2024. augusztus 15. csütörtök Mária

Ismét idõszerû a tarlókezelés

Agro Napló
Az évelõ gyomnövények tarlón történõ vegyszeres irtása az egyik leghatékonyabb megoldásnak számít a mélyen gyökerezõ elterjedt fajok ellen. A hatékony megoldási lehetõség ellenére az évelõ gyomokkal fertõzött területek nagysága és a fertõzés erõssége az utóbbi években növekedni látszik. Különösen az idei évben, hiszen tavasszal korábban szinte soha nem tapasztalt tömegben hajtottak ki olyan évelõ gyomnövények, mint a mezei acat, folyondár szulák, fenyércirok és a nád is. Az erõs gyomosodás részben az enyhe téllel magyarázható, mivel kemény fagy híján az évelõk kitartó képletei szinte károsodás nélkül mentek a tavaszba, és már jóval a tavaszi növények vetése elõtt kihajtottak. A kialakult helyzet megszüntetése komoly erõfeszítést igényel a gazdálkodóktól. Az idén forgalomba került ROUNDUP BIOAKTIV a korábbinál még hatékonyabb segítség lesz a nehéz feladat megoldásában.
A gabonafélék aratása után a tarlók gyors kizöldülése figyelhető meg, különösen a tarackbúzával és fenyércirokkal fertőzött vidéken. Az aratást helyenként akadályozó csapadékos idő miatt a fenyércirok már a búza állományban is jelentősen meg tudott erősödni. Az erős gyomosodás, és az évelő gyomok intenzív fejlődését elősesegítő időjárási körülmények kiváváló lehetőséget kínálnak hatékony tarlókezelésre. Ugyanakkor, ha a védekezés valamilyen oknál fogva elmarad, akkor a következő évben még az ideinél is veszélyesebb gyomosodással kell majd számolni.
A ROUNDUP BIOAKTIV tarlón történő felhasználásának elsődleges célja az évelő gyomok irtása. Az évelő gyomok nyár közepén - végén a legérzékenyebbek a ROUNDUP BIOAKTIV-val szemben. Ebben az időben az évelők tartalék tápanyag felhalmozása többszöröse a tavaszinak. Így az ekkor alkalmazott ROUNDUP BIOAKTIV jól hasznosul erőteljesen károsítva a földbeni kitartó képleteket, rizómát, tarackot. Az évelők mellett a ROUNDUP BIOAKTIV irtja a tarlón kihajtó egyéves gyomokat is, meggátolva a magérlelést, csökkentve a gyommag felhalmozódást a talajban.
Az évelő mentesítést legcélszerübb korán lekerülő növény (bab, borsó, repce, gabonaféle, stb) után elvégezni, ha a terület fertőzött. Amennyiben táblaszintû az évelőek elterjedtsége, akkor a teljes felület kezelése szükséges, ha viszont csak részleges, akkor takarékossági okból foltkezelést ajánlatos végezni. Bármekkora is legyen a kezelendő felület az alkalmazás azonos módon történik. Első teendő a szalma, kóró, növényi maradványok letakarítása. Ezt követően az évelő gyomokat vagy hagyni kell kihajtani vagy talajmunkával elő kell segíteni az újrahajtást, ugyanis a betakarított növényben a gyomok levelei általában megöregedtek, gyomirtószerek felvételére kevésbé képesek. Amennyiben nem így van, akkor nem szükséges a talajt bolygatni. Tapasztalatok szerint az évelő egyszikûek, mint például a tarackbúza és a fenyércirok nagyobb tömegben hajtanak ki hántatlan tarlón. A permetezés időzítését és az alkalmazott dózist az 1. táblázat tartalmazza.
ROUNDUP BIOAKTIV alkalmazás évelő mentesítéskor
táblázat
Magyarországon még szokatlan a magrólkelő gyomok tarló történő kezelése, pedig ennek több haszna is lehet:
-A gyomok nem hoznak magot, így nem nő a talaj gyommag készlete
-Nem termelnek virágport az allergiát kiváltó fajok. A tarlón kelt gyomok nagyon korán, 10-30 centiméteres korban is elkezdhetnek virágozni, növelve a pollen koncentrációt a levegőben. Az új növényvédelmi törvény is előírja a parlagfû irtását, amiről a tarlón is gondoskodni kell. -A búza árvekelés irtása monokultúrában. Az angol szakirodalomban “green bridge”-nek, zöld hídnak nevezik a betegségek, kártevők átvitelét az elővetemény gabonából az utóveteménybe. A szártőbetegségek (torsgomba, stb.), levélbetegségek (rozsda, lisztharmat, vírus betegségek) állati kártevők (levéltetû, atka, csócsárló, talajlakók) felszaporodhatnak az árvakelésen megbetegítve az új növényt. A fertőzés kedvező esetben a szomszédos táblából is megtörténhet, így annak a kezeléséről is hasznos gondoskodni. A ROUNDUP BIOAKTIV nagy előnye ebben az esetben a teljes növénynek, gyökerestől való irtása. -A talaj kiszáradásának lassítása. A gyomok, árvakelés sok vizet elpárologtatnak.
-A talaj vízkészletének megőrzése a gyomirtó jellegû talajmûvelés ROUNDUP BIOAKTIV-os kezeléssel történő helyettesítésével.
A magrólkelő gyomok érzékenysége fajonként eltérő, ezért a dózist itt is ennek megfelelően szükséges meghatározni. A gyomok fejlettsége is befolyásolja az ajánlott adagot. Lehetőleg minél korábban, a gyomok 5-10 centiméteres fejlettségekor célszerû a kezelést elvégezni. Így a kártétel is kisebb és a kezelés is kevesebbe kerül.
Czepó Mihály
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A búza rézigénye és hasznosulása

A búza rézigénye és hasznosulása

Az őszi búza a legnagyobb területen termesztett kultúrnövényünk. A legtöbb megyénkben első helyen áll a vetésszerkezetben. Eredményessége nagyban befo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?