Aktuális támogatások

Agro Napló
Elsõ alkalommal kell benyújtaniuk az agrár-környezetgazdálkodási programban résztvevõknek elektronikus úton a Gazdálkodási Napló egyes adatait az MgSzH-hoz. A benyújtási határidõ minden évben szeptember 1-tõl november 30-ig tart. A nitrát adatszolgáltatást a 2009/2010. gazdálkodási évtõl kezdõdõen már elektronikusan is teljesítheti a gazdálkodó. A benyújtási határidõ minden évben szeptember 1-jétõl december 31-ig tart.  

A nyomtatványok feltöltése több módon lehetséges. A Java futtatókörnyezetet telepíteni kell, ha az adóbevalláshoz hasonlóan akarjuk a Gazdálkodási Naplót beküldeni. Le kell tölteni az APEH honlapjáról az ÁNYK általános nyomtatványkitöltő keretprogramot. Az MgSZH honlapján lévő GN programot le kell tölteni és azt az ÁNYK keresztül megnyitni és kitölteni. A kitöltés után készítse elő a nyomtatványt elküldésre, kattintson a Kapcsolat az ügyfélkapuval/Nyomtatvány megjelölése elektronikus beküldése menüpontra. Valamint jegyezze fel a nyomtatvány helyét és nevét a későbbi beazonosíthatóság végett. Ha hibátlan a nyomtatvány, akkor kattintson a Kapcsolat az ügyfélkapuval/A nyomtatvány közvetlen beküldése az ügyfélkapun keresztül menüpontra. A felugró ablakban adja meg az ügyfélkapus azonosítóját és jelszavát.





A nyomtatványokat a honlapon korábban közzétett xml formában is lehetőség van feltölteni az MgSZH honlapján. A feltöltéshez ügyfélkapus azonosítóra és jelszóra van szükség, melyet az okmányirodákon keresztül lehet igényelni. A honlap jobb oldalán lent, az Ügyfélkapu bejelentkezés menüpontban be kell jelentkeznie az okmányirodában kapott személyes ügyfélkapus azonosítójával és jelszavával. Az első bejelentkezéskor meg kell adnia a születési adatait és MVH regisztrációs számát. Válassza ki az Adat típusa mezőnél a legördülő listából, hogy gazdálkodási naplót, vagy nitrát adatlapot kíván feltölteni.



A Nyomtatványok – xml feltöltő menüpontra kattintva a megjelenő oldalon a Tallózás gombbal keresse meg a feltöltendő xml fájlt a saját számítógépén. A Feltöltés gombra kattintva küldje el a fájlt.



A Gazdálkodási Napló mellett évente külön kell a tápanyag-gazdálkodással, a földhasználattal kapcsolatos terveket is készíteni. Ezek egyes adatait a hatóságnak is meg kell küldeni a gazdálkodási év végén, vagyis szeptember1.–november 30. között.



A Gazdálkodási Napló és az előző gazdálkodási év Tápanyag-gazdálkodási tervének egyes adatait kell elektronikus formában az MgSzH-nak eljuttatni. Erre egy internetes oldal ad lehetőséget, melyet a gazdálkodók a www.mgszh.gov.hu címen a nyomtatványok menüben érhetnek el, a programot magát web-GN-nek nevezik.



A Tápanyag-gazdálkodási terv (TGT) egyes adatait szintén szeptember 1. és november 30. között elektronikusan kell benyújtani az MgSzH-nak. Ebben az elmúlt évi Tápanyag-gazdálkodási terv adatait kell részletezni, míg 2010. szeptember 30-ig a 2010/2011 gazdálkodási évre vonatkozót kell a gazdálkodónak elkészíteni, amennyiben a főnövény betakarítására ezt követően kerül csak sor, úgy a terveket, a betakarítást követően kell haladéktalanul elkészíteni. A Földhasználati terveket évről évre szintén szeptember 30-ig kell elkészíteni.



Amennyiben a napló meghatározott adatainak benyújtására vonatkozó kötelezettségének nem tesz eleget, úgy a támogatás 30 százalékának mondhat búcsút. Ha valaki a tápanyag-gazdálkodással kapcsolatban nem végezteti el a kötelező talajvizsgálatot, akkor a vétség mértékétől függően 15–60 százalékkal csökkenthetik támogatását az érintett egység vonatkozásában. Amennyiben nem készíti el a Tápanyag-gazdálkodási tervet, úgy 30–60 százalék elvonással számolhat az érintett célprogram teljes kifizetési tekintetében. Ha valaki túllépi a Tápanyag-gazdálkodási tervben előírt hatóanyag-mennyiségeket, akkor 15–60 százaléknyi támogatás megvonása sújthatja.





Az MVH 128/2010 (IX. 7) számú közleménye

A fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2009. évtől nyújtandó támogatás keretében a támogatási összeg 90%-ára vonatkozó kifizetési kérelem benyújtási feltételeiről.



A 2009. szeptember 15. és október 31. között benyújtott támogatási kérelmekhez kapcsolódóan támogatási kérelemnek helyt adó vagy részben helyt adó határozattal rendelkező ügyfelek a támogatási összeg 90%-ára vonatkozó kifizetési kérelmet 2010. szeptember 6. és november 2. között, de legkésőbb 2011. január 1. és 31. között nyújthatnak be az MVH által az MVH honlapján közleményben közzétett formanyomtatványon az MVH-hoz.



A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtandó támogatás kifizetési kérelmének formanyomtatványa: 

-  D1028-01 Kifizetési kérelem 90% – Főlap



A kifizetési kérelem kötelezően csatolandó melléklete:

- D0074-05 Igazolás egyéni vállalkozó mezőgazdasági tevékenységéről







Az MVH 129./2010. (IX.08.) számú közleménye

A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igényléséről.



- A 16/2010. (IX. 17.) VM rendelet az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez nyújtott támogatás igényléséről.



Forrás: www.mvh.gov.huwww.fvm.hu • www.mgszh.huwww.agrarkamara.hu



Hegedûs Szilvia • Berta Dávid • Dömötör Károly – MVH FÖPEKI

A cikk szerzője: Hegedûs Szilvia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nyerő páros kukoricában

Nyerő páros kukoricában

Kukoricában a magas hozamok eléréséhez növényeink nem tudnak minden esetben a talajból elegendő mikroelemhez jutni, ezért nélkülözhetetlen technológia...

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez...

A búza rézigénye és hasznosulása

A búza rézigénye és hasznosulása

Az őszi búza a legnagyobb területen termesztett kultúrnövényünk. A legtöbb megyénkben első helyen áll a vetésszerkezetben. Eredményessége nagyban befo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!