szórásteljesítmény 300 dm3/ha; munkasebesség 5 km/h; sárga ALBUZ fúvókák; üzemi nyomás 11 bar; ventilátor fokozat a BORA-knál I, míg a 600 típusnál II.
A vizsgálatok során nyert fedettségi értékek eredményeiből kitûnik, hogy a legnagyobb ventilátor teljesítménnyel rendelkező hagyományos Kertitox BORA permetező gép érte el a legnagyobb és legegyenletesebb fedettséget a lombozat egészét tekintve. A kisebb légteljesítményû, lineáris szórószerkezetû Kertitox BORA a géphez közel lévő részeken igen egyenletes permet-borítást produkált, azonban a lombozat távolabbi felületein már kisebb fedettséget biztosított. Fokozott mértékben érvényes ez a Kertitox 600 gépre, azonban a fák mindkét oldalról történő kezelését figyelembe véve az elérhető fedettség a megfelelő védőhatás eléréséhez ennél a gépnél is elegendő.
A legkisebb szín-fonák fedettségi arány a hagyományos Kertitox BORA-nál adódott, amelynél az élért 1,1-1,9 értékek más, eddig vizsgált gépekkel összehasonlítva igen jó eredménynek minősíthetők. A lineáris BORA 1,3-2,2 aránya még szintén jónak ítélhető, s a kis légteljesítményû 600-as típus eredményei is megfelelő. A talajon mért fedettség nagysága a ventilátorok légteljesítmények sorrendjében változott. A legkisebb ventilátorral szerelt Kertitox 600 munkája során igen jelentős veszteséggel kell számolni.
A hatóanyag eloszlás egyenletessége a hagyományos Kertitox BORA-nál bizonyult a legkedvezőbbnek, míg a 600-as gépnél a homogenitás lényegesen gyengébb volt. A vizsgálatokat azonos beállításoknál, 3,9-4,4 m/sec. szélsebesség mellett is elvégeztük. A szél irányának sorokkal, illetve a gép haladási irányával bezárt szöge 5-10 oC volt. A nagyobb légmozgás következtében a hagyományos BORA-nál 5-12 %-kal, a lineáris BORA-nál 11-17 %-kal, míg a 600-asnál 23-37 %-kal csökkent a fedettség a géptől legtávolabb lévő lombfelületeken.
Kajszi ültetvényben a lineáris szórószerkezettel mûködő gépek a lombozat teljes kezelésére nem voltak alkalmasak, mivel a ventilátor légterelője, illetve a szórószerkezet nem irányítható a magasan lévő és a sorközök fölé is benyúló ágakra. Ezért vizsgálatokat csak a hagyományos BORA-val végeztünk (21,3 oC hőmérséklet, 40,6 % relatív páratartalom, 0-0,9 m/sec. szélsebesség). A fedettség vizsgálat azt mutatta, hogy a fák középvonaláig megfelelő nagyságú és egyenletes, 14-57 %-os fedettség volt elérhető, amely a fa másik oldalán 0-5 %-ra csökkent. Ez mutatja, hogy az adott munkasebességnél a hatótávolság nem elegendő ahhoz, hogy a nagy koronaméretû fákat egy oldalról hatékonyan lehessen kezelni.
Szőlő ültetvényben mindhárom géppel fedettség vizsgálatot végeztünk a fentiekkel közel azonosnak tekinthető üzemeltetési körülmények között (a fajlagos szórás teljesítmény 500 dm3/ha, az üzemi nyomás 10 bar volt). A mérési adatok szerint mindhárom gép magas fedettségi értéket produkált a lombozat valamennyi zónájában, a 12-47 %-os permet-borítás biztos alapot jelent a megfelelő védőhatás eléréséhez. Hasonló eredményeket kaptunk a hatóanyag eloszlás vizsgálat során is, ahol 8,3-16,1 mg vegyszer lerakódást mértünk. A hagyományos BORA munkáját jellemző 2,2-3,6 szín-fonák fedettség arányok jó értéknek minősíthetők, azonban a másik két gépnél ötszörös különbségek is előfordultak. Ez azt mutatja, hogy a szőlő nagyméretû, és kevésbé mozgékony leveleinek a permet-áramlással ellentétes oldalára nehézkes a cseppeket megfelelő mértékben eljuttatni; főként igaz ez a nagy-lombozatú ültetvények esetén. Ezért a megfelelő permetezési munka alapja a zöld-munkák gondos elvégzése. Ha ez nem történik meg, akkor nem jut elegendő vegyszer a levelek fonákoldalára, amelyet a kártevők és kórokozók leginkább veszélyeztetnek.
Az ültetvényekben végzett munkaminőségi vizsgálatok alapján megállapíthatjuk, hogy a gyümölcsösök védelménél előnyös a nagyobb ventilátorral szerelt gépek alkalmazása, azonban sövény ültetvényekben a kisebb légteljesítményû gépek is elfogadható munkát végezhetnek. Kis térállású ültetvényekben a nagyobb teljesítményû gépekkel lehetőség nyílik arra, hogy minden második sorban permetezve növelni lehessen a védekezés teljesítményét. Nagy térállású és lombozatú gyümölcsösökben a megfelelő minőségû kezeléshez nagy teljesítményû gépek használata szükséges. Ezeknél a gépeknél a szél hatására sem romlik nagy mértékben a permet-eloszlás egyenletessége és nem nő jelentősen a veszteség. A hatótávolság és a permet-eloszlás növelése adott permetezőgép és ventilátor teljesítmény esetén a munkasebesség csökkentésével lehetséges. A lineáris, függőleges szórószerkezetû gépek alkalmazása elsősorban sövény- és termőkaros gyümölcsösökben előnyös. Használatuk nagy, a sorközbe is benyúló lombozatú ültetvényekben nem célszerû, néha nem is lehetséges, mivel a fák egyes részeire (pl. a sorközbe benyúló ágakra) a permet-sugár nem juttatható el. Ilyenkor hagyományos axiálventilátoros szórószerkezettel felszerelt permetező gép használata ajánlott.
Szőlő ültetvényben a ventilátor nagyobb légteljesítménye nem olyan előnyös mint gyümölcsösben, mivel az erős légáram a nagyméretû és merev leveleket zsindejszerûen egymásra nyomja, megakadályozva ezzel a cseppek penetrációját. Fontos viszont a légáram iránya, így itt kifejezetten előnyös a lineáris szórószerkezetek használata (egyenletes permet-áram a növények teljes felületére).
Gödöllő,
Dr. Dimitrievits György
Dr. Fûzy József
Dr. Soós Sándor
FVM Mûszaki Intézet és Gépminősítő Kht.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?