2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

Goal duplo - 3 mázsa plusztermés

Agro Napló
Napjainkban a napraforgó termõterületének nagy részén a herbicidtoleráns hibrideket termesztik. Piaci részesedésük eléri a 60–70%-ot. Ezeken a területeken olyan gyomirtó szereket használhatunk, amelyek hatékonysága több gyomnövény ellen jobb, mint a hagyományos (preemergens) készítményeké. Az elmúlt évek szélsõséges idõjárása azonban rámutatott arra, hogy az állománykezeléseknek is vannak hiányosságai. Melyek ezek?  

A posztemergens kezelések optimális ideje a gyomok 2–4 leveles állapota. A fejlettebb gyomnövények ellen a hatékonyság csökken. Gyakori eset, hogy a területen előforduló gyomok eltérő fejlettségûek, pl. a fehér libatop gyakran 2 és 10 leveles állapotban is jelen van. Száraz időben a levelek viaszrétege úgy megvastagszik, hogy azt a gyomirtó szerek hatóanyagai csak kis hatékonysággal tudják átjárni. Ez szintén csökkenti a posztemergens kezelések hatékonyságát.



A fenti okok miatt az állománykezelés időzítése nagyon fontos, csapadékos időben azonban ez gyakran nehezen valósítható meg. Például egy több napos eső miatt nem tudunk a területre permetezőgéppel rámenni. Ez a néhány napos késés a felülkezelések hatékonyságának csökkenését okozza.



Az állománykezelésnél használt gyomirtók nem rendelkeznek tartamhatással, ezért a permetezést követően hulló csapadék hatására a gyomok újból kelnek. Ennek következtében az állomány „begyomosodik”. A gyomok vizet és tápanyagot vonnak el a kultúrnövénytől, ami termésveszteséget okoz. A napraforgó betakarításáig ráadásul magot hoznak, és a talaj gyommagkészletét növelik, ami a következő évek gyomirtási költségét növeli meg.

 



Hogyan tudjuk a fenti kockázatokat/veszteségeket a minimális szintre csökkenteni?



A megoldás: alapkezelés Goal duplo™-val!



A készítmény hatóanyaga száraz időjárásban is hatékony, mivel a talaj felszínén vízoldhatatlan filmréteget képez, amivel érintkezve a kelő gyomok elpusztulnak. Ha a terület elegendő mennyiségû csapadékot kap, és a gyomok gyorsan és egyöntetûen kelnek, akkor az alapkezelés teljesen megoldhatja a kétszikû gyomok problémáját.



Ha a Goal duplo mellé valamilyen egyszikûirtó partnert is adunk, akkor – gyomviszonyoktól függően – nincs szükség a felülkezelésre. A termékek hosszú tartamhatása miatt nincs kései gyomosodás (utókelés), ezért nincs termésveszteség sem.

 


 

A jobb oldali terület csak állománykezelést, a bal oldali terület

ezenfelül Goal duplo alapkezelést is kapott.

Az alapkezelést kapott terület a betakarítás után is tiszta maradt

(Sülysáp, 2012)

 



A herbicidtoleráns napraforgóban alkalmazott Goal duplo alapkezelés – még teljesen száraz időjárásban is – akadályozza a gyomok kelését, aminek eredményeképpen nagyságrendileg kevesebb gyom kel ki. Ugyanakkor a kikelő gyomok fejlődését is gátolja, így azok kisebbek, fejletlenebbek, mint a kezeletlen területen. Így az állománykezelést optimálisabb időben és nagyobb hatékonysággal tudjuk elvégezni.



A Goal duplo tökéletesen kiegészíti a posztemergens kezelések hatását, mivel kiválóan dolgozik azon gyomok ellen, amelyeknél a posztemergens felülkezelés kevésbé hatékony. Ilyenek pl. a libatop fajok, a parlagfû, a selyemmályva, a vadkender és a varjúmák. A Goal duplo alkalmazásával csökken a gyomnyomás és nő a termésátlag. Ennek mértéke mérések szerint elérheti a 300 kg/ha-t is.

 

 


 

 





A napraforgó jelenlegi felvásárlási ára indokolttá teszi a minél hatékonyabb gyomirtás elvégzését, hogy megelőzzük a gyomosodás okozta termésveszteséget. A Goal duplo alapkezelés ebben segít, hiszen alkalmazása a herbicidtoleráns hibridekben is költséghatékony és megtérülő befektetés.



™ a Dow Chemical Company vagy a Dow leányvállalatának márkaneve

 



Papp Zoltán

06-30/249-8074

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Medallon Premium 2020.

Medallon Premium 2020.

Szántöldjeink évelő gyomokkal erősen fertőzöttek. Mezei acat, fenyércirok kolóniák keserítik meg kultúrnövényeink életét. Tegyünk ellene, hogy visszan...

Medallon Premium 2020.

Medallon Premium 2020.

Szántöldjeink évelő gyomokkal erősen fertőzöttek. Mezei acat, fenyércirok kolóniák keserítik meg kultúrnövényeink életét. Tegyünk ellene, hogy visszan...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!