2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Korszerû talajmûvelés és talajállapot javítás biztosítása VERTIKUM KFT. által kifejlesztett és gyártott gépekkel.

Agro Napló
Közismert tény, hogy a növénytermesztés összes költségein belül a talajmûvelés 44 %-ot tesz ki. A növények fejlõdéséhez kedvezõnek vélt talaj állapotot több menettel, nagy idõ, energia és költség felhasználással érik el.
Az új évezred elején a mûvelés célja nem lehet más, mint a talajvédelem és a mûvelési menetek csökkentése, és egyszerûsítése. Szakmai körökben felismerték, hogy a sok nemcsak káros, hanem költséges is.
A csökkentett, kímélő mûvelési rendszerhez alkalmazkodva fejlesztettük ki az FNR, VRT megnevezésû univerzális kombinált nehézkultivátorokat. Ez egy olyan gépcsalád, amely garantáltan sokoldalúan felhasználható mûvelési technológiát biztosít minden növénytermesztéshez.
A gépek függesztett és félig függesztett kivitelben készülnek: 3 m, 4,4 m, 5,2 m, 6,2 és 7,2 m munkaszélességben.
Öt sorban elhelyezett talajmûvelő eszközt - amelyből: kettő, illetve három sor kapataggal szerelt gruber rendszerû mûvelőelemből, és két sor nagy hatékonyságú forgó elemből áll ~ simító és törőhenger követ.
Az univerzális kialakítású kapaszárakra speciális lúdkapa és gruberkapa egyaránt _felszerelhető. Ennél a gépcsaládnál egyedülállóan a kapák lazító késsel szerelhetők, így a gép alkalmas sekély mûvelésre és közepes mélységû talaj átmunkálásra. A kapák felső rugózással, vagy nyíró csapos kivitelben rendelhetők. A mûvelőelemek "szellős" elhelyezése, a 82 cm-es kapahossz biztosítja, hogy szármaradványos területen is jó hatásfokkal üzemeltethető.
A gép felhasználási területei:
1.) Betakarítás után: gabona-, kukorica-, napraforgó-, stb. tarlók ápolására. A speciális kapatagok, a forgóelemek tökéletes tarló fedési munkát végeznek. A talaj felszínen képződő mucs megvédi a talajt a kiszáradástól. A gép kiváló gyomirtó hatása miatt direktvető gépek előkészítő gépsoraként alkalmazható. Aratás után ezzel a géppel végzett tanlóápolás, majd a vetést megelőzően sekély mûvelés, valamennyi kultúra esetében ideális vetőágyat biztosít.
2.) Szárzúzott talajokon a gép alkalmas szántás nélküli magágykészítésre, illetve ülepedett talajokon lazításra.
3.) A géppel, szántott, hantos, nehezen elmunkálhatő talajokon: szántáselmunkálás, magágykészítés, kemikália talajba dolgozása egymenetben elvégezhető.
2
A VRT gépcsalád előnye, hogy:
- talaj kímélő technológia alkalmazását teszi lehetővé,
- több funkciós elvégzésére alkalmas magágykészítő,
- azáltal, hogy egymenetben több technológiai mûveletet elvégez, energiatakarékos,
- a hasonló felépítésû nyugati gyártmányú talajelmunkáló gépek munkáival összehasonlítva hatékonyabb és jobb talajszerkezetet biztosít,
- alacsonyabb beruházási költségek mellett a gép megbízhatóan mûködtethető,
- szerviz és alkatrészellátás biztosított.
Bővebb és részletesebb információért forduljanak a gyártó cégünkhöz, ill. a területi márkakereskedőnkhöz.
VERTIKUM KFT. 2750 Nagykőrös,
Zsíros d. 4. Tel.: (53)351-255
Fax.: (53)351-881
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!