Általános és napi menedzsment a sertéstelepeken

Agro Napló
A sertéstelepek egy részén a megfelelõ, az apró részletekre is kiterjedõ telepi higiénia kérdésköre valahogyan mindig a „mostohagyerek” kategóriába tartozott. Talán az új (és a felújításra került) gazdaságokban foglalkoznak alaposabban és körültekintõbben a témával. Sok esetben a telep infrastrukturális adottságai nehezítik meg a higiéniai szint jelentõs mértékû javítását, máskor viszont csupán a megfelelõ „hozzáállás” hiányzik. Természetesen az adott farm gazdasági helyzete és a tevékenység jövedelmezõsége is jelentõs szerepet játszik a gazdálkodásban. Megkérdõjelezhetetlen tény viszont, hogy a korrekt, a telep adottságaihoz igazított prevenciós higiéniai program jelentõs megtakarítást eredményez. A cikkünk tárgyát adó, „Sertéstartás” címû higiéniai kézikönyv hasznos segítség lehet a napi sertéstelepi munkavégzés során, így elsõként a kiadvány menedzsmenttel foglalkozó fejezeteibõl adunk egy kis ízelítõt.  

Általános menedzsment



Higiéniai szempontból új sertéstelep létesítésekor vagy egy már meglévő telep fejlesztésekor-felújításakor számos tényezőt kell figyelembe venni: a farm területi elhelyezkedése (izoláció lehetősége, más sertéstelepek közelsége stb.), meglévő infrastrukturális viszonyok (vágóhíd távolsága, hulladékelhelyezés lehetőségei, takarmány és ivóvíz elérhetősége stb.), gazdasági környezet, saját preferenciák (zárt vagy nyitott rendszerû farm, tenyészanyag előállításának/beszerzésének módja, épületek rendszere stb.), állatjóléti követelmények (állatok kezelése, pl. fogcsípés vagy farokkurtítás esetén, épületek állatbarát kialakítása, megfelelő istállóklíma, hőmérséklet, fény, férőhely biztosítása, stb.).

 


Az állatok ellenőrzése

 

 

 

Az egyik legfontosabb tényező a szomszédos állattartó telepektől való megfelelő távolság, tehát a telep fekvését és a belépési lehetőségeket úgy kell megválasztani, hogy a telepen kívüli környezettel való érintkezés minimális legyen. A telep épületeit, mûködési egységeit a lehető leggondosabban kell a telepen belül és környezetében elhelyezni, ügyelve a telep tiszta részén kívül lévő (ún. szennyezett) és a telepen belül lévő (ún. tiszta) gazdasági és kiszolgáló egységek megfelelő elkülönítésére.



Fontos kérdés az is, hogy a tenyészalap-anyagként használt kocasüldőket saját magunk állítjuk elő a telepen vagy egy másik erre szakosodott teleptől vásároljuk. Mindkét megoldásnak létezik előnye és hátránya is egyben.

 

 


 

A farm szerkezete (nagyításhoz katt a képre)

 



Vásárláskor:



- előny, hogy a genetikai állomány frissül,



- hátrány, hogy a fertőzések kockázata nő minden egyes vásárláskor.



Saját előállításkor:



- előny, hogy sokkal stabilabb az egészségügyi helyzet,



- hátrány, hogy megfelelő szaktudás és létesítmények szükségesek.



Vásárláskor a telepre kerülő állatok (nem csupán a kocasüldők, hanem a kanok esetében is) részére karantén épületre is szükség van.

 


Eredményorientált vezetés

 

 



Napi menedzsment



E fejezet az általános menedzsment által megfogalmazott elképzeléseket taglalja részletesen. Kitér az állatok elhelyezésére szolgáló épületek kialakításával kapcsolatos alapvető követelményekre, melyek az eredményes gazdálkodáshoz és a sertésállomány megfelelő komfortérzetének létrejöttéhez szükségesek:



- az épület szerkezete (tartási rendszerek),



- az anyaghasználat (padozat, falak, mennyezet),



- a szellőzéstechnika,



- az etető- és itatórendszer.



Az állatok ellátásához szükséges napi operatív munkafolyamatok szervezése:



- az állatok ellenőrzése,



- az istállóklíma ellenőrzése (hőmérséklet, páratartalom, kémiai anyagok koncentrációja stb.),



- az állatok szükségleteinek ellenőrzése (takarmány- és vízszükséglet, hőmérséklet, férőhely, páratartalom stb.),



- a betegségek és egyes ásványianyag-hiányok vagy mérgező anyagok okozta tünetek felismerése,



- a beteg állatok kezelése,



- az eszközök helyes használata.





Természetesen a napi mûveletek részletesen is bemutatásra kerülnek a farm egyes szekcióinak (fiaztató, battéria, vemheskoca-szállás, vemhesítő istálló, süldőnevelő, hizlaldák és karantén istálló) megfelelően.

 



Litz Tamás

A cikk szerzője: Litz Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Tisza vize hamarosan Debrecenbe ér

A Tisza vize hamarosan Debrecenbe ér

Jól haladnak a Civaqua-program első ütemének kivitelezési munkái: a 15 km-es vezetékrendszer kiépítéséből már csak 600 méter van hátra, és a Tisza viz...

Hogyan tovább magyar alma?

Hogyan tovább magyar alma?

Nemcsak mi akarunk fejleszteni, hanem a termelők részéről is hatalmas az igény – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Gonda István emlékkonferen...

Ikervélemény – afrikai sertéspestis

Ikervélemény – afrikai sertéspestis

Világszerte igen nagy gondokat okoz az afrikai sertéspestis (ASP), mert ennek a fertőző betegségnek a nyomán nemcsak állategészségügyi, hanem gazdaság...

Mikotoxin-problémák sertésekben

Mikotoxin-problémák sertésekben

Idén az időjárás kedvezett számos gombafaj megtelepedésének, így a sertéstakarmányokban is számíthatunk a mikotoxinok megjelenésére, esetenként magas...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?