2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

KENTAUR 5 G- Új alapokon
a talajfertőtlenítés

Agro Napló
Az elmúlt időszakban nagy visszhangot váltott ki az Európai Bizottság 2013. május 24.-én kibocsátott neonikotinoid típusú rovarölő szerekkel kapcsolatos 485/2013/EU végrehajtási rendelete, amelynek lényege, hogy jelentősen szabályozza és redukálja az imida-
kloprid, klotianidin és a tiametoxam hatóanyagok felhasználási lehetőségét. Ennek értelmében a rendelet gyakorlatilag megtiltja számos rovarölő csávázó szer *(Chinook 200 FS, Chinook Blue, Cruiser 350 FS, Cruiser 600 FS, Cruiser OSR 322 FS, Cruiser Force Mais, Ellado, Ellado Blue, Poncho FS 600, Celest Top, Gaucho 600 FS, Force Zea, Modesto, Poncho Pro, Seed Oprid 600 FS) és több talajfertőtlenítő granulátum (Santana 1 G, Cheyenne 1 G) használatát.


Eszerint 2013. december 1-ét követően tilos ezeket a hatóanyagokat tartalmazó készítményeket (őszi kalászos gabonákat kivéve) csávázásra és talajfertőtlenítésre használni, tehát megszűnik a napraforgó, kukorica, őszi káposztarepce vetőmagok hatékony rovarölő szeres csávázása, és ezen túlmenően csökken a felhasználható talajfertőtlenítő mikrogranulátumok száma is.

A 2014. évi vegetációs időszakban komoly növényvédelmi problémákra és eddig jelentéktelen mértékben tapasztalt károsító fajok előretörésére számíthatunk. Ezideig minden növénytermesztő számára természetes volt a növények zökkenőmentes és veszteség nélküli kezdeti fejlődése, hiszen az előzőekben említett hatóanyagok akár csávázásra, akár talajfertőtlenítésre történő használata magasfokú biztonságot nyújtott a felhasználónak. 2014-től sokkal fokozottabb figyelmet kíván meg bármely termesztett kultúra, mivel mind a talajlakó kártevőkkel (drótférgek, pajorok – lásd a képen), mind a korai lombkártevőkkel (barkó fajok, bolha fajok, levéltetvek stb.) szemben védtelen lesz az adott növényállomány.


Drasztikus drótféreg kártétel kukoricában (Zala megye, 2012. 06. 13.)

A kialakult szakmai kényszerrel együtt kell élni, amely olyan hatékony készítmények és új technológiák alkalmazását követeli meg a gazdálkodótól, amely továbbra is eredményes és profitorientált termesztést biztosít számára. A felhasználható hatásos rovarölő szerek köre rendkívül leszűkült és szakmailag be kell vallanunk, hogy csak kizárólag gázosodó és tartamhatással rendelkező készítmény jöhet számításba. Ebben a szegmensben még mindig az egyik legmegbízhatóbb hatóanyag a széles körben használt klórpirifosz.

A Cheminova Magyarország Kft. komplett technológiai javaslatot dolgozott ki a talajlakó kártevők elleni védelemben, akár mikrogranulátum, akár folyékony talajfertőtlenítési módszert figyelembe véve.
A Kentaur 5 G talajfertőtlenítő mikrogranulátum hatóanyaga 50 g/kg klórpirifosz, amely kontakt gyomor és gázosodó idegméreg. A növénybe nem szívódik fel, gázképződésével fejti ki hatékonyságát. Időjárási körülményektől függően 60 napos tartamhatást biztosít a területen.

A Kentaur 5 G talajfertőtlenítő granulátum használata

Kukorica, napraforgó, burgonya, zöldségfélék esetében rendelkezik okirattal 8–10 kg/ha-os dózisban, vetéssel egy menetben, a sorba kijuttatva.

A széleskörű hatékonyságot a klórpirifosz hatóanyag biztosítja.

A kijuttatás helyén talajnedvesség hatására gázosodik, az ott előforduló talajlakó és csíranövénykori (pl. kukoricabarkó) kártevőket is elpusztítja.

Rendkívül gazdaságos és költségkímélő megoldás!

Mire kell figyelni
a Kentaur 5 G használata során?

- Csak mikrogranulátum adapterrel felszerelt vetőgépekkel juttatható ki.

- A kereskedelmi forgalomban kapható másik talajfertőtlenítő mikrogranulátum gépbeállítási paramétere megegyezik a Kentaur 5 G beállításával, de mindenképp javasolt leforgatással pontosan ellenőrizni a dózis adagolását.

A vető- és sorközművelő gépeken folyékony kijuttató berendezéssel rendelkező termelőknek szintén a klórpirifosz hatóanyag folyékony változata, a Cyren EC biztosít talajfertőtlenítő megoldást.

A Cheminova Magyarország Kft. kidolgozott egy teljeskörű gépészeti programot, amelynek keretében bármilyen típusú vetőgépre mikro-
granulátum adapter vagy folyékony kijuttató berendezés felszerelését teszi lehetővé. A program részletei megtalálhatóak a Cheminova honlapján: www.cheminova.hu.

A Cheminova teljeskörű talajfertőtlenítési és tápanyag-utánpótlási technológiát kínál a gazdálkodóknak a talajlakó kártevők elleni küzdelemben.

 

*A Chinook 200 FS, Chinook Blue, Ellado, Ellado Blue, Poncho FS 600, Gaucho 600 FS, Modesto, Poncho Pro, Seed Oprid 600 FS a Bayer CropSciences bejegyzett márkaneve.
A Cruiser 350 FS, Cruiser 600 FS, Cruiser OSR 322 FS, Cruiser Force Mais, Force Zea
a Syngenta bejegyzett márkaneve. ASantana 1 G és a Cheyenne 1 G a Sumitomo Chemical bejegyzett márkaneve. A Kentaur 5 G és a Cyren EC a Cheminova A/S bejegyzett márkaneve.

Dr.Varga Zsolt

Cheminova Magyarország Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Amikor jó csávában, pácban lenni!

Amikor jó csávában, pácban lenni!

Kicsit képzavarnak, esetleg badarságnak tűnik a főcím, de amennyiben pl. a kalászos csávázásra, annak előnyeire gondolunk, akkor talán érthető a válas...

Rancona, a józan ész választása

Rancona, a józan ész választása

Eddig soha nem tapasztalt hatások forgatnak ki bennünket a rutinból, gondoljunk picit pironkodva a pánikvásárlásokra… A gyors változások arra sarkalln...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!