Általános menedzsment
Higiéniai szempontból új sertéstelep létesítésekor vagy egy már meglévő telep fejlesztésekor-felújításakor számos tényezőt kell figyelembe venni: a farm területi elhelyezkedése (izoláció lehetősége, más sertéstelepek közelsége stb.), meglévő infrastrukturális viszonyok (vágóhíd távolsága, hulladékelhelyezés lehetőségei, takarmány és ivóvíz elérhetősége stb.), gazdasági környezet, saját preferenciák (zárt vagy nyitott rendszerû farm, tenyészanyag előállításának/beszerzésének módja, épületek rendszere stb.), állatjóléti követelmények (állatok kezelése, pl. fogcsípés vagy farokkurtítás esetén, épületek állatbarát kialakítása, megfelelő istállóklíma, hőmérséklet, fény, férőhely biztosítása, stb.).
Az állatok ellenőrzése
Az egyik legfontosabb tényező a szomszédos állattartó telepektől való megfelelő távolság, tehát a telep fekvését és a belépési lehetőségeket úgy kell megválasztani, hogy a telepen kívüli környezettel való érintkezés minimális legyen. A telep épületeit, mûködési egységeit a lehető leggondosabban kell a telepen belül és környezetében elhelyezni, ügyelve a telep tiszta részén kívül lévő (ún. szennyezett) és a telepen belül lévő (ún. tiszta) gazdasági és kiszolgáló egységek megfelelő elkülönítésére.
Fontos kérdés az is, hogy a tenyészalap-anyagként használt kocasüldőket saját magunk állítjuk elő a telepen vagy egy másik erre szakosodott teleptől vásároljuk. Mindkét megoldásnak létezik előnye és hátránya is egyben.
A farm szerkezete (nagyításhoz katt a képre)
Vásárláskor:
- előny, hogy a genetikai állomány frissül,
- hátrány, hogy a fertőzések kockázata nő minden egyes vásárláskor.
Saját előállításkor:
- előny, hogy sokkal stabilabb az egészségügyi helyzet,
- hátrány, hogy megfelelő szaktudás és létesítmények szükségesek.
Vásárláskor a telepre kerülő állatok (nem csupán a kocasüldők, hanem a kanok esetében is) részére karantén épületre is szükség van.
Eredményorientált vezetés
Napi menedzsment
E fejezet az általános menedzsment által megfogalmazott elképzeléseket taglalja részletesen. Kitér az állatok elhelyezésére szolgáló épületek kialakításával kapcsolatos alapvető követelményekre, melyek az eredményes gazdálkodáshoz és a sertésállomány megfelelő komfortérzetének létrejöttéhez szükségesek:
- az épület szerkezete (tartási rendszerek),
- az anyaghasználat (padozat, falak, mennyezet),
- a szellőzéstechnika,
- az etető- és itatórendszer.
Az állatok ellátásához szükséges napi operatív munkafolyamatok szervezése:
- az állatok ellenőrzése,
- az istállóklíma ellenőrzése (hőmérséklet, páratartalom, kémiai anyagok koncentrációja stb.),
- az állatok szükségleteinek ellenőrzése (takarmány- és vízszükséglet, hőmérséklet, férőhely, páratartalom stb.),
- a betegségek és egyes ásványianyag-hiányok vagy mérgező anyagok okozta tünetek felismerése,
- a beteg állatok kezelése,
- az eszközök helyes használata.
Természetesen a napi mûveletek részletesen is bemutatásra kerülnek a farm egyes szekcióinak (fiaztató, battéria, vemheskoca-szállás, vemhesítő istálló, süldőnevelő, hizlaldák és karantén istálló) megfelelően.
Litz Tamás
A cikk szerzője: Litz Tamás