Dow AgroSciences: a sikeres gyomirtásért

Agro Napló
2009-ben debütált a Dow AgroSciences 3 új gabona gyomirtó szere: a TALTOS* 450 WG, a COLOMBUS* EC és a GENIUS* WG. Magról kelõ és évelõ kétszikûek ellen dolgozik a Taltos és a Colombus.

A Taltos a gabona két nóduszos állapotáig juttatható ki, igen erős évelő kétszikû elleni hatása van, jellemző rá, hogy a mezei acat gyökereibe olyan mélyen jut be a hatóanyaga, hogy annak újrahajtása gyakorlatilag kizárt. A Colombus a gabona zászlóslevelének megjelenéséig használható, három hatóanyaga révén ötvözi a Lontrel* 300 acatölő képességét és kiváló hatását a fészkesvirágzatú gyomfajokon (pl. parlagfû), a Starane* 250 EC szulákfélék, hamvas szeder, ragadós galaj elleni hatékonyságát, és a Mustang* SE floraszulam hatóanyagának magról kelő kétszikû gyomnövények elleni széles hatásspektrumát.



A Genius magában foglalja a Taltos hatóanyagait és ezáltal a kétszikûek elleni kiváló hatását, emellett pedig egy szintén új hatóanyagot, a piroxszulámot, amivel a búzát fertőző egyszikû gyomok, mint a nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, rozsnokfélék stb. sem jelentenek többé már problémát.



2010-ben sem maradt a Dow Agro újdonság nélkül, hiszen a COLOMBUS* EC februárban megkapta az engedélyokirat-kiterjesztését kukorica posztemergens gyomirtására, a legnehezebben irtható kétszikû gyomok ellen, mint például a mezei acat, szulákfélék, keserûfû-félék, hamvas szeder, mogyorós lednek, parlagfû stb.





A Dow AgroSciences képviselői évről-évre precíz, a növénytermesztésben igényes, odafigyelő gazdákat interjúvolnak meg egy-egy Dow termék kipróbálása után. Én most a sokak által ismert, Lengyeltótiban gazdálkodó Légrádi Miklós urat kérdeztem a tapasztalatairól, miután kipróbálta a Colombust kukoricában.

 


 

 

 



– „Idén a Dow AgroSciences 3 kukoricahibridjét, a szuperkorai MTI hibridek közül a Mattes és Nele hibrideket, emellett az MTI 261-et vetettem el március 28-án egy olyan táblába, ami idén került a tulajdonomba. Itt a tavalyi gazdálkodási évet még az előző tulajdonos zárta, a terület olyan gyomos volt, hogy kicsit féltem, hogyan fogok idén „rendet tenni”.





Tavasszal keresett meg Garamvölgyi Péter, a Dow Agro képviselője, és azt javasolta, hogy akkor itt vizsgáztassam le a Colombust, ami most év elején kapta meg az engedélyét kukorica gyomirtásban. A gyomok igen korán meg is jelentek. A parlagfû szőnyegszerûen lepte el a kisorolt és gyorsan fejlődő kukoricát. Ezen kívül igen sok volt a területen a mezei acat, libatop, apró szulák, szulák-keserûfû, illetve a vadköles. Évelő fenyércirkot nem találtam a területen, ezért az egyszikûek elleni védelmet preemergensen a Trophy 2 l/ha-os dózisával oldottam meg április 20-a táján, ami jó volt néhány magról kelő kétszikû ellen is, mint például a libatop ellen. Mondanom sem kell, hogy csapadék volt hozzá kellő mértékben.



Április végén permeteztem ki a Colombust, 1,5 l/ha dózisban. Ekkor a kukorica már 6 leveles stádiumban volt, az acat tőlevélrózsában, némelyik szárba is indult, a parlagfû pedig már 4 leveles volt. A kultivátorozást elhalasztottam, hogy az érdeklődő kollegáknak is be tudjam mutatni, milyen tökéletesen dolgozott a szer. Azt lehet mondani, hogy a gyomirtó hatás 100%-os volt, az évelő kétszikûek is egy az egyben eltûntek. Emellett én mindig azt is figyelem, hogy a kukorica hogyan reagál a gyomirtó szerre. A kukorica sem stressz, sem fitotoxicitás jeleit nem mutatta. Sőt! Ezek a korai hibridek nálam már tavaly is kimagaslóan vizsgáztak, és idén is nagyon ígéretesnek tûnnek. Érdemes lesz az érdeklődő kollegáknak megnézni ezeket idén is! A Columbusszal elvégzett gyomirtással nagyon elégedett voltam, azaz a „vizsga” tehát kiválóval zárult. A gyomirtásban a kétszikûek ellen kukoricában biztos hogy használni fogom a következő szezonokban is a Colombust!”



Garamvölgyi Péter • Dow AgroSciences • 06-30/351-3363

* A Dow AgroSciences LLC védjegye.

A fent leírtak tájékoztató jellegûek. Felhasználás előtt mindig olvassa el és tartsa be a termék címkéjén található utasításokat!


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?