Õszi kalászosok talajmûvelési technológiái - II.

Agro Napló
Az õszi vetésû kalászos gabonák kevésbé jó elõveteményei a késõn lekerülõ növények. Leginkább a kukorica, de még a napraforgó után is jelentõs mennyiségû, nehezen bedolgozható és lebomló szármaradvány marad vissza. A szártömeg az ideihez hasonló aszályos évjáratban is nagy mennyiségû és nehezen aprítható. E mellett nem elfeledhetõ, hogy rövid idõszak áll rendelkezésre az elõvetemény betakarításától az õszi kalászosok vetéséig. Ez egy korai napraforgó esetében lehet két-három hét is, de egy középérésû kukorica után – átlagos évjáratban – már csak néhány nap áll rendelkezésre a vetésig. A klasszikus nyári tarlómûvelési idõszakban kialakítható biológiai beéredéshez nem elegendõ ez az idõ, ráadásul az idõjárás is gyakorta szélsõséges. Minek okán beéredés csak a vetést követõen alakul ki, különösen fontos a szerkezetkímélõ mûvelési rendszer.

Az őszi kalászosok talajállapot igényei nem az elővetemény lekerülési idejétől függnek. Kívánalom a min. 20-25 cm mélységben mûvelőtalp nélküli, lazult és szerkezetes, biológiailag tevékeny termőréteg. A vetéshez szükséges továbbá morzsás magágy kialakítása is, mégpedig a mélyebb rétegek visszatömörítése nélkül. E kívánalmak alapvető feltétele a mûveletszámok minimalizálása, minél kevesebb menetszámmal terheljük a talajt!



Az elővetemény szármaradványainak felaprítása több szempontból is jótékony hatású. A zúzott növényi maradványok könnyebben bedolgozhatók. Minél apróbb frakciókból tevődik össze e mulcs, annál egyenletesebben keverhető be a teljes mûvelt rétegbe. Az aprítás minősége szoros kapcsolatban van a lebomlás ütemével. A kisebb méretû (nagyobb felületû) zúzalék gyorsabban táródik fel.



A mulcshagyó talajmûvelési technológiák egyre ismertebbé és elfogadottabbá válásával növekszik azon termelők száma, akik a későn lekerülő növények szármaradványait is értékes mulcsként tartják számon. A mûszaki-technológiai fejlődés nyomán manapság kiforrott mûvelő eszközök állnak rendelkezésre forgatás nélküli mulcstechnológiához.



Bármely talajmûvelési technológia mellett döntünk – forgatásos vagy forgatás nélküli – a kiinduló mûvelet a szármaradvány kezelés. A tarlómaradványok zúzása után szükséges a tarlóhántás elvégzése. Az őszi munkálatok során ez a mûvelet kissé más értelmet nyer, mint a klasszikus nyári tarlómûvelésben. Ez esetben nem várjuk meg a biológiai beéredést, sok esetben az árvakelés (pl. elhullott napraforgó kaszatok) sem jelenik meg az alapmûvelésig. A nagy mennyiségû szármaradvány miatt szükséges ez a bekeverő jellegû tarlóhántás (1. kép). A növényi zúzalék egy részének a felső talajrétegbe keverésével könnyebbé válik a következő mûvelet, az alapmûvelés elvégzése. Ha nem késett meg a betakarítás és még az őszi hőmérsékleti viszonyok lehetővé teszik, elkezdődhet az árva- és gyomkelés kicsírázása, jelentős részük elpusztítható az alapmûveléssel.

 


1. kép. Bekeverő jellegû tarlóhántás síktárcsával. (Fotó: Bottlik, 2011)

 

 



Az alapmûvelés módjáról későn lekerülő elővetemény esetében is a talajállapot ismeretében dönthetünk. Erről a tarlóhántást követően kell meggyőződnünk, legegyszerûbben egy fémpálca leszúrásával vizsgálható a tömörödés. E mellett leginkább a talaj nedvességi állapota határozza meg a mûvelhetőséget. Sokunk számára okoz fejtörést az idei aszályos évjáratban az alapmûvelési mód megválasztása. Számos helyen olyan mértékben kiszáradt a teljes, rendszeresen mûvelt réteg, hogy nincs mód az alapmûvelés elvégzésére. A tarlóhántás – bár nem öröm a poros felső réteg bolygatása – elvégzendő, majd várakozni kell a csapadék megérkezéséig.



A tárcsás alapmûvelési mód kedvelt megoldás, főleg napraforgó-kalászos váltásban. A legelterjedtebb mûvelési változat, annak ellenére, hogy gyorsasága és egyszerûsége mellett kockázatokkal is rendelkezik. Sekély a mûvelés mélysége, nem képes mûvelőtalp (ak) megszûntetésére, sőt, a nedves talajt erősen tömöríti. A sekély alapmûvelési mélység és a kialakuló mûvelőtalp korlátozzák a kalászosok gyökérnövekedési lehetőségeit. Bizonyított, hogy a mellékgyökérzetû kalászos gabonák is termésdepresszióval reagálnak a sekélyen elhelyezkedő mûvelőtalpra, így nem elhanyagolható e kockázat. Száraz talajon nagymértékû porosítás jellemzi a tárcsa munkáját, ami hosszú időre tönkre teszi a talajszerkezetet.



Kukorica-kalászos váltásban a legtöbben szántanak. A száraz talajállapot gátat szabhat e megoldásnak, valamint időigényes is. A szántás során a talaj tovább szárad, gondoskodni kell a felszín mihamarabbi elmunkálásáról, lezárásáról.



A nehézkultivátorok terjedésével egyre inkább népszerûsödik a forgatás nélküli alapmûvelés kukorica elővetemény után is. Ez teljes technológiát jelent, aminek kiinduló pontja a gondos szármaradvány kezelés és a bekeverő jellegû tarlóhántás. Ezt követi a kultivátoros alapmûvelés (2. kép) és a vetés, amit magágykészítő vetőgéppel végzünk. E rendszer gyorsabb, mint a forgatásos változat és kevesebb kockázattal jár. Nincs mûvelőtalp-képzés, kevésbé szárítja a talajt, szerkezetkímélőbb. Hátránya a nagy vonóerő-igény és a komplett technológia szükségessége.

 


2. kép. Grubberes alapmûvelés. (Fotó: Bottlik, 2011)

 

 

Ne feledjük, hogy a 2010-es csapadékos évben tömörödtek a talajaink és kevesen orvosolták mélyítő mûveléssel e betegséget. A száraz őszi időszak alkalmas középmély lazításos vagy mélykultivátoros állapotjavításra, használjuk ki! Napraforgó elővetemény esetében szárzúzás és bekeverő tarlóhántást követően középmély lazítással vagy grubberes alapmûveléssel megszûntethető a tömörödés és gondosan megalapozható az őszi kalászosok termesztéstechnológiája.



Előfordulhat, hogy az időjárás vagy mûszaki problémák miatt megkésünk a talajmunkával és a vetéssel. Napraforgó után a korszerû rövidtárcsákkal sekélyen ugyan, de szerkezetkímélő módon és nagy területteljesítménnyel alakítható ki vetőágy. Kukoricát követően inkább a nehézkultivátoros alapmûvelés nyújthat gyors megoldást.

 

Bottlik László

Szent István Egyetem

Növénytermesztési Intézet

A cikk szerzője: Bottlik László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kezelésből ötös!

Kezelésből ötös!

Az FMC optimista hangulatban tartotta meg évindító növényvédelmi fórumát, amely méltán az egyik legszínvonalasabb online rendezvénnyé nőtte ki magát a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?