Gabonapiac

Agro Napló
A gabonakereskedõk közleményeiTájékoztató az õszi kalászos vetõmagkínálatról2011. évi GOSZ-VSZT posztregisztrációs búzakísérletek terméseredményei

 


 

A gabonakereskedők közleményei



Az USDA augusztusi jelentésében 10 millió tonnával felfelé módosította a világ várható búzatermését 672 millió tonnára, ami 36 millió tonnával haladja meg az előző év termését. Javultak a terméskilátások Kínában, Indiában, az EU-ban, Kazahsztánban, Oroszországban és Ukrajnában. A francia és német termés is jobbnak ígérkezik a betakarítás előrehaladtával. A környező országokból is jó hírek érkeztek, Románia 7 millió tonna búzaterméssel számol, ami az elmúlt 3 év legjobb eredménye, de Bulgária, Lengyelország, Szlovákia és a csehek is jobb vagy hasonló termést várnak, mint az előző szezonban.



Itthon befejeződött az aratás és az MgSzH adatai szerint több mint 4 millió tonna termény került a raktárakba, ami 4%-kal több mint az előző évben, annak ellenére, hogy a betakarított terület csupán 953 ezer hektár volt, ami a legalacsonyabbnak számít 1999 óta.



A minőségről, habár országos adatok nincsenek, a rendelkezésünkre álló információkból arra lehet következtetni, hogy a megtermett búza legalább 70%-ka étkezési minőségû lett.



A világpiacon a búza exportára júliusban – júniushoz képest – erősödött annak ellenére, hogy javultak a terméskilátások. Ez részben a minőségi búza körüli mennyiségi bizonytalanságoknak, a kukorica jegyzések erősödésének és a gazdasági instabilitásnak köszönhető.

- A jóval olcsóbb fekete-tengeri búza komoly kihívást jelent, mind az európai, mind az amerikai export számára.



- A hazai termelői búzaárak több mint 20%-kal csökkentek júliusban, az előző hónaphoz képest.



- A BÉT-en a malmi búza júliusi kötéseinek átlaga augusztusi határidőre 48 330 Ft/tonna volt, ami a 2007-es 45 928 Ft/tonna átlagárat is túlszárnyalta. A malmi búza tőzsdei jegyzései szeptemberi határidőre az 50 és 48 ezer forintos sávban mozognak hetek óta. A fizikai piacon azonban nehezen találkozik a vevői szándék az eladók elvárásaival.



- Az USDA, a világ várható kukoricatermését 12 millió tonnával lefelé módosította, júliusi becsléseihez képest, 860,5 millió tonnára. Csökkentette az USA várható terméshozamait, ami 14 millió tonnás terméskorrekciót jelent az előző havi becsléshez képest. Ezzel szemben Ukrajna és az EU-27 terméskilátásai javultak.





A világ kukorica-felhasználása tovább nő és várhatóan 3%-kal, 26,5 millió tonnával haladja meg az előző szezont, így a nagyobb termés ellenére is tovább csökkennek a világ kukoricakészletei. A becsült 114,5 millió tonna megközelíti a kritikus 2007. évi (110,3 millió tonna) zárókészleteket.



Itthon az előzetes becslések szerint a közel 1,3 millió hektárról 8,1 millió tonna kukorica betakarításával kalkulálnak, de a csapadék és az elmúlt napok meleg időjárása javíthat még az átlaghozamon.



A kukorica iránti kereslet igen élénk az egész világon, ami az árakban is jól tükröződik. Az elmúlt hónapokban az amerikai kukorica ára tartósan meghaladta a búza (SRW) árát. Ez több ázsiai országot is arra ösztönöz, hogy az olcsóbb búzát előnyben részesítse a kukoricával szemben. Hasonló a helyzet itthon is, a takarmányozáshoz mindenki az olcsóbb gabonaféléket keresi.



A kukorica (FOB) exportára július eleje óta 30 dollárral emelkedett 300 USD/tonna fölé. A BÉT-en az ó-kukorica jegyzések stabilan – igen magasan – 63 800 forinton álltak, szorosan a francia (MATIF) jegyzések mellett.



Az új magyar kukorica jegyzések tendenciájukban követik a meghatározó tőzsdék jegyzéseit. Az elmúlt napokban/hetekben a BÉT kukorica tőzsdei jegyzése novemberi határidőre 48,5 és 49,5 ezer forint körül alakult.

 

 




 

Tájékoztató az őszi kalászos vetőmagkínálatról



A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Kalászos Szekció Bizottsága 2011. július 28-án megvitatta az őszi kalászos vetőmaghelyzetet. A bizottság a tagságtól és az MgSzH illetékes igazgatóságától származó információk alapján az alábbi megállapításokat tette:



- Betegség, csíraprobléma, magas áthullás, vagy egyéb, a készleteket negatívan befolyásoló tényező előzetesen nem merült fel.



- A szaporító területek mind a három növény esetén változatlanul alacsony szinten vannak, annak ellenére, hogy a búza kb. 2000 ha-ral, a tritikálé 450 ha-ral emelkedett. Az őszi árpa pedig enyhén csökkent.



- Búzából a jelenlegi adatok alapján elegendő lehet a rendelkezésre álló vetőmagmennyiség, azonban fajta és térségi hiányok felléphetnek. Az előző évi vetésterületekkel kalkulálva, őszi árpából és tritikáléból akár hiányhelyzet is kialakulhat.



- A terménypiaci kilátások jók: a várhatóan magas felvásárlási árak eredményessé tehetik a közepes-gyenge átlagot betakarító termelők gazdálkodását is. Nehéz előzetesen becsülni a likviditás alakulását, de ha a vetőmag vásárlási kedv élénkülne, a felújítás növekedésének a készletek szabnának gátat.



- A vetőmag-feldolgozók tapasztalatai alapján az idei évben a kalászosok ezerszemtömege az átlagosnál nagyobb, ezért a vetőmag-felhasználóknak ezt számításba kell venniük a vetőmag beszerzése, ill. a vetések idején.



- Lényeges, hogy a termelők minél hamarabb jelezzék fémzárolt vetőmagszükségletüket a forgalmazók felé. A korai megrendelés lehetővé teszi a feldolgozók optimális munkáját, a logisztikai akadályok leküzdését, ezáltal a végfelhasználók megfelelő időben való kiszolgálását.



- Mint minden évben, az idén különösen nagy veszélyt jelenthet a nem ellenőrzött, rossz minőségû mag visszavetése. Az állami minősítésben nem részesített vetőbúza, vetőárpa csírázóképessége és biológiai értéke gyenge, ezért visszavetése jelentős termesztési kockázatot rejt magában.



Fentiek figyelembe vételével a szövetség felhívja a termelők figyelmét a vetőmag-felújítás jelentőségére, és az ellenőrzött, fémzárolt vetőmag használatára.








2011. évi GOSZ-VSZT posztregisztrációs búzakísérletek terméseredményei



2008-ban újraindult a posztregisztrációs búzakísérletek szervezése, melyet a Fajtakísérleti Innovációs Tanács szervez. A FIT önálló tevékenységét a gabonatermelők, a vetőmag előállítók, a kereskedők és feldolgozók egyetértésével, valamint a magyar mezőgazdaság fejlődését fontosnak tartó civil szakmai szervezetek széles körû erkölcsi és anyagi támogatásával végzi.



A rendszer mûködtetésének célja: az objektív kísérleti eredmények birtokában a termelők, felhasználók megfelelő növényfajták közül választhassanak. A szervezők kiemelten fontosnak tartják, hogy a Magyarországon termesztett fajták értékét objektív kísérletekkel lehessen bemutatni. Ezért döntöttek a búza és kukorica posztregisztrációs kísérletek újraindítása mellett.

 

(Nagyításhoz katt a képre)


 

 




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?