2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Munka közben az új MaxiCut 600 késes henger

Agro Napló
Munka közben láthattuk a Szegána Kft. kaposfüredi gépbemutatóján az Agro Mash+Expón már megcsodált új MaxiCut 600 3 tagú késes hengert. Az új MaxiCut 600 5,8 m-es munkaszélességgel rendelkezik, és sokféle növényi maradvány aprítására használható, mint pl.: napraforgó, kukorica, repce, zöldségek, dohány és gyapot.  

A MaxiCut 600 egy egyszerû, mégis nagy teljesítményû alternatívája a szárzúzónak és mulcsozónak. Nagy területteljesítményû a gép, ráadásul használatával költséget takaríthat meg, mivel alacsony a henger üzemeltetési költsége. A MaxiCut 600 ideális gép kukoricaszár kezelésre, miután a termény már be lett takarítva. A henger ø610 x 7 mm-es acél tagokból áll, melyeket fel lehet tölteni vízzel, így növelhető a henger tömege. Minden hengertag 15 késsel van felszerelve, a kések közt kb. 17 cm a távolság. A késes henger tömege 6 tonna felett van, amikor vízzel fel van töltve, így elegendő a nyomás a késeken, hogy teljesen átvágja a szármaradványokat. A MaxiCut 600-zal 18–25 km/h munkasebességgel lehet dolgozni, így óránként 10 hektár könnyedén lezúzható. A nagy munkasebesség és a tömeg miatt a hengertagok 70 mm-es acél tengelyeken és nagy méretû kúpos görgős csapágyakon nyugszanak, a tömítés pedig kettős. A váz 10 mm vastag szelvényekből készült, ez erőssé és strapabíróvá teszi a szerkezetet.

 

 


 





Szintén munka közben láthattuk a hazánkban már közel ezer darabszámban értékesített Jympa SJ 3–5 altalajlazítót, amely megakadályozza a talaj tömörödését, így a csapadék valamint a növényi gyökérzet könnyebben jut a talaj mélyebb rétegeibe.



A lazító alkalmazása száraz, aszályos időszakokban egyértelmûen lehetővé teszi a hagyományos forgatásos mûvelés kiváltását, mellyel a talajszerkezetre gyakorolt kedvező hatás mellett üzemanyagot és pénzt lehet megtakarítani. A Jympa lazítót „könnyû húzásúnak tartják” mely a kések „V” elrendezésének és íves kialakítású késszárnak köszönhető.



Külön, termelői kérésre mutatták be a Dalbo Maxiroll 630-at, mely egy különösen erős építésû henger, amely a sok kiegészítőnek köszönhetően számos munka elvégzésére alkalmas. A Maxiroll az őszi vetőmagok vetése után a hagyományos hengerezési munkálatok mellett magágy-előkészítésre és más talajvízszintezési munkákra is tökéletes eszköz. E feladatok végzéséhez a hengerre egy hidraulikus simító szerelhető, mellyel a Maxiroll egy sokoldalúan használható eszközzé válik. A hengerre szerelt Crosskill gyûrûk durva felületûek, különösen jó a rögtörő képességük, a mélyebb talajréteget tömöríti, miközben a felszínt morzsalékosan hagyja, ezért különösen jól alkalmazható szántáselmunkálásra, két menetben akár magágykészítésre. Vetés utáni hengerezésnél viszont csak lassabban lehet dolgozni, mivel nagyobb sebességnél a „varjú lábak” kikapkodhatják a magokat a földből. Szállítási helyzetben a Maxiroll 2008 csupán 2,50 m széles.

 

 


 





A Magyarországon még kevésbé ismert spanyol OVLAC eke is bemutatásra került. A 3 fejes váltvaforgató eke különlegességét a nagy gerendelymagasság (90 cm) és a szintén nagy ekefejtávolság (105 cm) adja, mely jellemzők eredményeként még szármaradványos területen is eltömődésmentesen végezheti az eke a talaj forgatását. A bemutatón megjelent OVLAC ekével rendelkező gazdák könnyû húzásúnak tartják a gépet, mely szépen forgat, nem hiába nyertek már ezzel a ekével szántóversenyeket is.



Képgaléria: www.agronaplo.hu/kepgaleria/108

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Virágozzon a hazai virágpiac!

Virágozzon a hazai virágpiac!

A virágüzletek készülnek a közelgő nőnapra. A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy jobban megéri magyar termelésű virágot vagy tavaszi csokrot...

Íme a 2021-es év traktorai!

Íme a 2021-es év traktorai!

Idén először teljesen az online térbe költözött az Év Traktora díjak átadása. A december 18-i eseményen a Massey Ferguson, a Valtra, a Fendt, és a CLA...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!