Tartsuk az összes malacot a kocánál

Agro Napló
A malacok új takarmányozási módja: Nuklospray Yoghurt  

A sertéstartásban egyre nagyobb elvárás a nagyobb teljesítmény elérése, melynek érdekében az alomszám növekedése a legfontosabb célok egyike. Erre mutat jó példát a Közép-németországban lévő sertéstartók termelési adatai, ahol már kimutatható a malacok számának a növekedése ellés/koca/év viszonylatában (1. táblázat).

 


 

 

Az adatokat a Közép-németországi Sertéstenyésztők Egyesülete (MSZV) tette közzé, melyben több régióból származó üzem vett részt. A megnövekedett alomszám és a tenyésztési teljesítmény többek között a sikeres tenyésztőmunkának, egy új komplex tartási technikának illetve különböző állategészségügyi intézkedéseknek az eredménye. A jövőben arra is figyelmet kell fordítani, hogy a növekvő szaporodási teljesítménnyel szemben támasztott elvárásokat tartósan összehangoljuk a telepirányítási menedzsment feladataival. Szintén aktuális téma a szoptató kocák tejtermelése, melynek összetétele, minősége és mennyisége döntően meghatározza a várt eredményt a malacok felnevelésében.





Az alomszám és annak mérete a döntő



A szoptatási időszakban – ami általában 3-4 hétig tart –, az anyaállat kb. 10 kg tejet ad naponta. (A hibrid malacokra vonatkozó értékek magasabbak lehetnek.) Nyilvánvalóan ingadozik az egyéni tejtermelés mennyisége az anyaállatok között sertésállományon belül is. Fontos befolyásoló tényező, az alomszám mellett, a születési súly (2. táblázat) is. A táblázatban a kocák tejtermelése egy kerekített, relatív arányszámban van megadva. Minél több malac van egy alomban annál nagyobb az átlagos napi teljesítmény, viszont kevesebb kocatej áll rendelkezésére a szopós malacoknak naponta. Példa: ha a koca átlagosan naponta 10 kg tejet ad (100%) és 10 szopós malaca van, akkor a számítások szerint minden malacra 1 kg tej jut. Ha az alomszám 13-ra nő, több malac erősebb szopó ingert vált ki, ami laktációs hormonok oxitocin és prolaktin termelésére ösztönzi a kocát és kb. 21%-kal magasabb napi tejmennyiséget (azaz 12,1 litert) ér el. Ha a 13 malac között osztjuk el ezt a mennyiséget, akkor a tejtermelés 0,93 kg lesz naponta malaconként. A rendelkezésre álló adatok alapján átlagosan 4,1 kg kocatej 1 kg élősúly-gyarapodást eredményez a szopós malacoknál. A fent említett példa a következőt jelenti: 10 malac esetében átlagosan 244 g-ot híznak a malacok naponta, 13 malac esetében csak 224 grammot, tehát 17 grammal kevesebb súlygyarapodás várható. A 25 napos korban választásra kerülő malacoknál kétféleképpen alakulnak az adatok: amennyiben a választott malacok száma 10-ről 13-ra nő almonként, az élősúly 425 grammal csökken, az alom tömege nő mintegy 12,7 kg-ra. Ennél a számításnál nem vettük figyelembe a növekvő alomszám negatív hatását a született malacok átlagos egyéni súlyára.

 


 

 

A szoptató kocák ajánlott takarmányszükségletét (DLG információ 2008) a következőképpen határozzák meg: egy előhasi fiatal kocának (malacok kiegészítő táplálása nélkül) 11-12 választandó malacig almonként naponta 81 MJ ME az átlagos energiaszükséglete, a legalább kétszer fialt kocának 85 MJ ME. Egy fiatal előhasi anyának ahhoz, hogy megfelelően legyen táplálva a laktáció teljes ideje alatt, a malacok kiegészítő táplálása nélkül, naponta 6,2 kg gyári szoptató koca tápkeveréket kell fogyasztania. Másod vagy többedszer szülő anyáknál 6,5 kg-ra változik a kocánkénti, ajánlott napi takarmánymennyiség. Azonban nem minden tejelő tenyészkoca tud ennyit enni. Ahhoz, hogy a tejtermelést megfelelő szinten tartsák, veszítenek a laktációt szolgáló élősúlyukból és kondíciójukból. Amennyiben a megengedett határt előhasi kocáknál (10-15 kg), vagy másodszor szülő kocáknál (20 kg) túllépjük, akkor befolyásoljuk a kiválasztott koca ivarzását és rontjuk szaporodóképességét (vemhességi- és fialási ráta, alomszám) a következő reprodukciós ciklusban. A növekvő alomszám lehetséges negatív hatásai a kocákra és a kocák tenyésztési kondíciójára további nehézségeket idéz elő a malacok anyatejes táplálásában.

 


 

 

 

Növekvő tejhiány az új generációnál



Az előrejelzések miatt a jövőben számolnunk kell azzal, hogy a tejhiány fokozódik, és az almonkénti élő malacszám meghaladja a kocák napi tejtermelését. Ezt igazolják a holland takarmányozáskutatók újabb közleményei. Ha a természetes laktációs görbe lefolyását is megvizsgáljuk, további veszteséget figyelhetünk meg a malacok tejellátásában. Egy anyaállat napi tejmennyisége nagymértékben függ attól, hogy a laktáció melyik szakaszában van. A tejmennyiség először a malacok születése után emelkedik, a szoptatás harmadik hetére eléri a csúcspontját és ezt követően fokozatosan csökken. Eszerint fialás után egy héttel a tejmennyiség mintegy 15%-kal középérték alatt van és a harmadik laktációs héten eléri kb. 113%-kal a maximumot.



Ha nem kielégítő az újszülött malacok szopási aktivitása, akkor csökken a koca tejtermelése, ami a szülés utáni (post partum) első napokban elapadáshoz vezethet. Gyakran ez okozza a malacok megkésett vagy elégtelen kolosztrum felvételét. Ez elsősorban azokra a telepekre vonatkozik, ahol nem megfelelően felszerelt a fiaztató kutrica. Ennek az lesz a következménye, hogy az újszülött malacok nehezen indulnak az életben, a koca csecseit nem ürítik ki rendesen és így nem indul be a koca tejtermelése sem.



Sokan abban látják a kiutat, hogy a malacokat áthelyezik egy jól tejelő kocához. Számos vizsgálat azonban kimutatta, hogy az áthelyezett malacnak a megváltozott alomközösségben – ahol az óhajtott csecsért rangsorharcot kell vívni –, kevesebb a súlygyarapodása, ami így nagyobb tenyésztési veszteséget eredményez. Minél előrehaladottabb a szoptatási idő, annál inkább csökken az áthelyezett malac fejlődése. Ahhoz, hogy elkerüljük a túlterhelt anyaállat és utódai szenvedését, veszteségét, a következő lehetőségekből választhatunk: rövidebb szoptatási idő az érintett kocáknál, részleges vagy szakaszos áthelyezés természetes vagy gépi dajkához.

 


 

 

Új alternatíva: a kocatej kiegészítése Nuklospray Yoghurt-al



Az eddig elterjedtek mellett van egy új lehetőség arra, hogy a malacok áthelyezését korlátozzuk, a stabil tenyészalmot megtartsuk és a szoptatás elejétől a végéig minden szopós malac tápanyagigényét kielégítsük. A szükséges almokban a koca teje mellé kiegészítésként speciális malactejet, Nuklospray Yoghurt-ot kínálunk. Nem a kocatej helyettesítéséről, hanem annak kiegészítéséről van szó! A Nuklospray Yoghurt porlasztva szárított, homogenizált és pasztőrözött, könnyen és tartósan oldódik (1 kg Yoghurt por + 2,5-3 l víz, fogyasztási hőmérséklet 38-39 °C). Összetétele és zsírtartalma hasonló az érett kocatejhez. Az érett kocatej különbözik a kolosztrumtól, melynek gyors és intenzív fogyasztása az újszülött malacoknak alapvetően szükséges a túléléshez (3. táblázat).

 


 

 

1 kg Yoghurt 1 kg súlygyarapodást ígér. A Nuklospray Yoghurt egynapos kortól adagolható az újszülött malacoknak, melyhez külön tejes tálkákat kell kihelyezni. Tapasztalt gondozó jó érzékkel fel tudja mérni, hogy mely almok érintettek, melyek igényelnek segítséget. A Nuklospray Yoghurt naponta kétszer adható, mellyel fokozatosan elérhetjük az ad libitum (igény szerinti) etetést. A tejes tálkákat egy locsolókanna segítségével tölthetjük meg. Az újszülött malacok, amint észreveszik a felkínált tejet, lökdösődni, furakodni kezdenek, a tejet elfogadják és gyorsan megeszik, még az edényeiket is tisztára nyalják. A malacok korán hozzászoknak a kiegészítő tejforráshoz, amint meglátják, hangosan köszöntik az állatgondozót (akik errefelé rendszerint tapasztalt asszonyok) és alig bírják kivárni, hogy a Yoghurt a kannából a tálkába érjen. A módszer alkalmazói szerint, a Nuklospray Yoghurt etetése ugyan többletráfordítást igényel, viszont örömet szerez. Ezen kívül megfigyelhető, hogy a Yoghurt-al való etetés arra ösztönzi a malacokat, hogy több pre-startert egyenek az etetőből. Hasmenés és szopási kedv csökkenése nem fordul elő. A Yoghurt megelőzi, hogy a szopós malacok életük első napjaiban erőtlenek legyenek. Megerősödnek és intenzívebben tudnak szopni, ezáltal több anyatejhez jutnak. A szopós malacok elhullása tovább csökken 1,8%-kal, 400-600 grammal nő a választási súly 3 hetes szoptatási időszak után. A módszer segít kompenzálni a leválasztandó malacok közti különbségeket. Különösen azok a malacok profitálnak a kiegészítő takarmányból, akik elhúzódó szülésből, alacsony születési súllyal vagy gyenge vitalitással születtek. Akiknél önmagában a koca teje, fogyasztása kevés esélyt nyújtana a túlélésre.



A kutricákban a malacoknak kínált Nuklospray Yoghurt gazdagítja a lehetőségek körét, növeli a malacnevelés hatékonyságát a tovább növekvő alomszám mellett is.

 



Prof. Dr. Uwe Hühn

Wölfershausen, Panadditív Kft.

 




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!