Károly Róbert Főiskola- Sajtóközlemény (x)

Agro Napló
A szlovák magyar együttműködés keretein belül a Károly Róbert Főiskola légi távérzékelési eszközeinek bevetésével olyan, nagy pontosságú és információtartalmú téradatbázis készül, amely segítségével várhatóan a két ország közös vízgyűjtőterületét érintő vízgazdálkodási, környezet-és természetvédelmi tervezési folyamatai válnak hatékonyabbá. 

Az ún. multiszenzoros repülési kampány keretében sor került hiperspektrális felvételezésre (amellyel a vegetációról visszaverődő fény elemzésével a növénytársulások, fajok területileg elkülöníthetővé válnak); nagy részletgazdagságú digitális mérőkamerás felvételezésre (látható és közeli-infra tartományban); valamint légi lézerszkenneres letapogatásra, ennek során a felmérésre került terület pontos háromdimenziós mását kapjuk. A technológia nagy előnye továbbá, hogy az árterületen jellemző sűrű vegetáció alól is kapunk információt a terepviszonyokról.

A két repülőgéppel végrehajtott, nagyjából 10 órányi repülési kampány során több mint 300 km2 terület került felmérésre, az így előállított adatbázis mérete meghaladja az 1 Tb-ot. A hatalmas adatmennyiség feldolgozása és az azokban rejlő információtartalom kinyerése a Károly Róbert Főiskolán korábban beszerzésre került szuperszámítógép hatalmas számítókapacitásának, valamint a rendelkezésre álló legkorszerűbb feldolgozó szoftvereknek köszönhetően nagy ütemben jelenleg is tart. Az előállított távérzékelt adatok együttes felhasználásával előállított részletes vegetáció térkép, digitális felszín- és terepmodell, mederszelvény adatok, valamint elöntés szimulációs modell nagy szerepet játszhat az árvízi kockázat hatékonyabb értékelésében és csökkentésében.

A beruházás forrásainak megteremtéséhez a Károly Róbert Főiskola mint vezető partner a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében 211 200 EUR  támogatást nyert. (Ebből ERFA-támogatás: 185 130 EUR, Kormányzati társfinanszírozás: 31 680 EUR)

Vezető partner:         Károly Róbert Főiskola, Gyöngyös 

Külföldi partner:       Slovenský vodohospodársky podnik, štátny podnik,

Odštepný závod Banská Bystrica

További partnerek:   Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 

 


 

3D terepmodell a Sajó-völgyről közeli-infra színtartományban megjelenített hiperspektrális felvétellel

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?