Szükséges az európai tejtermelõk fenntartása

Agro Napló
Az Európai Tej Bizottság (EMB) konferenciáján, Dublinban február 22 és 24 között, egyetértés született abban, hogy szükség van a tejpiac reprezentatív csoportjainak részvételével egy ügynökségre, amely megreformálja a tejárak számítását és kifizetését, valamint elengedhetetlen felügyelni és szabályozni az EU piacát.


Az EMB képviselői a dublini konferencián egyetértettek abban, hogy a tej program csomag, amit az EU Bizottság javasol, tartalmaz előremutató elképzeléseket, de teljesen figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy erősíteni kell a termelők helyzetét a tejpiacon. Romuald Schaber, az EMB elnöke, különösen kritizálta a tejfeldolgozók piaci korlátozását – maximum 3,5%-os európai-, és a 33%-os nemzeti piaci részesedés - hangsúlyozva, hogy ez a korlátozás figyelmen kívül hagyja az ágazat valós helyzetét. Megjegyezte, hogy több egyéni tejfeldolgozónak van nagyobb részesedése a csomagban javasolt korlátozásoknál és példaként hozta az ARLA Foods-t, ami 95%-ban van jelen a dán piacon és a Friesland Campina-t, amely nem kevesebb, mint 8,8%-kal rendelkezik a teljes európai piacon. „ Mi mondtuk, újra és újra, hogy a szövetkezeti tervet koncentrálni kell és egyesíteni európai szinten és ez a tendencia már látható. Az európai és a nemzeti politikusoknak szükségük van a valóság szem előtt tartására, ha el akarják érni a gazdálkodók hasonló és arányos erősödését az élelmiszer-láncban”, nyilatkozta Schaber Jackie Cahill, az Ír Tejbeszállítók Egyesületének (ICMSA) elnöke, (EMB tagszervezete), támogatta Mr. Schaber érvelését. „Azt látjuk, a Bizottság támogatja a nagy cégek könyörtelen megerősödését a feldolgozói- és kiskereskedelmi szektorban, de nem aggódik az élelmiszertermelők és gazdák problémái miatt, amíg azok nem lépnek fel egységesen. Úgy tûnik, a Bizottság örömmel nézi, hogy az átvételi árakat lenyomják a hatalmas és domináns közvetítők/kereskedők és élelmiszerláncok, így szembe kerülve a termelők méltányolható elvárásaival.





A tejtermelők küldöttei 14 országból, egyetértettek egy európai szintû monitoring szolgálat felállításával, ami ellenőrzi a termelési költségeket, árakat, a keresletet és kínálatot. Ez a szervezet meghatározza, hogy az átvételi árak fedezik e az előállítási költségeket, és biztosítja a mennyiséghez kötött „eladási és vételi árakat”. Mivel a tejpiaci szereplők (farmerek, feldolgozók, kereskedők, fogyasztók) teljesen egyenlőtlen pozícióban vannak, az európai tejtermelés fontossága megköveteli, az ügynökség létrehozását. Amennyiben biztosítani akarjuk a fenntartható tejtermék előállítást az Unióban, szükséges a fogyasztók képviselőit is bevonni a felügyeleti iroda mûködésébe.





1995-ben Írországban, a tejtermelők részesedése a kiskereskedelmi tejárból 43 százalék volt. 2005-ben, 36 százalékra, 2009-re pedig 26 százalékra csökkent ez az arány. A tendencia egyértelmû, ha nem rögzítik a termelők méltányos részesedését a végső kiskereskedelmi árból, sok európai tejtermelő családi gazdaság túlélése igen kétséges. A fogyasztók olcsó élelmiszert akarnak, az olcsó tej leple alatt az óriás üzletláncok kisöpörték a tejtermelők nyereségét, felhasználva azt saját érdekeik szerint.





Forrás: TheCattleSite News Desk

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legna...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!