Új kutatási irányok a hazai energiafûz-termesztésben

Agro Napló
A 21. század elején az emberiség egyre nagyobb elánnal keresi a fosszilis energiaforrások helyettesítésére alkalmas technológiákat, hogy az önpusztítás helyett egy fenntartható erõforrásokra alapozott, új gazdaságot hozzon létre. A legkézenfekvõbb és leghatékonyabb megoldást a biomassza-elõállítás jelenti.
A Holland Alma Kft. úttörő szerepet vállalt a fás szárú biomasszával kapcsolatos hazai kutatásokban. A korábbi kísérletek a termőhely megválasztására, a fajtatulajdonságok hazai minősítésére, és a fajta-talaj összefüggések feltárására, valamint a vegyszeres gyomirtásra irányultak.



Jelenleg futó kísérleteiben a Holland Alma három fő célt jelölt meg:

- szerves és mûtrágyaféleségek hozamra gyakorolt hatásainak vizsgálata;

- baktérium és algakészítmények hozamra gyakorolt hatása (szerves- és mûtrágyákkal kombináltan is);

- a telepítési időszak kiterjesztése a szaporítóanyag fagyasztva tárolásával.

A fûztermesztés technológiájának legfontosabb eleme az idősebb fûzültetvényekben fellépő tápanyag-hiány, és annak a pótlása. Magas biomassza hozamokat csak célzott tápanyag-gazdálkodás mellett lehet elérni. Az energiafüzek tápanyag-visszapótlására a legolcsóbb anyag a szennyvíz iszap, amelyet ezért a vizsgálatok középpontjába állítottak. Mivel ennek használata a termőterületek egy részén környezetvédelmi okokból nem jöhet szóba, ezért a különböző mûtrágyák hatásait is vizsgálják.

A szántóföldi tápanyag-utánpótlásban is újszerûnek mondható az alga-, és baktériumtrágyák használata. Mivel az energiafûz-ültetvényekben eddig ilyen kísérleteket idehaza nem végeztek, a Holland Alma ezt a feladatot is magára vállalta. Kísérletbe vontak 5 különböző baktérium-készítményt, amelyek alkalmazása mellett a talaj tápanyag-feltáródási folyamatait, tápanyag-forgalmát, és a talajéletet vizsgálják.

A telepítési időszak kiterjesztésének szükségességét a 2009–2010-es évek extrém csapadékos időjárása okozta. Több telepítő nem tudta az optimális március 10. és május 5. közötti időszakot kihasználni. Emiatt került sor a dugványok fagyasztva tárolására, és későbbi időpontban való telepítésére, amikor a vízborítás lehúzódott a területekről. Mivel a dugványok még ekkor is nedves talajba kerültek, az eredés tökéletes volt. Az ilyen vízállásos területek betelepítése és hasznosítása így lehetővé válhatott.



Kutatásaikkal szeretnék biztosítani, hogy a Holland Alma Kft. partnerei a jövőben is yakorlati tapasztalatokat kaphassanak első kézből. Piricsei telephelyükön a kísérletbe vont üzemi területek minden érdeklődő számára látogathatók. A nyár folyamán több rendezvényt is szerveznek, melyekről a www.hollandalma.hu oldalon találnak információt.

Sipos Mariann • Varga Levente


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!