Új termékek - innovatív technikai megoldások a Légyotton

Agro Napló
A 8. alkalommal megrendezésre került Bayer Légyott idén három helyszínen, Tolna-Mözsön, Rumban és Nemesbikken várta az érdeklõdõket. Hagyományosan a négy legfontosabb szántóföldi kultúrára összpontosítottak, így a kalászos gabona, a repce, a napraforgó és a kukorica növényvédelmével kapcsolatos Bayer-technológiákat ismertették, ebbõl a kukorica posztgyomirtási kezeléseket ragadtuk ki.

A kukorica vetésterülete a tavalyi évhez képest mintegy 200 000 hektárral nőtt, ez is mutatja, hogy e kultúra jelenleg sikeridőszakát éli. Rikk István elmondása szerint a kukorica poszt gyomirtási kísérletek idei tanulsága, hogy a száraz tavaszi időjárás okán a készítmények lassabban szívódtak fel, a tünetek később jelentkeztek, a túlfejlett, viaszbevonattal rendelkező gyomnövények elleni hatékonyság csak a magasabb dózisokkal volt biztosítható.



A tolna-mözsi területen a Monsoon Cambio-val való kiegészítését a jelentős szulákfertőzés, illetve a már jól fejlett kétszikû gyomok indokolták.

 






Jól láthatóak a sárguló csattanó maszlag és libatop növények, melyek ellen hatékonyan használták a Monsoon-t.





A Mester Pack alkalmazásakor a szárazabb tavasz miatt fontos volt, hogy a Mero hatásfokozó adalék is mindig bekerüljön a permetlébe, hiszen ez segíti elő a permetlé jobb tapadását, a hatóanyagok gyorsabb felvételét.



A Laudis HPPD-gátló típusú hatóanyagot tartalmaz. A fény elbontja a klorofilt, ezért fehéredő tünet jelenik meg a gyomnövényen, majd gyors elszáradás következik be az egyszikûeknél, például kakasláfû esetében, valamint kétszikûeknél a tenyészőcsúcs és a nagy levelek elhalása mutatja, hogy a szernek szisztemikus hatása van.

 


Laudis-hatás a gyomnövényen.





A Laudis nagy előnye, hogy a kukorica 8 leveles állapotáig kijuttatható, a későbbi kijuttatás a levelek árnyékoló hatása miatt már csak „tûzoltás” jelleggel lehet indokolt.

A magáért beszélő növényvédelmi kísérletek megtekintésén túl idén több újdonságot is láthattak a gazdák termék- és technikai fronton egyaránt.



Komplett terményvédelem:



Az egyik, a terményvédelemmel kapcsolatos jó hír, hogy a kiválóan bevált K-Obiol 25 EC termékük, melyet eddig csak és kizárólag a betárolt termény preventív védelmére tudtak ajánlani, engedélyt kapott üres raktárak fertőtlenítésére is. A terményvédelem Bayer által javasolt gépi eszköze a Farmgép Kft. által gyártott és forgalmazott kis teljesítményû, precíziós szórófejekkel felszerelt permetező berendezés. A speciális szórófejekkel lehetőség van arra, hogy a tonnánként 300 ml bekevert anyagot egyenletesen juttassuk ki a terményre. A gép szórófejét általában a betároló szalag fölé, vagy silótárolók esetében egy vizszintes rédler fölé helyezhetjük a géphez járó felfogató keret segítségével, ilyen módon biztosíthatjuk az egyenletes permetlé borítottságot.

 

Csávázószer-leporlás – hogyan csökkenthető a környezet terhelése



A szigorodó környezetvédelmi szabályozások következtében a csávázott vetőmagok vetésének folyamata is górcső alá került már számos nyugat-európai országban. A hatályban lévő jogszabályok szerint a növényvédő szerek kijuttatása permetező gépekkel történik, ugyanakkor a vetőgépek is ennek minősülhetnének, mert a csávázószerekkel kezelt magok a vetőgépekkel jutnak a felhasználás helyére. A vetőmag tételben lévő por és a ledörzsölődő csávázó szer a pneumatikus vetőgépek esetében szabadon kijuthat a levegőbe és elsodródva károsodást okozhat a hasznos élő szervezetek, beporzást végző rovarok körében – valamint a munkát végzőkre is veszélyes lehet. Ezen kockázati tényezők csökkentése érdekében a csávázószerek gyártói és a vetőmag fajtatulajdonosok ajánlásokat dolgoztak ki, amelyek közül egy bemutatásra is került a rendezvényen. A megoldás lényege, hogy a vetőgép ventilátora által a szabadba távozó elhasznált levegőt (és az esetlegesen benne lévő csávázószerrel szennyezett port) egy flexibilis cső beiktatásával a csoroszlyák mellé, a megnyitott barázdába vezetjük, ezzel csökkentve a nem célfelületek környezetterhelését.

 


 

 



Két új termék gabonában



A modern, intenzív gabonatermesztésben szükség van egy erőteljes és hosszú hatású, a betegségek és rovarkártevők ellen egyaránt biztos védelmet nyújtó csávázószerre. Ilyen a Bayer CropScience új készítménye, a Yunta Quattro.



Négy felszívódó – két fungicid és két inszekticid – hatóanyag ereje érvényesül a készítményben, mely a környezetet kevésbé terhelő, gazdaságos megoldást ígér egy erőteljesebb biológiai hatást és nagyobb hatékonyságot biztosítva. Felhasználható őszi búza és őszi árpa rovarkártevői ellen és csávázási betegségek elleni védelemre. A rovarkártevők elleni védekezésnek a korán és kevesebb tőszámmal elvetett búzában van nagy jelentősége.



Farády László mutatta be az új, különleges formulációjú, két hatóanyagú fungicidet, a Zantara-t. Korszerû formulációjának köszönhetően a csepp a levélen azonnal szétterül és belesimul a felszínbe. Egyik hatóanyaga a bixafén, mely gombaölő hatása mellett erőteljes pozitív élettani hatásokkal is rendelkezik. Átsegíti a növényt a stresszhelyzeteken, pl. aszályban. Nemcsak a zászlóslevelet képes hosszan zölden tartani, hanem megfelelően alkalmazva elősegíti a zászlóslevél méretének növekedését, ezáltal képes növelni a termést. Két hatóanyagának együttmûködése által valamennyi kalászos gabona valamennyi kalászos betegsége ellen megbízható, igen hosszú hatástartamot nyújt.

 


 

KÉPGALÉRIA

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább terbutilazin?

Hogyan tovább terbutilazin?

Az Európai Unió Bizottsága a 2021/824 (2021. 05. 21.) számú végrehajtási rendeletében módosította a terbutilazin hatóanyagra vonatkozó felhasználási e...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!