A kukorica gyomirtása Corteva Agriscience™ megoldásokkal

Agro Napló
A kukorica az egyik legnagyobb értékű kultúrnövényünk, amely a leginkább érzékeny a gyomosodásra. Nem szabad megelégedni azzal, hogy néhány gyomfaj vagy a fejlettebb egyedek túlélik. Ezek is jelentős termésveszteséget képesek okozni. Számos készítmény létezik, amellyel többé-kevésbé megoldható a gyomosodás.

Azonban ne elégedjünk meg a középszerűvel, hanem törekedjünk a tökéletesre. Olyan készítményt kell választani, amellyel egy kezeléssel megoldjuk az összes területen lévő gyomot, hatékony a fejlettebb gyomok ellen is, szelektív a kultúrnövényre és tartamhatása is van a később kelő gyomok ellen is. Ezek az igények, illetve az utóbbi évek kiszámíthatatlan időjárása, valamint a nehezen irtható gyomfajok térnyerése miatt az elmúlt években kukoricában a posztemergens gyomirtási technológia egyre inkább előtérbe került.

A posztemergens gyomirtásnak számos előnye van. A legfontosabb az időjárástól való függetlensége. Nem kell állandóan attól rettegni, hogy lesz eső vagy nem lesz. Ugyanakkor az évelő gyomokkal fertőzött területen is használható sikeresen. Nem úgynevezett „perctechnológiák”, fejlettebb (de nem túlfejlett) gyomok ellen is hatékonyak. Hátránya között szokták emlegetni a talajhatás hiányát. A Corteva Agriscience™ a DowDuPont Mezőgazdasági Üzletágának ajánlatában ezek előnyöket tudjuk biztosítani a hátrányok kiküszöbölése mellett.

Milyen problémákra tudunk megoldást biztosítani az Önök számára

1. Sikeres gyomirtás időben költséghatékonyan

Termelői igények hozták létre azt a kedvező árú csomagot, amellyel a jó kultúrállapotú és átlagos gyomosodású táblákat biztonsággal lehet gyomirtani:

Victus® OD + Python™ Flexi

A kukorica 2-5 leveles állapotában a már kikelt gyomok ellen irányítva a kezelést. Elsősorban magról kelő egy- és kétszikűek ellen javasoljuk. Szelekítv a kultúrnövényre, talajhatással rendelkezik a magról kelő kétszikű gyomok ellen és a hatása száraz és csapadékos időjárási körülmények között is megfelelő.

2. A klasszikus posztemergens gyomirtó készítmény

Az elmúlt 7 évben több mint 1 millió ha kukorica területen használták a posztemergens gyomirtás klasszikusát:

Principal® Plus Gold

A kukorica 4-7 leveles állapotában a kikelt gyomok ellen kell kezelni. A magról kelő és évelő egy- és kétszikű gyomokkal fertőzött területen javasoljuk. Különösen hatékony a fenyércirokkal, muhar fajokkal, köles fajokkal és és fejlett kakaslábfűvel erősen fertőzött területen. A vetésváltást nem befolyásolja, nincs utóvetemény korlátozása. Teljesen időjárás független.

Principal® Plus Gold hatása túlfejlett kakaslábfű és fakó muhar ellen a kezelést követő 35. napon, Balatonszemes, 2018. június 22.

3. A posztemergens gyomirtás új etalonja

Lehet még továbbfejleszteni a klasszikust? Véleményünk szerint igen. A még tökéletesebb posztemergens gyomirtás igénye hozta létre a következő megoldást:

Principal® Plus Python

A kukorica 4-6 leveles állapotában a kikelt gyomok ellen kell kezelni. A magról kelő és évelő egy- és kétszikű gyomokkal fertőzött területen javasoljuk. Erősebb és gyorsabb hatással rendelkezik még a fejlettebb kétszikű gyomok (selyemmályva, libatop fajok, keserűfű fajok, fekete ebszőlő) ellen is. A kétszikű gyomok ellen erős talajhatással rendelkezik, amely garantálja a gyommentességet a betakarításig. Erősebb hatással rendelkezik az évelő kétszikű gyomok ellen is, különösen a mezei aszat ellen.

4. Specialista a kétszikű gyomok ellen

Nagyon sok gazdálkodó ismeri a nehezen irtható magról kelő és különösen az évelő kétszikű gyomok elleni klasszikus készítményt Az elmúlt 10 évben közel félmillió hektárn oldotta meg a termelők évelő kétszikű gyomok által okozott gondokat:

Colombus™

A kukorica 2-6 leveles állapota között javasoljuk használni. Kimagasló hatással rendelkezik a magról kelő és évelő kétszikű gyomok ellen, mint parlagfű, szerbtövis-, keserűfű fajok, árvakelésű napraforgó (herbicid toleráns is), fekete csucsor, mezei acat, szulák fajok, fekete üröm, vidakeserűfű, mezei zsurló, szeder-, csorbóka-, utifű fajok, mogyorós lednek, stb. A gyomok fajától, fejlettségétől és fertőzöttségétől függően a dózisa 1,0-1,5 l/ha. Kiváló egyszikűirtó partnere a Victus® OD.

Termékeink 2019-ben is az Önök sikeréért dolgoznak!

Papp Zoltán
Herbicid termékmenedzser
Corteva Agriscience™
A DowDuPont Mezőgazdasági Üzletága

A cikk szerzője: Papp Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ősszel az ősziek ellen

Ősszel az ősziek ellen

Az elmúlt években jómagam is számtalan szakcikket olvastam különböző elektronikus és nyomtatott sajtóban, ami az őszi kalászosok őszi gyomirtásával vo...

Tavaszi nagytakarítás a repcében

Tavaszi nagytakarítás a repcében

Az elmúlt évek őszi időjárása nagymértékű ingadozást mutat. Egyértelmű tendencia a hőmérséklet emelkedése és a csapadék mennyiségének csökkenése. Az ő...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!