2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Minõségi kukorica szilázs készítése

Agro Napló
A sikeres kukoricaszilázs készítésének több feltétele van: - Hibridválasztás - Agrotechnika - Betakarítás idõpontja (fenofázis) - Silózási technika - Gyors depótöltés - Tömörítés - Légmentes takarás - Kitárolás minõsége
Az erjedési folyamat biológiai szabályozása
- A sikeres kukorica szilázs készítése már a vetőmag megválasztásával kezdődik, ahol döntésünkkel mintegy 10%-ban befolyásoljuk a leendő szilázs energiatartalmát. A szilázskészítés hagyományosan ismert egyéb tényezőinek fontosságát semmiképpen nem lehet alábecsülni mint az optimális betakarításkori fenofázis (melynek meghatározására alkalmas az egyszerû és gyakorlatias ”tejvonal módszer”), szecskaméret, gyors depótöltés, tömörítés (a szárazanyag és rosttartalom valamint a szecskaméret összefüggéseinek hatása a tömöríthetőségre), fóliatakarás, stb. A korszerû, minőségi kukorica szilázs készítésének utolsó fázisa az erjedés biológiai szabályozása elengedhetetlen.
Az erjedési folyamat biológiai irányítása
A betakarítandó terület mérete, az azon többnyire rövid idő alatt jelentkező nagy termés, a betakarításra rendelkezésre álló gépkapacitás és annak minősége a túlméretezett silódepók az időjárási kockázat mind-mind olyan technológiai elem melyeket összhangba kell hozni és ez nem minden esetben sikerül,nehezítve ezzel az optimálist megközelítő megoldás elérését..
Az itt említett technológiai elemek alapvető és gyors megváltoztatása legtöbbször nem áll módunkban. Van azonban egy beavatkozási pont ahol a folyamatot pozitív irányba el tudjuk indítani. Ez a pont az erjedésbiológiá-ban keresendő és található.
Minden szilázskészítés egy természetes konzerválás. A konzerválószer a tejsav,amelyet tejsavbaktériumok állítanak elő a szilázs alapanyag szénhidrátjából. A természet szigorú törvényei szerint még a kukoricaszilázs készítése során is mindhárom tényező minimumban lehet.
Optimális esetben a szilázskészítés számára minden rendelkezésre áll ellenben egy technológiai elem természetes körülmények között mindenképpen minimumban marad. Ez az optimális “induló” tejsavtermelő baktérium létszám. A silókukoricán található természetes mikroorganizmustömegnek csak 1%-a tejsavtermelő baktérium és ennek csupán 8 %-a a tejsavas erjedésben generális szerepet játszó Lactobacillus plantarum. Ahhoz hogy egy szilázs jól erjedjen legalább 100.000 tejsavtermelő baktérium kell legyen 1 gramm silózandó takarmányon. Sajnos természetes körülmények között ennek csupán 1-20 %-a áll rendelkezésre.
A gyors erjedést tehát legegyszerübben úgy érhetjük el hogy a szilázskészítés alapvető követelményeinek betartása mellett nagy mennyiségben szelektált tejsavtermelő baktériumot juttatunk a takarmányba.
A PIONEER 1132 oltóanyag fermentációval előállított liofilizált Lactobacillus plantarum és Streptococcus faecium speciálisan csak a kukorica levelén tenyésző tejsavtermelő baktériumfajok törzseinek keverékét tartalmazza.
Mikrogranulátumként kerül forgalomba. Száraz készítmény tehát nem kell oldatot készíteni belőle és azt egy meghatározott időn belül felhasználni hanem felhasználáskész állapotú.
Az alkalmazási dózis 0,5 kg/tonna szilázs alapanyag ezért igénytelenebb megoldásként akár kézzel is kiszórható. A PIONEER természetesen kínál a tökéletesen pontos adagoláshoz egy mikrogranuláumszóró berendezést. A GANDY adapter egy cellás adagolóval ellátott tartály mely akkumulátorról kapja a meghajtást. A silózógépre szerelt tartályból az anyag ejtőcsöveken keresztül gravitációs úton jut el a bemenő anyagáramra. A megmaradt készítmény a csomagolása miatt 20 Celsius- fok alatti hőmérsékleten tárolva akár a következő silózási szezonig garantáltan csíraveszteség nélkül eltartható.
Melyek a PIONEER-1132 alkalmazásának konkrét előnyei ?
· Nettóenergia veszteség csökkentése (+ 0,30 MJ NEL/kg szárazanyag azáltal hogy az erjedési folyamat lerövidítésével ennyivel kevesebb az energiafelhasználás.)
· Jobb emészthetőség ( nyersfehérje + 3,1 %, nyersrost + 8,3 % )
· Optimális szervessav mennyiség és arány
· Nagyobb szárazanyagfelvétel ( +1-2 kg / nap / állat )
· Utóerjedés csökkentése (“aerob stabilitás” növelése)
· Többlettermelés (30 és 48 kg. között van egy tonna szilázrsa vetítve illetve 0,7 és 2,0 kg. között
állatonként és naponta.
Véleményünk szerint a birtokunkban lévő tejtermelő genetikai potenciált legfőképpen azért nem tudjuk megközelíteni a termeléssel a populáció szintjén mert nem tudjuk kielégíteni az ahhoz szükséges minőségi takarmányigényt. Ebben kíván segíteni a PIONEER a maga sajátos módján a maga sajátos lehetőségeivel, ajánlatával. E komplex szemléletnek a gyakorlatba történő átültetésével nagyban hozzájárulhatunk ahhoz hogy ne a kukorica szilázs minősége legyen a szarvasmarhatartás ”szûk keresztmetszete”.
Dr. Knódel János
PIONEER HI-BRED Magyarország Rt.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

A Corteva Agriscience idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi b...

Újdonságok a Portfólió Farmokon

Újdonságok a Portfólió Farmokon

A hagyományokat nem megszakítva, a szigorú biztonsági előírásokat betartva idén Szarvason és Dombóváron tekinthették meg az érdeklődők a vetésidő- és...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!