Hír-Mix

Agro Napló
A Bonafarm állattenyésztés prémium kiállítása Fiatal Gazdák - Most pályázzunk, vagy 2 év múlva? Innovációs Nagydíj az Agro Legato Kft.-nekÚj vetéstechnológiát alkalmaztak a DEKALB INNOVÁCIÓS Centrumokban

A Bonafarm állattenyésztés prémium kiállítása



Nagy szakmai körültekintéssel lehet csak eldönteni, hogy melyik állattenyésztési kiállításra érdemes elmenni.



A Bonafarm–Bábolna Takarmány Kft., a Bóly Zrt. és a Dalmand Zrt. az idén ismét Hódmezővásárhely mellett döntött. E kiállítás a genetika-, a tenyésztő-tudomány világszínvonalú csodáiról szól. Érdemes lesz betérni hozzánk is egy kis szakmai eszmecserére, fehér asztal melletti beszélgetésre.



Szívesen cserélünk például gondolatot a gazdaságos extra tejtermelésről. Bólyi tenyészbika-előállító tehenészetünk 2400 holstein-fríz tehene az országban az egyik legjobb genetikát képviseli. Az őszi hónapokban adjuk át az ország legnagyobb és legkorszerûbb, Európában is egyedülálló, koncentrált tartásra alkalmas tehenészeti telepét.



Érdemes lehet gondolatot cserélnünk a készen álló sertéságazat-fejlesztési terveinkről is, amelynek – nem is oly távoli megvalósításakor – a Bonafarm sertéságazat évente 600 ezer hízót termel.



Sok hasznos tapasztalatot szereztünk az integrációs tevékenységben is. A Bábolna Takarmány évente 200 ezer tonna takarmányt, 1050 takarmányipari terméket állít elő. 2011-ben a Bóly Zrt. és a Dalmand Zrt. sertésintegrációja elnyerte a „Termékdíj a Magyar Mezőgazdaságért” kiírt pályázat első helyét.



Ebben az évben hosszú, hosszú évek után mintha valami megmozdult volna. A szûkülő nemzeti költségvetésben az állattenyésztés – az elmúlt évihez hasonló nagyságrendû – 40 milliárd forint támogatásra számíthat.



Tisztelt partnerünk! Ne csináljon hát más programot! Várjuk önt május 11–13-a között Hódmezővásárhelyen a II-es csarnok főbejáratánál.



Fehér–Thuza-Wellesz




 

 

 

Fiatal Gazdák - Most pályázzunk, vagy 2 év múlva?



A 2013-ig tartó időszakban minden bizonnyal utolsó alkalommal kerül kiírásra idén a fiatal gazdálkodók induló támogatása. A keret 4 Mrd Ft, ami kb. 320-350 fiatal gazdálkodó számára jelenthet segítséget az induláshoz. Az értékelésnél előnyben lesznek azok, akik magasabb szintû szakirányú végzettséggel rendelkeznek, kertészeti és/vagy állattenyésztési tevékenységet kívánnak folytatni, tanyán, vagy 1 000 fő alatti lakosságszámú településen élnek, vagy vállalják az odaköltözést, ökológiai gazdálkodást terveznek, illetve főállásban vállalják a gazdálkodást. Az eddigi jelzések alapján a rendelkezésre álló keret többszörösére várható ismét igény. A kérelmek benyújtása előtt fontos a jogszabály alapos átnézése, mivel komoly szakmai követelményeknek kell megfelelni és jelentős szankciók is felmerülhetnek.



További mérlegelendő szempont a beadás előtt, hogy 2014-től várhatóan el tud indulni az új EU költségvetési ciklus. A következő 7 éves időszakban a fiatal gazdálkodók számára az induló támogatáson túl (amelynek elvi maximuma jelenleg 70.000 euró) a területalapú támogatásoknál is megjelenik egy új elem, egy 25%-os plusztámogatás. Ennek részletei kidolgozás alatt vannak, de az irány egyértelmûen látszik, hogy 2014-2020 között a fiatal gazdák kérdését az eddigieknél hangsúlyosabban kívánja kezelni az agrárpolitika. Érdemes tehát megfontolni, hogy mikortól legyen valaki induló fiatal gazda.


 

 

 

 




 

 

 

Innovációs Nagydíj az Agro Legato Kft.-nek



A gazdaságos tejtermelés fontos technológiai eleme a magas mûszaki színvonalú fejőberendezés. Magyarországon a tehénselejtezések jelentős része a „tönkrement” tőgyek miatt következik be. A gyakorló szakemberek szerint a fejőberendezések tervezését, kivitelezését mindig profikra kell bízni. Az Agro Legato Kft. élen jár ezen a területen. HungaroLact nevû fejőberendezésük saját innovációs termékük, a ma elérhető legmagasabb mûszaki paraméterekkel. A tervezésnél és beépítésnél nagy hangsúlyt fektetnek a hosszú élettartamra, az alacsony költségû üzemeltetésre.

 

Megcélzott piaci szegmensük a kis- és közepes tejtermelő tehenészetek, illetve a kecske és juhtenyésztő gazdaságok. A juhra és kecskére kifejlesztett fejési technológia hiánypótló termékcsalád mind a hazai, mind a nemzetközi piacon. Sikereiket közel 40 befejezett beruházás mutatja, 6 országban, és számos szakmai díj.

 

 


 

 

 

Új vetéstechnológiát alkalmaztak a DEKALB INNOVÁCIÓS Centrumokban

A vetés kapcsán a teljesítménnyel és megbízhatósággal szemben támasztott gyakorlati követelmények folyamatosan nőnek. A teljesítmény növelését azonban csak nagyobb fogászélességekkel vagy nagyobb munkasebességekkel lehet elérni, viszont a munkaszélesség mûszaki lehetőségei csaknem teljesen kiaknázottak.

 


 

 



Az AMAZONE ED-X 6000-2C szemenkénti vetőgépe – mely hazánkban a Dekalb Innovációs Centrumokban debütál majd nagyközönség előtt (Enying, Biharkeresztes)– biztosítja az új technológiát.



Az EDX-technológia új Xpress-magelosztó és -kijuttató rendszere lehetővé teszi az akár 15 km/h munkasebességet. A rendszer különböző, konstruktív újításokkal is rendelkezik, melyek segítségével az átszerelési- és állásidőket jelentősen csökkenteni lehet. A hagyományos szemenkénti vetőgépekkel összehasonlítva az EDX-osztály 30–50%-kal nagyobb területteljesítményre képes, ugyanolyan minőségi munka mellett.



Az Xpress-magelosztó és -kijuttató rendszer esetén a magok elosztása már nem soronként gravitációs úton, hanem egy sûrítettlevegős rendszerrel valamint egy vagy két központi elosztódobbal történik. Az elosztást követően a vetőmag csöveken keresztül jut a térben elkülönített vetési területre a barázdaformázó és magfogó kerékkel ellátott úgynevezett Xpress-kijuttató rendszerbe. A barázdaformázó a két előtte dolgozó nyitótárcsa nyomában húz egy szögletes keresztmetszetû barázdát. Az utána következő magfogó kerék alul és az oldalfalak mentén ezzel a barázdával alakzáróan zár le. Ezért a szemek még kedvezőtlen talajviszonyok esetén sem tudnak elgurulni, hanem azokat a barázdaformázó mögött elhelyezett magfogó kerék belenyomja a magárokba. Így biztosítható még nagy munkasebességek mellett is az optimális vetési minőség. 

 

 

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Indul a második Nagy Diák Agrárteszt!

Indul a második Nagy Diák Agrárteszt!

A közhiedelemmel ellentétben már nem puttonyos szőlőszedők és sáros gumicsizmák jelentik a mezőgazdaságot. Az agrárterület is felzárkózott a high-tech...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!