2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Pronto - A vetõgépek bajnoka

Agro Napló
Precíz vetés, szántásba, mulcsba vagy direkt – ez jellemzi a Prontót. Minden vetõgép tud vetni. A Pronto precízen vet. Pontosan helyezi le a magvakat és a beállított mennyiséget is pontosan adagolja.  

Hogyan teszi ezt?



A vetőgép a keverés, porhanyítás – hengerlés – vetés – hengerlés elve alapján dolgozik. Ezt hívjuk Pronto elvnek.



A két sor csipkés tárcsa 46 cm átmérővel aprítja és bekeveri a növényi maradványokat a talajba. A gyorsan forgó tárcsák apró morzsás szerkezetet állítanak elő. A tárcsákat hidraulikusan, fokozatmentesen tudjuk állítani, mindig a megfelelő mélységben járatni, ezen kívül a traktorkerék nyomában haladó tárcsapárokat külön lehet állítani annak érdekében, hogy a traktor nyomát könnyebben el lehessen egyengetni.

 


 

 

A tárcsákat gumikerekes henger követi, ami a fellazított földet lehengerli és a vetőcsoroszlyáknak ún. autópályát képez. Minden egyes gumikerék mögött két vetőcsoroszlya halad. A gumikerekek és a kerék közti távolság aránya 2/3 az 1/3-hoz. Ez azért fontos, mert a henger tökéletesen elvégzi az egyengető munkát (nem szükséges Crossbar), valamint mindamellett, hogy a kerekek egy tengelyen vannak, teljes biztonsággal lehet dolgozni a nyers, ragadós talajon is.

 

 


 

 



A gumikerekes hengert követi a TurboDisc dupla tárcsás vetőcsoroszlya. Ez a csoroszlya képes nagy, 80 kg-os csoroszlyanyomás mellett is a ± 7,5 cm-es talajegyenlőtlenséget lekövetni. Ezért a Prontót a mák vetésénél is előszeretettel alkalmazzák. A vetőcsoroszlyát a nyomókerék tartja a mélységben, ami egyben le is hengerli a vetett sorokat. A csoroszlya mögött még egy gereblyét is találunk, ami földet kapar a vetésre és meggátolja a kicserepesedésben.

 

 


 

 



A csoroszlya mélységállítását a kiemelő munkahengeren alu távtartók segítségével végezzük. A csoroszlya nyomását egy csavarorsó segítségével állítjuk, az erősen változó talajokon az optimális csoroszlyanyomás beállítását egy plusz hidraulikus munkahengerrel is segíthetjük. Így még nagyobb pontosságra teszünk szert.

 

 


 

 



Egyre több, különböző egyetemek és kutató állomások által végzett kísérlet bizonyítja a vetéssel egyidejû mûtrágyázás előnyét a hagyományos mûtrágyázással szemben. A Pronto PPF rendszerrel, két vetett sor közé és alá helyezzük a mûtrágyát. A mûtrágyacsoroszlyák a rövid tárcsa és a gumikerék között helyezkednek el. A gumikerekes henger lehengerli a mûtrágyadepót, a mûtrágya nem érintkezik a vetőmaggal, így nem áll fenn a veszélye a vetőmag megperzselésének.

 

 


 

 

 



Azon termelők, akik értékelik a pontos, precíz vetést, és egy egyszerû, könnyen kezelhető gépet szeretnének, azok egyre többen a Prontót választják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Talajművelés – No-till vetés

Talajművelés – No-till vetés

A korábban elvetett őszi kalászosok már szépen sorolnak. Azonban újra hallani már különböző régiókból, hogy jöhetne csapadék, hogy biztonságosan kikel...

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanya...

Focus – a sokoldalú vetőgép

Focus – a sokoldalú vetőgép

Látni a fényt az alagút végén! Lassan felmelegszik az idő, és elindulnak a magágykészítők és ezután nemsokára a napraforgó és a kukorica is a földben...

Az egyszerű kukoricatermesztés

Az egyszerű kukoricatermesztés

A kukorica az egyik legegyszerűbb növény, így a termesztése is. Csak el kell vetni és ősszel learatni, és a nyereséget zsebre tenni – gondolták sokan...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!