Sok múlik a szakszerû tápanyag-gazdálkodáson

Agro Napló
A kasseli székhelyû K+S KALI GmbH kiváló termékeivel közel húsz éve van jelen a magyar piacon. Dr. Zsom Eszter szaktanácsadó decemberben egy kellemes hangvételû partnertalálkozón ismertette 2011. évi elképzeléseiket és azt a termékpalettát, mely hazánkban is a hatékony és szakszerû tápanyag-gazdálkodást szolgálja.  

Kiemelte a Korn-Kali német minőségû természetes alaptrágyát, mellyel a káliumot, a ként és a magnéziumot együttesen juttathatjuk ki. Értékét az növeli, hogy egyidejûleg fedezi a növények kálium- és magnézium szükségletét. Fokozza a termésbiztonságot, a fagyállóságot, a szárazságtûrést, illetve fokozza a N-hasznosulást, ez utóbbit a saját kísérleti eredményeikkel támasztotta alá. Ezen kívül szabályozza a vízháztartást, repcében fokozza az olajképződést. Sokat találkozhatnak a szaksajtókban idén a termelők a Kieserittel, mely egy természetes ásvány, eredetét tekintve a mai Németország területén keletkezett körülbelül 230 millió évvel ezelőtt, amikor még az ország nagy részét tengervíz borította. Elektrosztatikus szétválasztásra alapuló előállításának köszönhetően környezetbarát, ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett alap illetve fejtrágya. A talaj ph-értékétől függetlenül fejti ki hatását, ezért valamennyi talajon alkalmazható. A csökkenő kénkibocsátás és a magas hatóanyagú, de kénben szegény mûtrágyák alkalmazása kénhiányt idézhet elő több termőhelyen. Az ESTA Kieserit gran. 20%-os kéntartalmával ez a hiány hatásosan pótolható.






A levéltrágya termék családjuk legismertebb tagja az EPSO Top (keserûsó), melynek két kisebb testvére az EPSO Microtop, mely a kén és magnézium mellett bórt és mangánt tartalmaz, ezt a bórigényes kultúrák (kukorica, repce, napraforgó) trágyázására ajánlja a gyártó, a másik kistestvér az EPSO Combitop, mely cinkhiányos területeken alkalmazható hatásosan.

 

 

A Káliumszulfát eltér minden más káliumszulfáttól, mert természetes úton állítják elő, ezért biogazdálkodásban is alkalmazható. A Patentkaliban két termék egyesül, az egyik a Kieserit, a másik a Káliumszulfát. A Patentkali a jó minőségû burgonya, gyümölcs, zöldség termesztésének fontos mûtrágyája. A burgonya termesztésénél a szulfátos kötésforma miatt magasabb lesz a keményítő tartalom.

 



A cég ingyenes szaktanácsadással áll a termelők rendelkezésére, valamint a kiállításokon való aktív részvétellel és információcserével próbál a termelők közvetlen közelébe kerülni.



2010-ben megjelentettek egy zsebkönyvet, mely a fontosabb szántóföldi növényeink főbb tápelem-hiánytüneteinek meghatározásában nyújthat nagy segítséget, ezeket mutatja be sok-sok képpel illusztrálva. 2011-ben terveznek egy hasonló zsebkönyvet elkészíteni a kertészek számára. 



A zsebkönyv ingyenesen megrendelhető az alábbi címen: zsom.eszter@t-online.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A repce túlélése ősszel

A repce túlélése ősszel

A repce vetésterülete évről évre változik, nagyságát az előző évek hozamai és felvásárlási árai nagymértékben befolyásolják. Az idei őszön a repce vet...

Nyerő páros kukoricában

Nyerő páros kukoricában

Kukoricában a magas hozamok eléréséhez növényeink nem tudnak minden esetben a talajból elegendő mikroelemhez jutni, ezért nélkülözhetetlen technológia...

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?